“H Deutsche Bank είναι η πιο επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο”, νέα πτώση στη μετοχή

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον γερμανικό γίγαντα μετά και το τελευταίο χτύπημα που δέχθηκε με το πρόστιμο ύψους 14 δισ. δολ. στο αμερικάνικο δημόσιο. Από τις αρχές του καλοκαιριού τα χτυπήματα που έχει δεχθεί είναι απανωτά με την μετοχή της να αγγίζει ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ σήμερα σημειώνει νέο sell-off κοντά στο 3%.

Σύμφωνα και με την αρχή ασφάλισης καταθέσεων των ΗΠΑ (US Federal Deposit Insurance Corporation), η Deutsche Bank είναι η πιο επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο. Παράλληλα, ο γερμανός κολοσσός έχει αρχίσει να χάνει τη θέση ισχύος που είχε στις κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου, τη στιγμή που οι Γερμανοί πολιτικοί φαίνεται να έχουν αρχίσει να ανησυχούν έντοναγια την κατάσταση της πιο συστημικής τράπεζας της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αμερικανικών αρχών, ο δείκτης μόχλευσης της γερμανικής τράπεζας (ο οποίος ουσιαστικά μετρά την βιωσιμότητα της τράπεζα και δείχνει πόσα ίδια κεφάλαια έχει έναντι assets όπως δάνεια), διαμορφώνεται στο 2,68%.

Οι ρυθμιστικές αρχές κοιτούν αυτόν τον δείκτη καθώς αποτελεί έναν πολύ απλό τρόπο να δουν πόσο ενεργή είναι μία τράπεζα σε σχέση με την αποτίμησή της στην αγορά, και είναι δύσκολο για να χειραγωγηθεί.

Στους υπολογισμούς τους οι αρχές των ΗΠΑ συμπεριλαμβάνουν τον όγκο των παραγώγων που έχουν ο τράπεζες στα βιβλία τους. Σε μέσο όρο, οι συστημικά σημαντικές τράπεζες έχουν δείκτη μόχλευσης 5,6%, υπερδιπλάσιο από αυτόν της Deutsche Bank. H Wells Fargo είναι η ισχυρότερη με 8,01%.

Πάντως, αν και η Deutsche Bank βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις σε ότι αφορά τον δείκτη μόχλευσης, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 διαμορφώνεται στο 14%, ο οποίος είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο των αμερικάνικων τραπεζών, το 13,55%.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της FDIC, Thomas M. Hoenig, οι τράπεζες γενικότερα έχουν αρχίσει και γίνονται πιο επικίνδυνες. Καθώς οι αγορές έχουν ανακάμψει και οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς συνεχίζουν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, τα κίνητρα για αύξησης της μόχλευσης έχουν ενισχυθεί.

Σύμφωνα με τον Hoenig, η Deutsche Bank είναι σε χειρότερη θέση από ότι ήταν οι αμερικάνικες τράπεζες λίγο πριν ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

“Το 2008, οι 10 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ είχαν δείκτη ενσώματων ιδίων κεφαλαίων προς ενεργητικό στο 3,1%. Όταν χτύπησε η χρηματοπιστωτική κρίση, τα ιδρύματα αυτά παρουσίασαν σημαντικές απώλειες και χρειάστηκαν την έκτακτη στήριξη της κυβέρνησης“, όπως τόνισε.

Τη ίδια στιγμή και για πρώτη φορά μετά το τέλος της οικονομικής κρίσης, καμία ευρωπαϊκή τράπεζα δεν βρίσκεται στις πέντε πρώτες παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Coalition.

H Coalition, η οποία παρακολουθεί την επενδυτική τραπεζική βιομηχανία και παράγει ένα πίνακα κατάταξης των κορυφαίων τραπεζών δύο φορές το χρόνο, στην νέα της λίστα σημειώνει ότι η Deutsche Bank έχει πέσει εκτός της πεντάδας των καλύτερων και στην έκτη θέση.

Η κατάταξη βασίζεται σε μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από το trading σε μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα κ.τ.λ, αλλά εξετάζει επίσης και τις παραδοσιακές δραστηριότητες τις επενδυτικής στρατηγική, όπως η συμβουλευτική, το deal making και η χρηματοδότηση.

Αξίζει να σημειώσουμε πως μέχρι πρόσφατα, η Deutsche Bank βρισκόταν μόνιμα στο top 3 της κατάταξης.

Όπως φαίνεται, τα προβλήματα του γερμανικού κολοσσού απασχολούν έντονα σε πολιτικό επίπεδο, τη Γερμανία. Όπως αναφέρει το Bloomberg, σε μια κλειστή συνεδρίαση των βουλευτών των Σοσιαλδημοκρατών αυτή την εβδομάδα, τα οικονομικά της Deutsche Bank, μετά και από το αίτημα των ΗΠΑ για την ικανοποίηση των απαιτήσεων ύψους 14 δισ. δολαρίων, που σχετίζονται με την πώληση ενυπόθηκων τίτλων, ήρθαν στο προσκήνιο.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *