Με τον φόβο της επικείμενης χρεοκοπίας να ταλανίζει Έλληνες και Ιταλούς, η ανασφάλεια οδηγεί τους πρώτους στην αγορά χρηματοκιβωτίων και τους δεύτερους σε επενδύσεις προκειμένου να διασφαλίσουν τις καταθέσεις τους.
Η ανησυχία των πολιτών εντείνεται από τα καθημερινά δημοσιεύματα που θέλουν τις δύο χώρες να βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και αναζητούν τρόπους διαφύλαξης των “κομποδεμάτων” τους προτού τις διοχετεύσουν στο εξωτερικό.
Ο φόβος στην Ελλάδα είναι πιο έντονος λόγω των προειδοποιήσεων ότι η χώρα οδεύει στην χρεοκοπία εάν μέχρι το Μάρτη η κυβέρνηση δεν διασφαλίσει την επόμενη δόση, με το σενάριο τρόμο να θέλει και την κατάρρευση των τραπεζών.
Οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων πέντε χρόνων, με ορισμένες τράπεζες να επιχειρούν να συγκρατήσουν τη “διαρροή” προσφέροντας επιτόκια της τάξης του 5%, μάταια βέβαια.
Οι πελάτες, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν τα ευρώ τους αγοράζοντας ελβετικά φράγκα, αυστραλιανά δολάρια ή νορβηγικές κορώνες και φυσικά χρυσό. Όλα αυτά μαζί με τα ευρώ καταλήγουν σε χρηματοκιβώτια ή τραπεζικές θυρίδες.
“Ο αριθμός των ενοικιασμένων θυρίδων στις τράπεζες είναι 5 φορές υψηλότερος από ότι πριν ένα χρόνο”, αναφέρει τραπεζίτης.
Ίδιο πρόβλημα, άλλες προτιμήσεις
Ο φόβος πως η χώρα τους δεν θα βγει σύντομα από την κρίση εδραιώνεται και στους Ιταλούς, με την Ιταλία να πρέπει να εξασφαλίσει 450 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της.
Σε αναζήτηση εξασφάλισης των καταθέσεων οι Ιταλοί έχουν άλλες προτιμήσεις από τους Έλληνες, καθώς αναζητούν την τύχη τους στη γερμανική αγορά ακινήτων, που θεωρείται η πλέον ασφαλής στην Ευρώπη.
Συνταξιούχοι, γιατροί, σκηνοθέτες, αρχιτέκτονες και καθηγητές απευθύνονται σε μεσίτες για να αγοράσουν διαμερίσματα.
Οι τιμές στο Λονδίνο τους είναι δυσπρόσιτες, γι αυτό κι αναζητούν μικρά διαμερίσματα στο Βερολίνο κάτω των 100.000 ευρώ.
“Οι πωλήσεις των τελευταίων δυο μηνών έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Μόνο την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου το γραφείο μας πούλησε 50 διαμερίσματα, όσο πουλάμε σε ένα μήνα”, σημειώνει ο Φρεντερίκο Ράτσα από το Berlino Immobiliare.
Ιταλοί τραπεζίτες στο Μιλάνο, τη Μπολόνια και σε άλλες μητροπόλεις προσπαθούν να υποβαθμίσουν την κατάσταση και υποστηρίζουν ότι οι τραπεζικές καταθέσεις δεν έχουν μειωθεί τόσο όσο στην Ελλάδα.
Επικρίνουν μάλιστα τα ΜΜΕ ότι με τα δημοσιεύματά τους έχουν συμβάλει στο κλίμα ανασφάλειας των καταθετών.
news247.gr