Nα παραιτηθεί η δοτή κυβέρνηση και να προκηρυχθούν εκλογές

Οι αναγνώστες του antinews θα θυμούνται από την πρώτη στιγμή πήραμε θέση κατά της κατάπτυστης συμφωνίας της ΕΕ της 26ης Οκτωβρίου. Το γεγονός και μόνο ότι ο τότε πρωθυπουργός Παπανδρέου πανηγύριζε ακόμα μια σωτηρία της χώρας, ήταν από μόνο του λόγος απόρριψης.  Ωστόσο η Γερμανική πατέντα είχε και άλλες ατυχείς προεκτάσεις.

Γραμμένη στο γόνατο, η συμφωνία αυτή που κράτησε τη χώρα μας όμηρο επί τρείς μήνες, , δεν έλαβε υπόψη σοβαρές παραμέτρους, με αποτέλεσμα να προκύψουν ανυπέρβλητα προβλήματα.

Το Antinews είχε προειδοποιήσει ότι:

 • Κάτι παίζεται με το δίκαιο των ομολόγων
 • Τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Βενιζέλος για να εκβιάσει τη συμφωνία ήταν εκτός πραγματικότητας. ( Άλλοι βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο, άλλοι μισογεμάτο και ο φέρελπις πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ξέχειλο)
 • Ο εθελοντικός χαρακτήρας αμφισβητήθηκε από τους οίκους αξιολόγησης
 • Η προσπάθεια να μην ενεργοποιηθούν τα CDS κινδύνευε να ακυρώσει τη χρησιμότητά τους και να τινάξει στον αέρα όλο το υπάρχον σύστημα των κρατικών ομολόγων
 • Η μόχλευση του EFSF είχε παταγωδώς αποτύχει, συνεπώς τα 130δις της συμφωνίας ήταν από την αρχή στον αέρα, λόγω έλλειψης ρευστού, αλλά και απροθυμίας των εταίρων μας για περεταίρω βοήθεια.

Στη συνέχεια στηλιτεύσαμε τις διαπραγματεύσεις και γίναμε κουραστικοί να υπενθυμίζουμε ότι το PSI πάει πακέτο με τη δανειακή σύμβαση, η οποία έμοιαζε να εκκρεμεί για ένα σωρό λόγους.

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν πιστέψαμε, ούτε στη χρησιμότητα, ούτε στην δυνατότητα της συμφωνίας αυτής να γίνει πραγματικότητα.

Και αφού πέρασαν τρείς κολασμένοι μήνες, φαίνεται να είμαστε πάλι πίσω στο σημείο εκκίνησης:

 • Η τοκογλυφική διεθνής ανακοινώνει ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, καθώς εκκρεμεί η σύμβαση (αυτό που λέγαμε από τον Οκτώβριο)
 • Η Fitch προβλέπει χρεοκοπία εντός του ευρώ, καθώς η ώρα για τη διάλυση της ευρωζώνης δεν ήρθε ακόμα
 • Διάφοροι καλοθελητές συντηρούν ακόμα τα δραχμικά σενάρια, ως μόνη λύση ανάταξης της οικονομίας, λέγοντας μάλιστα ότι η επιστροφή θα γίνει συντεταγμένα και σε πλήρη αρμονία με την Ε.Ε.

Μπροστά στα δεδομένα αυτά η πολιτική κατάσταση έχει εκτραχυνθεί:

 • Ο κ. Παπαδήμος μοιάζει ολοένα και περισσότερο με το πράσινο παπάκι που συνοδεύει τις φωτογραφίες του ΓΑΠ.  Το ίνδαλμα της διαπλοκής ξεφούσκωσε νωρίς και μας ντρόπιασε στις ‘’διαπραγματεύσεις’’, κάνοντας τον κ. Πετσάλνικο να μοιάζει ηγέτης
 • Στο ΠΑΣΟΚ έχουν παραιτηθεί από κάθε ευθύνη για το χάλι ή για διάθεση επίλυσης της κρίσης και έχουν επιδοθεί στο αγαπημένο τους άθλημα, το κυνήγι του δελφίνου
 • Η αριστερά βρίσκεται σε φάση πλήρους άρνησης, σαν ένα άλογο που σταμάτησε μπροστά στο εμπόδιο.  Όχι σε όλα και βλέπουμε
 • Ο κ. Καρατζαφέρης μάλλον ανήκει στην κατηγορία αυτών που δε διάβασαν το μνημόνιο πριν το ψηφίσουν, διάβασε όμως σίγουρα τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και ετοιμάζεται να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από όλους
 • Τα ορφανά του νεοφιλελευθερισμού διαλέγονται και προσπαθούν να φτιάξουν καινούριο μαντρί
 • Η κατάσταση στον πραγματικό κόσμο έχει φτάσει στο απροχώρητο

Ο παραλογισμός των τελευταίων ημερών, με τους δανειστές να θέλουν να μας χορηγήσουν ακόμα μεγαλύτερη δόση από το δηλητήριο που μας οδήγησε στην οικτρή κατάσταση που βιώνουμε, φανερώνει μια κατάσταση πανικού εντός και εκτός συνόρων.

Είναι εμφανές ότι η Γερμανία συνειδητοποιεί πως τα νούμερα δεν βγαίνουν, πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα τα κεφάλαια που νόμιζαν τον Οκτώβριο ότι θα εξασφάλιζαν από τις αγορές και πως η όποια περεταίρω εμπλοκή στο ελληνικό οικονομικό Στάλινγκραντ δεν θα ωφελήσει σε τίποτα, παρά μόνο θα προσθέσει μια νέα ύφεση και έναν νέο πονοκέφαλο στην ήδη διαταραγμένη ευρωζώνη.

Είναι εμφανές ότι η Γερμανία επιχειρεί μια υποχώρηση, πλην όμως αρνείται να παραδεχθεί τις ευθύνες της και προσπαθεί να εμφανίσει ως υπαίτιους τους Έλληνες, που δε συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις.

Τώρα, θα πρέπει κάποιος να ανακοινώσει το μοιραίο, ότι δηλαδή μετά από χρόνιες, επίπονες αλλά μάταιες προσπάθειες, μια χώρα της ευρωζώνης οδεύει προς μια αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών της.

Δεν είναι και το τέλος του κόσμου.

Θα υπάρξουν αναταράξεις και απώλειες, αλλά υπάρχουν οι δυνάμεις και οι δυνατότητες να ξεκινήσει η αντεπίθεση.

Είναι πολύ σημαντικό το ότι επιτέλους θα σημάνει το τέλος της αβεβαιότητας.  Και η αβεβαιότητα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της οικονομίας.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Γερμανία, όχι μόνο δεν θα μας πιέσει για έξοδο από το ευρώ, αλλά πιθανότατα θα δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας, καθώς η ελληνική χρεοκοπία, δεν θα είναι η μοναδική στην ευρωζώνη και είναι στρατηγικής σημασίας το ευρώ να παραμείνει ως έχει και να διορθώσει τα λάθη του στην πορεία.

Καθώς οι μάσκες πέφτουν και οι ρόλοι αποκαλύπτονται, θα πρέπει και η δοτή κυβέρνηση να παραιτηθεί και να προκηρυχθούν εκλογές.

Είναι και άκομψο και ανώφελο να παριστάνει ο κ. Παπαδήμος ότι διαπραγματεύεται, όταν όλοι γνωρίζουν ότι το χάος θα το παραλάβει ο κ. Σαμαράς.

Θα ήταν καλό και για τη δημοκρατία και για το συμφέρον της χώρας, να αναλάβει τη δύσκολη διαπραγμάτευση ένας νόμιμα εκλεγμένος ηγέτης.  Οι εκλογές δεν μπορούν να περιμένουν ούτε μία ώρα παραπάνω.

Κακοφωνίξ

www.antinews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *