ISDA: Πιστωτικό γεγονός η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Η Ειδική Επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) αποφάσισε ομόφωνα πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτελεί πιστωτικό γεγονός.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ISDA, η απόφαση οφείλεται στην ενέργεια της Ελλάδας να συμπεριλάβει ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) τροποποιώντας τους όρους των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το δικαίωμα των κατόχων των επηρεαζόμενων τίτλων στη λήψη πληρωμών.

Με αυτήν την απόφαση τα υφιστάμενα CDS ενεργοποιούνται και όπως συμπληρώνει θα διενεργηθεί δημοπρασία στις 19 Μαρτίου για την πληρωμή τους.

Η χρήση των ρήτρων συλλογικής δράσης που υποχρεώνει τους επενδυτές να εγγράψουν ζημιές με βάση την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θα ενεργοποιήσει την πληρωμή 3 δισ. δολαρίων σε ασφαλιστήρια συμβόλαια, δηλώνει η ISDA.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, συνολικά θα διευθετηθούν 4.323 συμβόλαια CDS μετά από την απόφαση της επιτροπής της ISDA ότι η χρήση των CACs είναι ένα πιστωτικό γεγονός.

Η διαδικασία της διευθέτησης στόχο έχει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην αγορά των 257 δισ. δολαρίων παγκοσμίως, καθώς η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτέλεσε δοκιμασία για τη βιωσιμότητα των default swaps ως hedge.

Επισημαίνεται ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, ήταν εναντίον του να πληρωθούν τα CDS, εν τω μέσω ανησυχιών ότι θα ενθάρρυνε τους traders να στοιχηματίσουν ξανά έναντι κρατών, και να επιδεινώσουν την κρίση χρέους της περιοχής.

«Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών σε αυτό το εργαλείο, καθώς θα επηρεάσει την ικανότητα των κρατών να εκδίδουν ομόλογα», σύμφωνα με τον Alessandro Giansanti, στρατηγικό αναλυτή της ING Groep, ο οποίος δηλώνει πως η απόφαση θα «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην αγορά».

«Εάν θέλεις να προσελκύσεις τη ζήτηση των επενδυτών, θα πρέπει να τους προσφέρεις ένα εργαλείο που θα τους επιτρέψει να αντισταθμίσουν την έκθεση, και τα CDS είναι το καλύτερο εργαλείο για αυτά», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Hank Calenti, τραπεζικός αναλυτής της Societe Generale, τονίζει ότι μια ενεργοποίηση των συμβολαίων εγείρει το ερώτημα του «ποια χώρα θα είναι η επόμενη και ποιες τράπεζες είναι περισσότερο εκτεθειμένες». Σχολιάζει ακόμη ότι πριν από διάστημα μικρότερο των έξι μηνών, είχαμε τον επικεφαλής της ΕΚΤ να δηλώνουν πως δεν πρέπει να κηρυχθεί πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα.
www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *