Καθώς εντείνεται η απαισιοδοξία των επενδυτών για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη (βλ. σημερινό δημοσίευμα defencenet.gr “Η ευρωζώνη χαροπαλεύει… ανεπιστρεπτί” στα μεγάλα θέματα της α’ σελίδας) και η ευρωπαϊκή οικονομία βαδίζει προς την ύφεση, αναπόφευκτα επηρεάζεται και η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος, το οποίο βρίσκεται κάτω από τα 1,30 δολάρια και κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των 11 τελευταίων ετών έναντι του γεν.
Την ίδια ώρα, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την αμερικανική αγορά, αυξάνονται σε επίπεδο-ρεκόρ τα πονταρίσματα υπέρ της περαιτέρω πτώσης του ευρώ, σε μία χρονιά, που σύμφωνα τουλάχιστον με τις περισσότερες προβλέψεις, θα είναι η χρονιά του δολαρίου.
Συγκεκριμένα, την εβδομάδα που τελείωσε στις 27 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την αμερικανική Commodity Futures Trading Commission, τα συμβόλαια σε θέσεις short (πτώση) ξεπέρασαν τα συμβόλαια σε θέσεις long (άνοδος) κατά 127.900, αριθμός ο οποίος είναι ρεκόρ.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της CFTC δείχνουν ένα σχετικά μικρό τμήμα των θέσεων στην αγορά συναλλάγματος και ειδικότερα στο ευρώ, ωστόσο δείχνουν τη δραστηριότητα των επενδυτικών κεφαλαίων και ως εκ τούτου θεωρούνται για την αμερικανική αγορά ως ένα βαρόμετρο.
Σήμερα, Τρίτη, το ευρώ ενισχύθηκε έως 0,40% στα 1,2986 δολάρια και 0,20% στα 99,70 γεν. Χθες, κατρακύλησε μέχρι τα 98,66 γεν, χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2000.
Σε ό,τι αφορά το πράσινο νόμισμα, μολονότι η Fed έχει γεμίσει τον κόσμο με δολάρια, μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, η αξία του αυξάνεται.
Αυτό συμβαίνει, καθώς, την ώρα που η παγκόσμια οικονομία και κυρίως η ευρωπαϊκή δοκιμάζεται από την κρίση, διατηρεί το status του «ασφαλούς καταφυγίου» (safe heaven) για τους επενδυτές.
Ο δείκτης IntercontinentalExchange Inc.’s Dollar (αποτυπώνει την πορεία του δολαρίου έναντι του ευρώ, του γεν, της λίρας, του ελβετικού φράγκου, του δολαρίου Καναδά και της σουηδικής κορόνας) σημείωσε άνοδο 1,46% το 2010, έπειτα από άνοδο 1,5% το 2010.
Σύμφωνα με τους δείκτες που καταρτίζει το Bloomberg (Correlation-Weighted Indexes) και αποτυπώνουν την αξία του δολαρίου έναντι των νομισμάτων των 10 μεγαλύτερων ανεπτυγμένων οικονομιών, πέρυσι το πράσινο νόμισμα ανατιμήθηκε κατά 1,1%.
Τις καλύτερες επιδόσεις στην αγορά συναλλάγματος σημείωσε το γεν, με κέρδη 5,5%.