W.Post: “Ψεύτες πολιτικοί, ανώφελα μέτρα, χώρα σε κατάθλιψη”

Το “καυτό” ερώτημα για το αν πραγματικά αποδίδουν στην Ελλάδα τα μέτρα σκληρής λιτότητας μετά από δύο χρόνια επιβολής του Μνημονίου, θέτει ο δημοσιογράφος της Washington Post, Anthony Faiola, υπεύθυνος της εφημερίδας στο γραφείο του Λονδίνου.

“Η Ελλάδα αναγκάστηκε να λάβει σκληρά μέτρα λιτότητας για να μειώσει το έλλειμμά της και να εξασφαλίσει ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης. Παρ’ όλα αυτά, η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 18,8% από 13,3% που ήταν  μόλις πριν από ένα χρόνο”, αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι τα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις, από σύριγγες μέχρι και επιδέσμους, λόγω των περικοπών του προϋπολογισμού. Αναγκάζονται μέχρι και σε διακοπή λειτουργίας των χειρουργείων.

“Στη χώρα αυξάνονται οι άστεγοι, οι αυτοκτονίες, η εγκληματικότητα και το HIV λόγω της αύξησης χρήσης ηρωίνης” γράφει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει αναγκαστεί να περικόψει τις δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους στη μέση μιας σοβαρής ύφεσης, μειώνοντας τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τον Faiola, αποτέλεσμα των παραπάνω μέτρων είναι μια ιλιγγιώδης οικονομική και κοινωνική κρίση που “γονατίζει” το λίκνο του δυτικού πολιτισμού.

“Οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί τόσο δραματικά που οι γιατροί πιστεύουμε ότι η ελληνική κρίση δεν είναι πλέον μόνο μια οικονομική κρίση αλλά μια ανθρωπιστική κρίση”, δηλώνει ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Ελλήνων, στον δημοσιογράφο.

Ο δημοσιογράφος αναφέρεται στις κατά καιρούς “νουθεσίες” της Άνγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί, σημειώνοντας δηκτικά ότι “οι υποστηρικτές της λιτότητας δεν έχουν παρά να κατηγορούν τους εαυτούς τους” και συνεχίζει: “Μετά από μια δεκαετία υπερβολικού δανεισμού και δαπανών, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν στα τέλη του 2009 αποδείχθηκε ότι Έλληνες αξιωματούχοι είχαν πει ψέματα σχετικά με την έκταση του ελλείμματος της χώρας. Αυτό άναψε τη πρώτη σπίθα στην ευρωπαϊκή κρίση σπέρνοντας θύελλα πανικού στους επενδυτές και θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία”!

Σύμφωνα με τον Faiola, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, με επικεφαλής τη Γερμανία, συνεχίζουν να επιμένουν ότι για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του ευρώ οφείλει η Ελλάδα να κάνει περικοπές και μεταρρυθμίσεις ώστε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

“Καθώς το βιοτικό επίπεδο και οι μέσοι μισθοί έχουν συρρικνωθεί δραματικά, οι υποστηρικτές των περικοπών ισχυρίζονται ότι αυτό θα κάνει την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο” τονίζει ο δημοσιογράφος, που αμφισβητεί αυτόν τον ισχυρισμό επικαλούμενος πολίτες και οικονομολόγους που αναφέρουν ότι η χώρα βρίσκεται σε βαθιά κατάθλιψη.

“Αυτή η ιδέα κόβω, κόβω, κόβω, φόρος, φόρος δεν πρόκειται να λειτουργήσει” δήλωσε ο Αντώνης Παναγιωτίδης, οικονομολόγος και συντάκτης του Economic Review στην Ελλάδα.

“Αυτό το μήνα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί ένα δεύτερο σχέδιο διάσωσης που αποτιμάται στα 175 δισ. δολάρια. Ωστόσο οι πιστωτές απαιτούν περαιτέρω μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα αλλά και μείωση δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα. Οι επικριτές αυτού του οικονομικού μοντέλου προειδοποιούν ότι “αυτό το φάρμακο σκοτώνει τον ασθενή”, καταλήγει ο δημοσιογράφος της Washington Post.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *