To κυνήγι των οφειλετών σε τράπεζες απο εισπρακτικές εκ μέρους των πελατών τους κρίθηκε παράνομο. Πιο συγκεκριμμένα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η εκχώρηση δανείων στις εισπρακτικές και σε άλλους τρίτους απο τις τράπεζες! ΕπιπλέονΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ έξωδικαστικές και δικαστικές πράξεις κατά των οφειλετών…κι άλλες εκπλήξεις:
Α) Σύμφωνα με τον ν. 3758/2009 οι εισπρακτικές ΔΕΝ μπορούν: α) να αγοράσουν (ΑΚ 513 επ.)ή να αναδεχτούν (ΑΚ 471 επ.) ή να διαχειριστούν (ΑΚ 876 επ.)! δάνεια από τις τράπεζες ή να χορηγήσουν οι ίδιες δάνεια (διότι δεν είναι πιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρείες κλπ), β) δεν μπορούν να προβούν σε ΚΑΜΙΑ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΗ πράξη εναντίον οφειλέτη που ασκείται αποκλειστικά από δικηγόρους ή δικαστικούς επιμελητές, όπως εξώδικα, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ! ή την συμμετοχή των σε πλειστηριασμούς!.
Β) Σύμφωνα με τον ν. 3758/2009 οι εισπρακτικές μπορούν ΜΟΝΟ: Να ενημερώνουν ΕΞΩΔΙΚΩΣ τους οφειλέτες για ληξιπρόθεσμα δάνεια (που έχουν καταγγελθεί από την τράπεζα)
Γ) Απαγορεύεται από τράπεζα η εκχώρηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων προς είσπραξη, είτε προς τις Εισπρακτικές είτε προς άλλους τρίτους (ΑΚ 455 επ.).
Ιδού ο ν.3758/2009, ΦΕΚ Α` 68/5-5-2009 (για τις εισπρακτικές). Δείτε ειδικότερα τα άρθρα: 3 παρ.2, 3, 5, 4 παρ.2, 6 παρ.5 (+++), 8 παρ.3, 9 παρ.4 (+++).
http://www.efpolis.gr/el/library2.html?func=startdown&id=179
Συμπέρασμα:
α) Οι εισπρακτικές δεν μπορούν να γίνουν «δανειστές», δηλ. δεν μπορούν να πάρουν την θέση των τραπεζών απέναντι στους δανειστές, διότι οι τράπεζες δεν επιτρέπεται να τους εκχωρήσουν, ή πουλήσουν ή μεταβιβάσουν για διαχείριση δάνεια, διότι οι εισπρακτικές ΔΕΝ έχουν άδεια για χορήγηση ή διαχείρισης δανείων, εφόσον δεν είναι πιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρείες κλπ (αρ.3 παρ.2 ν. 3758/2009).
Β) δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ περίπτωση δικαστικής διεκδίκησης δανείου, κατάσχεσης, πλειστ/σμού κλπ. από εισπρακτική εταιρεία, εσωτερικού ή εξωτερικού, εναντίον οφειλέτη. ΚΑΜΙΑ και ΠΟΤΕ.
Πηγή: Στοχασμός Πολιτική Δημήτρης Αντωνίου