Notice ξένων τραπεζών για Grexit

Εξαιρετικά κρίσιμες θα είναι οι επόμενες ώρες και μέρες για την Ελλάδα,  αν έχουν βάση οι εκτιμήσεις  διεθνών τραπεζών και επενδυτικών οίκων, που απέστειλαν  private notices σε μεγάλους πελάτες τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό προειδοποιώντας τους για αυξημένο κίνδυνο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, μέσα  στο επόμενο 10ήμερο.

Αναλυτές και διαχειριστές των  ξένων οίκων επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά κινείται “στην κόψη του ξυραφιού”  και βλέπουν μεγάλη πιθανότητα  «κάτι να πάει στραβά»  στη συμφωνία με την τρόικα για το πακέτο μέτρων, ή στη διαδικασία έγκρισης-εκταμίευσης της δόσης του δανείου.

 Οπως επισημαίνουν  στα εμπιστευτικά σημειώματα, ο  πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς βρίσκεται πλεόν σε δυσχερή θέση, προσπαθώνας να ισορροπήσει μεταξύ των απαιτήσεων της τρόικας και των πιέσεων της συμπολίτευσης, που απειλεί να μην ψηφίσει τα μέτρα – όπως και μια ομάδα βουλευτών της ΝΔ.

Ακόμη πιο δυσχερής γίνεται η θέση του, καθώς βρίκεται  στο μέσον της αντιπαράθεσης ΔΝΤ-Ευρωπαίων (Γερμανίας), έχοντας επιλέξει να σταθεί στο πλευτό της Μέρκελ.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη έκθεση που να έχει δει το φως της δημοσιότητας, το private notices βρίσκεται από αργά χθες τη νύχτα στα mail κορυφαίων παραγόντων του χρηματοπιστωτικού τομέα, μεγαλοεπενδυτών,  διαχειριστών χαρτοφυλακίων και επιχειρηματικών που έχουν λογαρισμούς σε ξένες τράπεζες.

Οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σ’αυτά τα εμπιστευτικά κείνμενα, ήταν ένας από τους λόγους που προκάλεσαν αθρόες ρευστοποιήσεις στο ΧΑ,  με αποτέλεσμα μια ανμενόμενη διόρθωση να προσλάβει διαστάσεις μινι κραχ.

 

 Πολιτική αβεβαιότητα

Οι κινδυνολογικές προειδοποιήσεις των ξένων αναλυτών βασίζονται στα δεδομένα της ελληνικής κρίσης, στην  αδυναμία  επίτευξης  πολιτικής συμφωνίας για τα μέτρα που ζητάει η τρόικα και  στις πληροφορίες που φθάνουν από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όσον αφορά το χειρσιμό του ελληνικού προβλήματος στους κόλπους της ευρβζώνης.

Οι ανησυχίες κλιμακώθηκαν τις τελευταίες μέρες, καθώς υπάρχουν ενδείξεις κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης ΔΝΤ-Ευρωπαίων,  στην οποία η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει “παράπλευρη απώλεια” – από λάθη, ολιγωρίες, ή σκοπιμότητες.

Για την κυβέρνηση Σαμαρά επισημαίνουν ότι  έτσι όπως έχουν εξελιχθεί οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο μέτρων και τις μεταρρυθμίσεις, είναι τώρα παγιδευμένη και στο εσωτερικό μέτωπο.

Είναι αναγκασμένη να βρεί ένα τρόπο “αξιπρεπούς αναδίπλωσης” των αριστερών εταίρων της, που δηλώνουν αντιμνημονιακοί, υποστηρίζουν εν συνόλω τη συμφωνία με την τρόικα, αλλά είναι δέσμιοι των πολιτικών καταβολών τους και δεν μπορούν να  ψηφίσουν  υπερ της καταλυσης θεσμικών κατακτήσεων της εργατικής τάξης.

 

Ο κίνδυνος “ατυχήματος”

Ακόμη κι αν ξεπερασθεί το εσωτερικό πρόβλημα. ο δρόμος για την εξασφάλιση της δόσης του δανείου θα έχει ακόμη πολλα αγκάθια, λένε οι  αναλυτές των διεθνών οίκω, θωερώντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να πέσει μαζί της..

Σύμφωνα με  το report  αμερικανικού οίκου, ο Αντ. Σαμαράς έχει οδηγηθεί σε αντιπαράθεση με τους ιθύνοντες του ΔΝΤ,  ακολουθώντας πολιτική εικονικής ρήξης με την τρόικα και υπακούοντας στο δόγμα Μέρκελ.  Η κόντρα συνεχίζεται και στις συζητήσεις για τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης της Ελλάδας: Το ΔΝΤ τάσσεται  ξεκάθαρα υπερ νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους (των δανείων ποθ έχουν δοθεί από χώρες της ευρωζώνης και των ομολόγων που έχει αγοράσει η ΕΚΤ από τη δευτερογενή αγορά). Οι Ευρωπαίοι (δηλαδή πρωτίστως οι Γερμανοί) απορρίπτουν κατηγορηματικά αυτή την ιδέα και η κυβέρνηση Σαμαρά έχει συνατυτισθεί μαζί τους.

Αν και η τρόικα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητο το κούρεμα,  κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν υπάρξει απόλυτη συμφωνία επί των μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Οπως αναφέρεται στο report, ο Αντ. Σαμαράς πιέζεται πολιτικά και αντιδρά επιθετικά,  με αποτέλεσμα ο κυβερνητικός συνασπισμός να διέρχεται κρίση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο της ΔΗΜΑΡ.

_____________________________________

*** Το Sofokleousin.gr παρουσιάζει τα σενάρια για Grexit για λόγους ενημέρωσης, χωρίς να τα υιοθετεί. Πολλές φορές άλλωστε, τέτοιες αναλύσεις και πρωτοβουλίες διεθνών οίκων εξυπηρετούν  σκοπιμότητες – επενδυτικές, οικονομικές, επιχειρηματικές, ενίοτε και πολιτικές.

www.sofokleousin.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Notice ξένων τραπεζών για Grexit”

Σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.