Αδιέξοδη είναι η δημοσιονομική πολιτική, καθώς παρά τα πρωτοφανή μέτρα, είναι πολύ πιθανό τα φορολογικά έσοδα να μειωθούν το 2012. Στην εκτίμηση αυτή προχώρησαν οι εφοριακοί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ενόψει της 48ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει για αύριο και μεθαύριο.
Παράλληλα, προανήγγειλαν τη λήψη ένδικων μέτρων εναντίον όσων σε πρόσφατη εκδήλωση έκαναν γενικές και αόριστες καταγγελίες περί ευρύτατης διαφθοράς στο φορολογικό μηχανισμό. Αναφέρονταν συγκεκριμένα, στον πρώην γενικό γραμματέα πληροφοριακών συστημάτων κ. Διομήδη Σπινέλλη, ο οποίος είχε πει ότι από τα 100 ευρώ προστίμου που επιβάλλοντα για φοροδιαφυγή, τα 40 γλιτώνει ο ελεγχόμενος, τα 40 τσεπώνει ο ελεγκτής και μόνο τα 20 πηγαίνουν στο δημόσιο ταμείο.
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΟΥ κ. Χαράλαμπος Νικολακόπουλος για την κατάρρευση των φορολογικών εσόδων δεν ευθύνεται ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση αλλά η ύφεση και τα «λουκέτα».
Ανέφερε, για παράδειγμα, τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης κατά 40% λόγω της οικονομικής ύφεσης και της αύξησης της τιμής του λόγω της αυξημένης φορολογίας.
Επιπλέον, οι εφοριακοί ζήτησαν η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει με περιορισμό δαπανών και όχι με τη λήψη άλλων εισπρακτικών μέτρων. Κατήγγειλαν, επίσης, τη μεγάλη επιβάρυνση των επιχειρήσεων από το θεσμό του φορολογικού πιστοποιητικού. Πρόκειται για πιστοποιητικό που πρέπει να εκδοθεί υποχρεωτικά για τις ΑΕ και ΕΠΕ μετά από φορολογικό έλεγχο που διενεργούν οι εταιρείες ορκωτών λογιστών.
Οι εφοριακοί κατήγγειλαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ζητήθηκε από τις επιχειρήσεις ως αμοιβή των ελεγκτών για να διενεργήσουν τον έλεγχο και να εκδώσουν το πιστοποιητικό ποσό έως και 35.000 ευρώ.
Παράλληλα, υποστήριξαν πως οι εφορίες έχουν μετατραπεί σε πεδία εκτόνωσης της λαϊκής οργής, καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι εκφράζουν εκεί τη δυσαρέσκεια τους για τα χαράτσια και τα απανωτά φορολογικά μέτρα. Υποστήριξαν ότι το προσωπικό έχει μειωθεί δραματικά καθώς οι οργανικές θέσεις έχουν ελαττωθεί την τελευταία πενταετία κατά 5.500 χιλιάδες, ενώ μόνο το 2011 αποχώρησαν από τις υπηρεσίες 1.800 εφοριακοί.
Ο κ. Νικολακόπουλος υποστήριξε επίσης, ότι οι οικονομικές αντοχές του κλάδου έχουν εξαντληθεί προ πολλού και πολλοί συνάδελφοί τους βιώνουν την οικονομική εξαθλίωση.