H χρεοκοπία της Ελλάδος, η Ισλανδία και η ανάγκη νέου συντάγματος

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου, οικονομολόγος

Μετά τις Εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου 2009 τις τύχες της χώρας μας διαχειρίστηκε το ΠΑΣΟΚ. Έτσι, τα δυο χρόνια που κυβέρνησε ο κ. Παπανδρέου παρακολουθήσαμε ένα κινηματογραφικό θρίλερ, όπου στυγνοί πολιτικοί εγκληματίες δολοφόνησαν και στην συνέχεια διαμέλισαν τον κοινωνικό ιστό της χώρας μας, δηλαδή τη μεσαία αστική τάξη, τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας. Επί δυο χρόνια επέβαλαν στον Ελληνικό λαό λανθασμένες οικονομικές συνταγές, που όλες απέτυχαν παταγωδώς. Αυτοί, οι έμμισθοι πολιτικοί εκτελεστές συμβολαίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είχαν ένα και μοναδικό σκοπό, την διάλυση της Ελλάδος προκειμένου να υφαρπάξουν οι δανειστές μας το τεράστιο απόθεμα ορυκτού πλούτου της και τη δημόσια και ιδιωτική της περιουσία. Γι΄αυτό επεδίωξαν να δημιουργήσουν μια κατεχόμενη οικονομικά και πολιτικά χώρα, που στην ίδια δεν θα ανήκει απολύτως τίποτε. Αυτή η Κυβέρνηση, λοιπόν, της επαχθούς πρώτης δανειακής σύμβασης, της νέας τάξεως πραγμάτων, της παγκοσμιοποίησης και των Γερμανοαμερικανικών συμφερόντων χωρίς ανταποδοτικότητα, υπήρξε μία μειοδοτική κυβέρνηση που καθημερινά βυθιζόταν στον οχετό των ψεμάτων, των άθλιων ανεφάρμοστων εξαγγελιών της, της εξαθλίωσης του λαού της, της χρεοκοπίας της και της απεμπόλησης ασυλίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας (που η ίδια υπέγραψε μέσω του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος).

Υπό αυτών των προϋποθέσεων, της απόλυτης και καθολικής δηλαδή αποτυχίας της κυβέρνησης Παπανδρέου και της παραίτησης του ιδίου, γεννήθηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου, από το βαθύ ΠΑΣΟΚ της προηγούμενης κυβέρνησης, από τη ΝΔ του «αντιμνημονιακού» κ. Σαμαρά και από τον ΛΑΟΣ του «υπερπατριώτη» κ. Καρατζαφέρη που έμελλε την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012 να υπογράψουν στο προπύργιο της Δημοκρατίας, την Ελληνική Βουλή, τον θάνατο της Ελλάδος και να πουλήσουν το σαρκίο της στους διεθνείς τοκογλύφους, κερδοσκόπους, δανειστές μας. Υποθήκευσαν μέσω της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδος μας και «πούλησαν» στους δανειστές μας το δικαίωμα της διαχείρισης της φτώχειας μας. Εκείνη την Κυριακή το βράδυ μέσα στο Ναό της Ελληνικής Δημοκρατίας τα δυο πλέον, κόμματα εξουσίας προσυπέγραψαν την περαιτέρω εξαθλίωση του λαού μας. Ενός λαού, που καταπονημένος από τη συνεχή λαίλαπα των φοροεισπρακτικών μέτρων και της δραστικής περικοπής του εισοδήματός του, διαδήλωνε κατά της ψηφίσεως της δανειακής σύμβασης. Δυστυχώς δεν εισακούσθηκε η φωνή του και οι περισσότεροι των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπερψήφισαν την αντεθνική και αντιλαϊκή αυτή σύμβαση και νομιμοποίησαν το έγκλημα της αντισυνταγματικής κυβερνήσεως Παπαδήμου.

Έτσι, τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της υπογραφής από την μνημονιακή κυβέρνηση Παπαδήμου δεν άργησαν να φανούν.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2012 συστήθηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου και με υπουργική απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Σπηλιόπουλου, «Διοικητική Επιτροπή Στρατιωτικών Επιτάξεων Πρωτεύουσας του Κράτους (Δ.Ε.Σ.Ε.Π.Κ)». Η εν λόγω επιτροπή απαρτίζεται από Αρεοπαγίτες, Εφέτες, Επίκουρους καθηγητές, στρατιωτικούς και εκπροσώπους του ΕΒΕΑ. Θα συνεδριάζει δε, σε αίθουσα του Στρατοδικείου Αθηνών. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, άπαντες γιατί με αφάνταστη προχειρότητα και προκλητικότητα κατάργησαν, νευραλγικές για την ασφάλεια της χώρας, στρατιωτικές μονάδες και «απελευθέρωσαν» χώρους όπου υπήρχαν στρατόπεδα. Ποιος, όμως, μας εγγυάται πως η απόφαση αυτή δεν θα επεκταθεί στο σύνολο της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων που θα μπορεί για χρέη προς το δημόσιο να τίθεται υπό επίταξη, δηλαδή αναγκαστική απαλλοτρίωση με κάποια αποζημίωση; Δεν μας τρομάζει που στην ονομασία της εν λόγω επιτροπής υπάρχει η λέξη «επιτάξεων» και αυτόματα μας παραπέμπει στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής, όταν οι αιμοσταγείς πρόγονοι της κ. Μέρκελ επέταξαν τα σπίτια και όλη την περιουσία των πατεράδων και των παππούδων μας;

Με την σύσταση της παραπάνω επιτροπής υλοποιείται άμεσα ο όρος της δανειακής σύμβασης που εκχωρεί την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας. Καταφθάνουν, λοιπόν οι πρώτοι 160 Γερμανοί εφοριακοί, που σύντομα θα φθάσουν τους 550 για να «καταλάβουν» τις οικονομικές εφορίες της χώρας! Αυτό το σχέδιο έχει εκπονηθεί από τον Γερμανό του Δ΄ Ράιχ, υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε και αποσκοπεί στον έλεγχο της είσπραξης των δημοσίων εσόδων. Άλλωστε, η κατάλυση της διοίκησης της χώρας από τον ξένο παράγοντα είναι ένα σχέδιο που κυοφορείται εδώ και μήνες στους κόλπους της Ε.Ε. και φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη τη συντριπτική πλειονότητα των εταίρων. Σημειώστε επίσης πως όλοι αυτοί θα πληρώνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο.

Ωστόσο, αυτοί οι σαλτιμπάγκοι και χαμαιλέοντες της αντισυνταγματικής κυβέρνησης Παπαδήμου τρομοκρατούν συνεχώς τον Ελληνικό λαό πως η υπογραφή των δανειακών συμβάσεων ήταν μονόδρομος. Ακολουθούν με το δόγμα «μνημόνιο ή χρεοκοπία», την διχαστική και δικτατορική ρήση του πάλαι ποτέ «Εθνάρχη» της μεταπολιτεύσεως του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «εγώ ή τα τανκς».

Υπήρχε, όμως, πράγματι άλλη λύση ή η υπαγωγή μας στα μνημόνια και οι υπογραφές των δανειακών συμβάσεων ήταν μονόδρομος;

Χρήσιμο θα ήταν να παρακολουθήσουμε προσεκτικά τι έγινε σε ένα μικρό κράτος την Ισλανδία που το φθινόπωρο του 2008 πτώχευσε, συμπαρασυρόμενο από τη δίνη της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αποτέλεσμα ήταν το νόμισμά της να δεχτεί ισχυρή επίθεση από κερδοσκόπους και να χάσει το 85% της αξίας του έναντι του ευρώ. Τότε η κυβέρνηση εισήγαγε επείγουσα νομοθεσία και της δόθηκαν ενισχυμένες εξουσίες επί του τραπεζικού τομέα, ενώ κλειδώθηκε προσωρινά και η ισοτιμία της κορόνας έναντι του ευρώ (131 κορόνες προς 1 ευρώ). Τον Νοέμβριο εγκρίθηκε η χορήγηση δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από σκανδιναβικά κράτη. Οι οργισμένες και συνεχείς, όμως, διαμαρτυρίες του λαού της Ισλανδίας ενάντια στην οικονομική κρίση που κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο του 2009 και παρ΄ότι ανάγκασε την Αστυνομία σε υπέρμετρη βία, ανέτρεψε την απόφαση υπαγωγής της χώρας στο ΔΝΤ. Επίσης προκηρύχθηκαν πρόωρες εθνικές εκλογές για τις 25 Απριλίου. Η κυβέρνηση, όμως, που θα προέκυπτε για να σώσει τη χώρα θα έπρεπε κατ΄εντολή του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. να επιβαρύνει τους πολίτες, μέσω κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος, με δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη, για να αποπληρωθούν τα χρέη των τραπεζιτών. Προεκλογικά οι τροϊκανοί, τρομοκρατούσαν τον Ισλανδικό λαό λέγοντας πως εάν δεν ακολουθήσουν ακριβώς το οικονομικό πρόγραμμα διάσωσης θα μετατραπούν σε χώρα Λατινικής Αμερικής. Έτσι, σε δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στις 6 Μαρτίου 2010, οι πολίτες καταψήφισαν με 93,2% έναντι 1,8% την πρόταση για την πληρωμή από τη χώρα 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία καταβλήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία για αποζημιώσεις πολιτών τους που ζημιώθηκαν από την πτώχευση της διαδικτυακής ισλανδικής τράπεζας Icesave τον Οκτώβριο του 2008. Σε δεύτερο δημοψήφισμα, που διεξήχθη στις 9 Απριλίου 2011, οι ψηφοφόροι καταψήφισαν για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο την πρόταση για αποζημίωση στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία. Ενδιάμεσα στις 27 Νοεμβρίου 2010 διεξήχθησαν εκλογές για την υιοθέτηση νέου Συντάγματος στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν προτάσεις που είχαν καταθέσει οι ίδιοι οι πολίτες μέσω του διαδικτύου.

Μετά όλων των παραπάνω η Ισλανδία κατάφερε να πετύχει μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια να έχει ανάπτυξη 3,1% και να μειώσει την ανεργία της στο 7% περίπου. Έτσι, σε τελευταία αναφορά του για την Ισλανδία ο οίκος αξιολόγησης Fitch, καταγράφει: «Η επιστροφή της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης σε ξένο νόμισμα της Ισλανδίας στην κατηγορία ΒΒΒ, δηλαδή στην κατηγορία επενδύσεις, μεταφράζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, προκειμένου να αποκατασταθεί η μακροοικονομική σταθερότητα στη χώρα, η οποία έφερε επιτυχώς εις πέρας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και για την ανοικοδόμηση της χρηματοοικονομικής αξιοπιστίας της χώρας».

Για όλα τα παραπάνω τι έχουν να πουν τα υποταγμένα στην παγκοσμιοποίηση και τη νέα τάξη πραγμάτων, Μ.Μ.Ε. της πατρίδας μας που λοιδορούσαν την μικρή Ισλανδία γιατί δεν αποδέχτηκε την «βοήθεια» του ΔΝΤ και της ΕΕ; Τι έχουν να πουν οι κ.κ. Παπαδήμος, Παπανδρέου, Σαμαράς, Καρατζαφέρης και Μπακογιάννη που μας οδήγησαν ως εδώ, προβάλλοντας σαν μόνη λύση την υπαγωγή μας στα μνημόνια της εξαθλίωσης του λαού μας και της απεμπόλησης της Εθνικής μας κυριαρχίας.

Χρέος όλων μας είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του λαού της Ισλανδίας και να ενεργοποιήσουμε το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματός που ρητά αναφέρει; «Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στο πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε την μόνη λύση που έχουμε ως λαός, αυτή τη στιγμή για την ανεξαρτησία της πατρίδος μας και την μη εξαθλίωση, περαιτέρω, του λαού μας. Την ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. Αυτό σημαίνει πως το κράτος με αυτά τα χρήματα θα μπορέσει να επανακινήσει την οικονομία, να δημιουργήσει ανάπτυξη και έτσι να μπορέσουμε σε βάθος χρόνου να πληρώσουμε τους δυνάστες δανειστές μας. Απαραίτητη προϋπόθεση το ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ που θα δημιουργήσει και θα ισχυροποιήσει αδιάβλητους θεσμούς. Έτσι θα εξοικονομηθούν επιπλέον, απαραίτητα ποσά από τον περιορισμό της δημόσιας σπατάλης και θα χτυπηθούν οι διαχρονικές παθογένειες του Ελληνικού δημοσίου, όπως η φοροκλοπή, η φοροδιαφυγή, το παραεμπόριο, η λαθρομετανάστευση και τόσες άλλες. Κατ΄αυτό τον τρόπο δεν έχουμε ανάγκη τους τροϊκανούς και τους επικυρίαρχούς των. Άλλωστε, στο διεθνές οικονομικό λεξιλόγιο ο όρος χρεοκοπία δεν είναι απαραίτητο να σημαίνει πως το κράτος δεν έχει καθόλου χρήματα, αλλά ότι το κράτος παύει πρόσκαιρα να εξυπηρετεί την πληρωμή των δανείων και θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τη δυνατότητα να παρασχεθεί στο λαό η κατάλληλη διοίκηση και οι εγγυημένες συνθήκες για την ηθική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *