Τελευταία ενημέρωση την 18 Φεβ 2016 — 02:44
Συζήτηση για όλα τα θέματα
1. Ο καθένας είναι ελεύθερος να διατυπώνει τις απόψεις του, ανεξάρτητα αν ενοχλούνται οι άλλοι, αρκεί να μην είναι υβριστικός και να τηρούνται οι ισχύοντες νόμοι.
2. Όποιος ενοχλείται από τις απόψεις κάποιου, μπορεί να αντιπαρατεθεί με επιχειρήματα ή απλά να τον αγνοήσει. Το να μην απαντήσεις καθόλου σε κάποιο σχόλιο, καμιά φορά είναι η καλύτερη απάντηση.
3. Όλοι μας είμαστε μεγάλα παιδιά και καταλαβαίνουμε τι διαβάζουμε, όπως καταλαβαίνουμε και τυχόν κρυμμένες σκοπιμότητες, πίσω από κάποια σχόλια.
4. Ορισμένες φορές, πίσω από κάποιο σχόλιο που δεν μας αρέσει, μπορεί να κρύβεται κάποια δυσάρεστη αλήθεια.
5. Μην ξεχνάτε ποτέ τη φράση του Θεμιστοκλή: Πάταξον μεν, άκουσον δε
6. Δεν χρησιμοποιούμε κεφαλαία ή greklish
7. Σχόλια προσβλητικά ή υβριστικά δεν θα διαγράφονται, αλλά θα αποκρύπτονται,επισημασμένα ως μη αποδεκτά, με δυνατότητα ανάγνωσης μόνο από όσους επιθυμούν.
κάτι ακόμα, όταν λένε ότι μπορούν να καλούν μια φορά ανά 2η μέρα, εννοούν εργάσιμη μέρα;; δηλαδή άμα σε καλέσουν παρασκευή μπορούν να ξανακαλ΄σεουν δευτέρα;; ή θα πρέπει να σε καλέσουν από τρίτη και μετά;;
elisavet50
καλημέρα, ελπίζω να μου απαντήσετε. έχω στεγαστικό δάνειο, συνοφειλέτης με τον σύζυγό μου (τον πρώην), και από τον Φεβρουέριο του 2018 είναι ακάλυπτο. Με έχει αφήσει με 4 παιδιά και απλήρωτα δάνεια, με πολύ προσπάθεια παίρνουμε 575 ε κατάσχεση από το μισθό του για να ζήσουν τα παιδιά. έκανα αίτηση στην τράπεζα με τον κώδικα δεοντολογίας και η πρόταση που μου έκαναν δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε αυτή. έκανα δική μου πρόταση που την απέρριψαν. αύριο κλείνουν 15 μέρες που έχω για να αποδεχθώ την πρότασή τους.
1) να πάω στον τραπεζικό διαμεσολαβητή;
2) να πάω στο συνήγορο του καταναλωτή;
3) πρέπει να πάω αύριο ή γίνεται και από δευτέρα, να δω πρώτα τι να κάνω;
4) έχετε κάποια άλλη γνώμη;
Καλησπερα. Ενταχθηκα στο νομο κατσελη και βγηκε αποφαση απο το 2015 να καταβαλω 200 ευρω αθροιστικα σε 5 τραπεζες μηνιαιως. Η αποφαση μου κοινοποιηθηκε μονο απο την eurobank ιουνιο το 2018.Αν γνωριζει καποιος 1. Πρεπει να μου κοινοποιησουν την αποφαση και οι αλλες τραπεζες? 2. Στην citibank. που καταβαλω την δοση? 3. Δεν εχω δυνατοτητα πληρωμης των 200 ευρω λογω μειωσης της συνταξης μου.Τι γινεται ? 4. Αν δεν καταβαλω καμμια δοση τι γινεται?
Ένα χρήσιμο εργαλείο για υπολογισμό δόσης δανειου και πόσο μπορεί να σας εγκριθεί:
https://savvakis.github.io/loaner/
Καλημέρα, θα ήθελα τη βοήθειά σας στο εξής:
Γνωστή μου κυρία συνταξιούχος, χήρα από πέρυσι, μένει με τον άνεργο γιο της στη μοναδική τους κατοικία. Μετά το θάνατο του συζύγου της, ανακάλυψε στα χαρτιά του καταναλωτικές οφειλές (μια κάρτα και ένα δάνειο, χωρίς εξασφαλίσεις) για τα οποία δεν είχε ιδέα. Ενημέρωσε και τις δύο τράπεζες για το θάνατο του δανειολήπτη, προσκόμισε και τα απαιτούμενα έγγραφα, και ξεκίνησε να τα πληρώνει όλα ανελλιπώς. Σήμερα που μιλάμε είναι όλα ενήμερα.
Πηγαίνοντας να πληρώσει την τρέχουσα δόση του δανείου, ο ταμίας της είπε ότι δεν δέχεται τα χρήματα (!), ότι η σύμβαση καταγγέλθηκε λόγω του θανάτου του δανειολήπτη, και ότι έχει δύο επιλογές: είτε να καταβάλει άμεσα το σύνολο της ανεξόφλητης οφειλής, είτε να υπογράψει νέα δανειακή σύμβαση στο όνομά της, απαραίτητα όμως με προσημείωση της μοναδικής της κατοικίας, η οποία σημειωτέον ήταν από την αρχή στο όνομά της, και ποτέ στου μακαρίτη.
Η γυναίκα έχει τρομοκρατηθεί, η σύνταξή της φτάνει μετά βίας για να ζήσουν, και φοβάται μήπως κινδυνεύει το σπίτι της.
Ρώτησα μια γνωστή μου δικηγόρο, και μου είπε ότι για περιπτώσεις που οφειλές χωρίς εξασφάλιση κληρονομούνται, η ΤΕ ορίζει ότι οι κληρονόμοι δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση διακανονισμού για μικρότερο ποσό στην τράπεζα, και η τράπεζα πρέπει να αιτιολογήσει γραπτώς τυχόν άρνησή της.
Γνωρίζετε εάν ισχύει αυτό? Έχετε καμιά ιδέα για το πώς θα μπορούσε να κινηθεί?
Καλησπέρα, δυστυχώς σε όλες τις συμβάσεις καρτών και δανείων γράφει οτι αυτές καταγγέλονται με το θάνατο του δανειολήπτη και το ποσό γίνεται απαιτητό.
Εφόσον σας είπε η δικηγόρος “ότι για περιπτώσεις που οφειλές χωρίς εξασφάλιση κληρονομούνται, η ΤΕ ορίζει ότι οι κληρονόμοι δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση διακανονισμού για μικρότερο ποσό στην τράπεζα, και η τράπεζα πρέπει να αιτιολογήσει γραπτώς τυχόν άρνησή της”, πολύ πιθανόν να είναι έτσι, και ακούγεται και πολύ λογικό. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό αφού η σύμβαση καταγγέλθηκε από την τράπεζα, ρωτήστε την Δικηγόρο για αυτό, αλλά αξίζει να δοκιμάσετε.
@Nikos 123
Πόσος καιρός πάει από όταν πέθανε ο άντρας της; Υπσρχει κάποια διαθήκη που να έχει γίνει “Κυρία”;
@XARIS δεν έχει καμία σημασία ο χρόνος του θανάτου ούτε καμία διαθήκη. Αν μέσα σε 4 μήνες από τον θάνατο του οφειλέτη, οι κληρονόμοι/εγγύτεροι συγγενείς δεν προβούν σε Αποποίηση Κληρονομιάς, τα χρέη κληρονομούνται αυτόματα.
Το παρουσιάζεις απλοικά το χρονικό διάστημο υου 4μήνου, δεν είναι έτσι.
Καλησπέρα. λοιπόν είμαι στον νόμο Κατσέλη έχω τελικό δικαστήριο τέλος του 2019 για 8700 ευρ στεγαστικό. το θέμα είμαι είναι οτι μου έπεσε μια κληρονομια τωρα προσφατα και οι συγγενενεις πιεζουν να ανοιξοι η διαθήκη . τη προτείνετε να κάνω
Έχεις παιδιά;
8700 στεγαστικό??
Καλησπέρα.Έχω δικασιμο για νόμο Κατσέλη τον Οκτ ’19.Μπορεί κάποιος να μου πεί τι γίνεται με το εφ’άπαξ που δικαιούμαι απο την εργασία μου; Υπάρχει περίπτωση να ζητήσει ο δικαστής ή οι τράπεζες να δεσμευτεί μέρος αυτού ή ολόκληρο για αποπληρωμή των οφειλών μου; Έχει κάποιος ανάλογη εμπειρία;
Συγνωμη λαθος 87000χιλ στεγαστικο.υπηρετω στο στρατο με εχουν μεταθεση αλλου απο εκει που ειχα παρει το σπιτη. 1200το μηνα μισθος .350 ενοικιο σπιτιου .2 μωρα 4 και 1 χρονων. περουσιακα στοιχεια μονο το σπιτη και ενα αυτοκινητο 20ετιας . τη προτείνετε;
Καλησπέρα στα μέλη του Forum, θα ήθελα να αναφέρω ένα θέμα που έχω. Έχω μια οφειλή από πιστωτική κάρτα πρώην Citibank που τώρα ανήκει στην Alpha. To ανεξόφλητο ποσό είναι περίπου 6000 ευρώ και δεν έχω βάλει ούτε ένα ευρώ εδώ και περίπου 4 χρόνια. Είναι σωστή αυτή η πρακτική που ακολουθώ ? Έχω συνεχή τηλεφωνήματα από την εισπρακτική του Χαρακτινιώτη και τις τελευταίες ημέρες έχουνε γίνει πολύ ενοχλητικοι ….πέρνουνε τηλέφωνο περίπου 10 φορές την ημέρα. Ενώ έχω σηκώσει το τηλέφωνο και τους έχω απαντήσει ότι δεν έχω να βάλω ούτε ένα ευρώ αυτοι ξαναπαίρνουνε τηλέφωνο την επόμενη ημέρα και λένε πως δεν έχουμε μιλήσει πρόσφατα. Πως μπορώ να τους αντιμετωπίσω έτσι ώστε να σταματήσουνε τα τηλεφωνήματα ? Επίσης να αναφέρω πως έχω κάνει 2 αιτήματα προς την τράπεζα στην οποία αναφέρω πως λόγω μεγάλων οικονομικών προβλημάτων επιθυμώ γενναίο κούρεμα της οφειλής από 60 έως 80 %. Όλα τα αιτήματα μου έχουν αποριφθεί. Ποιά είναι η εμπειρία σας σχετικά με τα κουρέματα οφειλών ? Μπορεί η συνεχιζόμενη άρνηση στην καταβολή της δόσης να οδηγήσει από την μεριά τους σε κάποια πρόταση που να περιλαμβάνει κούρεμα ή είναι μάταιος τρόπος και θα έχω προβλήματα σύντομα. Στο όνομα μου έχω ένα αυτοκίνητο 13 ετίας και ένα μικρό χωράφι σε ορεινή περιοχή του Νομού Ευρυτανίας. Νομίζετε πως σύντομα θα κινηθούν εναντίον μου ?
Ο Χαρακτινιώτης έκατσε στο πειθαρχικό του ΔΣΑ μετά από καταγγελία μου, για τις ”υπηρεσίες” που προσφέρει στην alpha bank. Έφτασα το θέμα μέχρι και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ο οποίος παρενέβη προς την τράπεζα. Επίσης έκανα καταγγελία στην εισαγγελία Αθηνών. Εννοείται πως από την πρώτη καταγγελία μου δεν με ενόχλησε ξανά. Εγώ είχα άλλο θέμα όμως. Μου έκαναν ανύπαρκτη ρύθμιση για ένα δάνειο και μια πιστωτική που είχα στην πρώην Εμπορική χωρίς να το ζητήσω, ενώ αυτοί έλεγαν πως εγώ ζήτησα ρύθμιση. Βέβαια πιάστηκαν στην φάκα γιατί εγώ είχα πληρώσει την πιστωτική στην πρώην εμπορική και δεν χρωστούσα τίποτα. Επίσης στο δάνειο όφειλα πραγματικά κάτι λιγότερο από το μισό από το ποσό που έλεγαν αυτοί! Φυσικά η τράπεζα υπαναχώρησε άρον άρον. Ακύρωσε τις ρυθμίσεις και τα πάντα. Για να καταγγείλεις το περιστατικό στον δικηγορικό σύλλογο θέλει 80 ευρώ παράβολο, αλλιώς δεν γίνεται δεκτή. Έτσι λέει ο νόμος.
Μπράβο!!!!!!!!!
Μπράβο σας και πολύ καλά τους κάνατε!
Απλά δεν καταλαβαίνω τί είναι αυτό το “παράβολο” των 80 ευρώ που σας έβαλαν να πληρώσετε για να γίνει δεκτή η καταγγελία?
Ποιός νόμος το λέει αυτό?
Ο οποιοσδήποτε δικηγορικός σύλλογος δεν είναι δημόσια υπηρεσία, πρωτοδικείο για να σας βάλει να πληρώσετε παράβολα, μεγαρόσημα κλπ για μια καταγγελία, εκτός και αν καταθέσατε μήνυση.
Στη σελίδα του ΔΣΑ διαβάζουμε οτι ο μόνος λόγος που μια καταγγελία δεν γίνεται δεκτή είναι η ανωνυμία. Δεν λέει πουθενά για παράβολο:
http://www.dsa.gr/e-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7/%CF%84%CE%BC%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%B4-%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF-170-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7
Αυτό που μόλις διάβασα λέει ισχύον άρθρο,αλλά δεν αναγράφεται κάπου η ημερομηνία που ειχε-εχει ισχύ αυτό το άρθρο και το λέω αυτό γιατί ακριβώς από πάνω μιλάει για διαβουλεύση σχεδίου νόμου,οπότε αυτό που θέλω να πω είναι ….ότι μήπως έγινε η διαβούλευση και τώρα είναι σε ισχύ κάποιος νέος νόμος που λέει κάπου για αυτά τα 80 ευρώ,η αν δεν μιλάει καν ο νόμος για 80 ευρώ (που το βρίσκω καί γω απίθανο να μιλάει) μήπως είναι κάποια πατέντα των δικηγορικών συλλόγων έτσι ώστε να μαζεύουν χρήματα (γιατί αν θυμάμαι καλά η μήνυση που αναφέρθηκες ότι μπορεί να είναι,δεν είναι στα 80 ευρώ).Ανάλογη περίπτωση πάντως έχω και γω τα τελευταία δύο χρόνια,όπου και μένα μου είπαν ότι έχω δώσει το οκ για ρύθμιση σε κάρτα σιτιμπανκ που τώρα υπάγεται στην άλφα μπάνκα μέσω τηλεφώνου από γραφείο Ευτυχίδου.Οι ενέργειες που έκανα εγώ τότε,μόλις άρχισαν να έρχονται τα statments της υποτιθέμενης ρύθμισης είναι να προσπαθώ να βρω τηλεφωνικά πως προέκυψε μια ρύθμιση που δεν είχα συναίνεσει ποτέ,όπου και άρχισα να διαμαρτύρομαι τηλεφωνικά προς άλφα και Ευτυχίδου και εκεί όταν τους ζήτησα να μου δώσουν το ηχογραφημένο της συναίνεσης,εκεί μου είπαν ότι αυτό δεν υπάρχει καθότι ηχογραφείται μόνο όταν καλεί η τράπεζα και όχι όταν καλεί δικηγορικό γραφείο.Οποτε πήγα σε κατάστημα της άλφα με χειρόγραφη γραπτή επιστολή μου, που έλεγε όλο το ιστορικό της υπόθεσης και ότι αρνούμαι ότι έχω κάνει οποιαδήποτε τηλεφωνική ρυθμιση.Ζητησα αντίγραφο με σφραγίδα και υπογραφή του υπαλλήλου που την παρέλαβε.Ισως επρεπε να το κοινοοιιησω και στην τραπεζα της Ελλάδας πραγμα που δεν εκανα,αλλα ισως επρεπε να κανω και αυτό με το δικηγορικο συλλογο που έκανε ο παραπανω.Οποτε παίρνουν τηλέφωνο εξακολουθούν να μου μιλάνε για αυτήν την υποτιθέμενη ρύθμιση και γω τους λέω ,για τις γραπτές ενέργειες εναντίωσης που έχω κάνει σε κατάστημα άλφα.Παντως αν ισχύει το 80αρι είναι αποτρεπτικό.
Η ιστοσελίδα του ΔΣΑ ενημερώνεται καθημερινά, οπότε το άρθρο όπως είναι διατυπωμένο είναι ακόμα σε ισχύ.
Κατά τα άλλα, βρήκα εδώ http://enosikatanaloton.blogspot.com/2016/06/80.html επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που δικαιολογεί το παράβολο ως εξής:
“Σας γνωστοποιούμε ότι η καταβολή παραβόλου για κατάθεση αναφοράς είναι υποχρεωτική δυνάμει του αρθρ. 141 παρ.2 Ν. 4194/2013 και της από 10/11/2012 απόφασης του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α.”
Διαβάζοντας όμως το αρθρ. 141 παρ.2 Ν. 4194/2013 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, κάθε άλλο παρά για υποχρέωση καταβολής παραβόλου μιλάει:
“Πειθαρχικό παράπτωμα, που αποτελεί συγχρόνως
και ποινικό αδίκημα, δεν παραγράφεται πριν παρέλθει
ο χρόνος που ορίζεται για την παραγραφή του τε−
λευταίου. Όσο διαρκεί η ποινική διαδικασία και ένα (1)
έτος μετά την έκδοση αμετάκλητης απόφασης ή αμε−
τάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος, αναστέλλεται η
παραγραφή του πειθαρχικού παραπτώματος. Ομοίως,
αναστέλλεται η παραγραφή του πειθαρχικού παραπτώ−
ματος για όσο χρόνο διαρκεί η ακυρωτική διαδικασία”
http://www.dsa.gr/sites/default/files/news/attached/n._4194-2013_-_kwdikas_dikigorwn_fek_a_208.pdf
Άρα η υποχρέωση πληρωμής παραβόλου 80 ευρώ βασίζεται προφανως στην από 10/11/2012 απόφαση του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α που ΔΕΝ είναι νόμος.
Το παράβολο των 80 ευρώ πέρα από κερδοσκοπικό, για να μην το πώ αισχροκέρδεια, αποτελεί και αποτρεπτικό/αποθαρρυντικό παράγοντα για να μην θίγεται η ιερή κάστα των δικηγόρων.
Θα τηλεφωνήσω μέσα στην εβδομάδα στην Γενική Γραμματεία του Καταναλωτή να ρωτήσω κατά πόσο αυτό είναι νόμιμο.
Καλησπέρα,
το πόσο σύντομα θα κινηθούν εναντίον σας είναι σχετικό και άγνωστο. Μπορεί να κινηθούν αύριο, μπορεί και σε δύο χρόνια. Ο Χαρακτινιώτης δεν είναι εισπρακτική αλλά δικηγορικό γραφείο οπότε -ακόμα- δεν υπόκειται σε κάποιο περιορισμό από την ελληνική νομοθεσία. Αφού δεν μπορείτε να πληρώσετε, μην απαντάτε στις κλήσεις τους. Το σαραβαλάκι δεν νομίζω να τους συγκινήσει, όσο για το χωραφάκι στην Ευρυτανία ίσως θα μπορούσε να τους γυαλίσει το μάτι οτι θα μπορούσε γίνει κάποιο ωραίο Σαλέ. Γνωρίζουν για την ύπαρξή του? Αν ο τόπος κατοικίας σας που αυτοί έχουν δεν είναι η Ευρυτανία, δύσκολο να το εντοπίσουν-προς το παρόν, και εφόσον δεν γνωρίζουν για την ύπαρξή του. Σε λίγες εβδομάδες θα δημοσιευθεί αυστηρότερο πλαίσιο για την λειτουργία των εισπρακτικών που θα συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά και τα δικηγορικά γραφεία και βλέπουμε τότε αν μπορείτε να τους κάνετε κάτι.
Αυτή τη στιγμή το μόνο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να τους καταγγείλετε στο δικηγορικό σύλλογο που ανήκουν αφού υποτίθεται οτι μπορούν να καλέσουν μόνο μία φορά για να προτείνουν διακανονισμό.
Νίκο καλησπέρα,
Σχετικά με την καταγγελία στον Δικηγορικό Σύλλογο και εμένα μου είπανε από τον Συνήγορο του καταναλωτή πως κοστίζει 80 ευρώ. Λειτουργεί καθαρά αποτρεπτικά και δεν πρόκειται να τους τα δώσω….ληστρική πρακτική. Προτιμώ να με παίρνουνε τηλέφωνο από το να δώσω τα 80.
Για το χωράφι στην Ευρυτανία η τράπεζα γνωρίζει την ύπαρξη του αφού για να υποβάλω τα αιτήματα προς την τράπεζα που ζητούσα το κούρεμα οφειλής μου ζητούσανε την μάνα μου και τον πατέρα μου, Ε1, Ε9 , Ταυτότητα, Λογαριασμό Δεκο, δεν θυμάμαι τι άλλο. Οπότε με το Ε9 πολύ έυκολα βλέπουνε την μικρή ιδιοκτησία γης που έχω. Ήθελα απλά να μάθω από τους υπόλοιπους εδώ στο Site σχετικά με υποθέσεις κουρέματος οφειλών για πιστωτικές αν κάποιος έχει ακούσει κάτι από τρίτους ή έχει συμβεί στον ίδιο. Μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά ότι έχω στην κατοχή μου αυτό το μικρό οικόπεδο ? Μετά από πόσα χρόνια που κάποιος δεν πληρώνει ούτε ευρώ μπορεί να γίνει πρόταση από την μεριά της τράπεζας για κούρεμα οφειλής ?
Ευχαριστώ
50 50 συνιδιοκτησια με συζυγο, συνοφειλετες, ο χωρις αλλη ακινητη περιουσια και ατομικα χρεη προσεφυγε στο 3869, η συζυγος λογω ακινητων οχι, οφειλέτρια μονο του στεγαστικου. καταγγελθηκε το δανειο ενω εξυπηρετουνταν κανονικα. Παρα τις αιτησεις για ρυθμιση στην τραπεζα για την συζηγο,ανεργη, δεν απανταει ουτε γραπτα ουτε ρυθμιζει.Συνεχιζονται κανονικα καταβολες και μετα την αποφαση του ειρηνοδικειου σε ξεχωριστους λογαριασμους.2013 αιτηση για τον εναν που εχει αλλα δανεια χωρις ακινητη περιουσια, αποφαση 2018 πληρωνονται κανονικα.Τι προτεινετε?Συνηγορος του καταναλωτη? Τραπεζικος Διαμεσολαβητης?Η τραπεζα προχωρησε σε ρυθμιση, υπογραφηκε μεχρι και συμβαση, κ απο τους δυο και δεν την συνεχισε, την μπλοκαρε το νομικο τμημα.
Βάλε δικηγόρο.
τι εννοεις να βαλω δικηγορο?εχω δικηγορο και εχει σηκωσει τα χερια ψηλα, φυσικα ρωτησα αλλους δυο δικηγορους και αλλος με χωριζε, αλλος κατηγορουσε τον συναδελφο του, αλλος μου ειπε να κανουμε μεταβιβαση στα παιδια…..και εγω πληρωνω….πληρωνω…πληρωνω…..το συμβουλευτικο κεντρο ειπε να απευθυνθω στον συνηγορο του καταναλωτη ή στον τραπεζικο διαμεσολαβητη. Αγωγη που συζητησα για την ιστορια με την ”συμβαση” ηθελε 1200 ευρω…και εγω πληρωνω…πληρωνω…..πληρωνω και την αποφαση και εξτρα λεφτα για την συζυγο….
χαίρετε
τούς τελευταίους 8 μήνες είμαι άνεργος και αδυνατώ να πληρώσω το ενοίκιο μου ο σπιτονοικοκύρης μου έχει στείλει 2 φόρες εντολή πληρωμής πριν λίγο καιρό.ξαφνικά εχθές 4/10/18 με παίρνει τηλέφωνο και μου ανακοινώνει τηλεφωνικός οτι πρέπει να φύγω από το σπίτι μέχρι τις 9/10.θα ήθελα να ρωτήσω εάν είναι νόμιμο και αν ναι τι πρέπει να κάνω για να κερδίσω λίγες μέρες ακόμα να μαζέψω τα υπάρχοντα μου.
Καλησπέρα. Η διαταγή απόδοσης μισθίου κοινοποιείται στον μισθωτή και μετά την πάροδο 20 ημερών μπορεί να γίνει η έξωση. Τί ακριβώς γράφει η εντολή πληρωμής που λάβατε, πέρα από το ποσό που ζητάει ο σπιτονοικοκύρης?
“Σύμφωνα με το άρθρο 662 Α εως Η Κ.Πολ.Δ. μπορεί να ζητηθεί η έκδοση διαταγής απόδοσης της χρήσης μισθίου ακινήτου, στην περίπτωση καθυστέρησης του μισθώματος εφόσον έγγραφη όχληση έχει επιδοθεί στον μισθωτή με δικαστικό επιμελητή 15 τουλάχιστον ημέρες πριν από την κατάθεση της αίτησης. Η διαταγή απόδοσης μισθίου κοινοποιείται στον μισθωτή και μετά την πάροδο 20 ημερών μπορεί να γίνει η έξωση. Είναι φανερό ότι με την διαδικασία αυτή ο ενοικιαστής μπορεί να βρεθεί στον δρόμο μέσα σε χρονικό διάστημα 35 ημερών συνολικά.”
http://www.pasype.gr/diatage-apodoses-misthiou
Καλησπέρα σε όλους
Τι κάνουμε τώρα με την άρση του φορολογικού απορρήτου;
καλησπέρα, μήπως εννοείτε την άρση του τραπεζικού απορρήτου για το νόμο Κατσέλλη?
Η άρση φορολογικού απορρήτου είναι παλιά ιστορία:
Με τη διάταξη του άρθρου 10 παρ. 3 του Ν.3869/2010 παρέχεται στο δανειστή το δικαίωμα, μετά από αίτησή του, που διαβιβάζεται στη φορολογική αρχή μέσω του αρμοδίου εισαγγελέα, να λάβει και αντίστοιχα η φορολογική αρχή υποχρεούται να του χορηγήσει «κάθε χρήσιμη πληροφορία» για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα οφειλετών του, ανεξάρτητα από τη συναίνεσή τους ή μη. Ο πιστωτής, ως έχων έννομο συμφέρον, έχει ούτως ή άλλως το δικαίωμα να ζητήσει με άλλες διατάξεις τη χορήγηση στοιχείων του οφειλέτη του που δεν εμπίπτουν σε απόρρητο ή άλλες απαγορεύσεις. Ο οφειλέτης, αν δεν επιθυμεί τη χορήγηση απόρρητων φορολογικών στοιχείων στον πιστωτή του, οφείλει να παραιτηθεί από την αίτησή του για ρύθμιση των χρεών του.
Το Α΄ Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την υπ΄ αριθ. 126/12 γνωμοδότησή του απεφάνθη ομόφωνα ότι ο οικονομικός έφορος υποχρεούται, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 10 παρ.3 του Ν. 3869/2010, να χορηγεί σε πιστωτή του οφειλέτη κάθε πληροφορία και στοιχείο για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα του οφειλέτη-φορολογούμενου, ακόμη και αν αυτά εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο, εφόσον είναι πρόσφορα, για να καταστεί δυνατός ο σχετικός περιουσιακός έλεγχος του οφειλέτη εκ μέρους του αιτούντος πιστωτή, καθόσον το φορολογικό απόρρητο, επιτρεπτώς κάμπτεται εν προκειμένω από τη ρητή διάταξη του άρθρου 10 παρ. 3 του Ν. 3869/2010.
Συνεπώς, εφόσον ο δανειστής υποβάλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αίτηση για χορήγηση στοιχείων οφειλέτη κατά τις ανωτέρω διατάξεις, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. οφείλει να χορηγήσει τα στοιχεία στον αιτούντα, όχι όμως να χορηγήσει αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων των φορολογούμενων.
Κατ αρχήν ευχαριστώ θερμά για την άμεση απάντηση.
Εννοώ αυτό που διάβασα εδώ:https://www.eleftherostypos.gr/oikonomia/302770-katasxeseis-expres-gia-xrei-se-deko-kai-trapezes/
ενδιαφέρουσα εξέλιξη. σε κάθε περίπτωση δεν είναι ακριβώς άρση φορολογικού απορρήτου με την έννοια οτι η ΔΟΥ δεν θα κοινοποιεί εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία αλλά “μόνο” την διεύθυνση του δανειολήπτη καθώς και όνομα γονέων.
Για όσους δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία στο όνομά τους δεν αλλάζει κάτι. Για όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία αλλά αδυνατούν να αποπληρώσουν, επίσης δεν αλλάζει κάτι – προς το χειρότερο.
Δεν ειναι ακριβώς ετσι.
Πες οτι κάποιος άλλαξε διεύθυνση και δεν την κοινοποίησε στην τραπεζα γιατί ´ηθελε να ησυχάσει το κεφάλι απο τα παλιόχαρτα και τις επιστολές τους και εις γνώση του επομένως ειναι μη συνεργάσιμος.
Εδώ σπάζοντας προσωπικά δεδομένα δίνουν στην τραπεζα την δυνατότητα να τον βρει ενώ έπρεπε να το κανει η τραπεζα με δικά της μέσα.
Κανένας δεν μας λεει οτι για να σώσουν τις άσωτες τραπεζες αύριο δεν θα τους κοινοποιούν κι αλλα στοιχεία.
“το τραπεζικό απόρρητο, σύμφωνα με το άρθρο 24 ν. 2915/2001, δεν ισχύει έναντι του δανειστή που έχει δικαίωμα κατάσχεσης της περιουσίας του δικαιούχου της τραπεζικής κατάθεσης. Έτσι, δανειστής με εκτελεστό τίτλο μπορεί να επιβάλει κατάσχεση επί τραπεζικών λογαριασμών εις χείρας της Τράπεζας ως τρίτης, σύμφωνα με τις ΚΠολΔ 982 επ.”
αυτός είναι ο νόμος, και είναι πάντα υπέρ του πιστωτή/δανειστή. Ότι είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα ηθικό ούτε και λογικό. Αλλά δυστυχώς ο νόμος είναι πάντα υπέρ του ισχυρού, όσο άσωτος και αν είναι.
Μα το τραπεζικό απόρρητο δεν εχει καμία σχέση με το γεγονός οτι οταν η τραπεζα δεν θα εχει την τωρινή σου διεύθυνση θα αντλεί τον ταχυδρομικό σου κώδικα και τα υπόλοιπα στοιχεία απο την ΑΑΔΕ.
Εδω ειναι προσωπικά δεδομένα που έχουμε καταθεςει στην αρχή δημοσίων εσόδων και οχι στην τραπεζα καιδεν έχουν καμία σχέση με το τραπεζικό απόρρητο που περιγράφετε.
Για εμένα για παράδειγμα που δεν έχω περιουσιακά στοιχεία και το υπόλοιπο του λογαριασμού μου δεν ξεπερνάει τα 1000 ευρώ, το να μάθει η τράπεζα οτι μετακόμισα στην Καβάλα από την Ξάνθη που διέμενα όταν είχα υπογράψει την δανειακή σύμβαση, δεν θα αλλάξει κάτι.
Αν όμως μένω σε μεζονέτα με ενοίκιο και απασχολώ υπηρέτες, κηπουρό, μαγείρισσα ενώ έχω φεσώσει την τάδε τράπεζα με 200 χιλιάρικα, εκεί ναι, θα στριμωχτώ.
Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν κατάχρηση του κάθε απορρήτου εις βάρος άλλων, αυτό όμως δεν δικαιολογεί την κατάργηση του απορρήτου.
Μου κάνει εντύπωση που η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δεν έχει παρέμβει, δεν υπάρχουν διαμαρτυρίες από συλλογικότητες και η είδηση έχει περάσει στα ψιλά από όλα τα ΜΜΕ.
Μα φυσικά σκοπίμως προσπαθούν να την περάσουν στα ψιλά.
Και ειναι τέτοια η παραβίαση που ακομα δεν τόλμησαν να φτάσουν στο σημείο να δίνουν την πλήρη διεύθυνση κατοικίας για τα φυσικά πρόσωπα καιπεριοριζονται στον ταχυδρομικό κωδικό ακριβώς επειδη πρόκειται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.
Αν υπήρχε βέβαια δικαιοσύνη που δεν ειναι πουλημένη η χωρα δεν θα έφτανε και εδώ που έφτασε.
Και πάλι ευχαριστώ πολύ.
Και τα περί προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων δεν αντίκεινται ευθέως με τη χορήγηση των στοιχείων αυτών στις τράπεζες ; Εδώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου δικαστήρια δικαίωσαν οφελέτες, των οποίων τα προσωπικά στοιχεία έγιναν βορά των εισπρακτικών και των δικηγορικών γραφείων.
Έλα ντε.Αυτη την απορία έχω κι εγω.
Πάντως τα στοιχεία καθε φορά θα δίνονται κατόπιν αιτιολογημενου αιτήματος απο την Τειρεσίας ΑΕ στην οποία θα χρεώνονται τα έξοδα για το ψάξιμο και στα φυσικά πρόσωπα δεν θα δίνεται διεύθυνση όπως σκοπίμως γράφουν αλλα ταχυδρομικός κώδικας.Μικρη διαφορά βέβαια γιατί σε ένα χωριο πχ τον βρίσκουν εύκολα κάποιον.
“το τραπεζικό απόρρητο, σύμφωνα με το άρθρο 24 ν. 2915/2001, δεν ισχύει έναντι του δανειστή που έχει δικαίωμα κατάσχεσης της περιουσίας του δικαιούχου της τραπεζικής κατάθεσης. Έτσι, δανειστής με εκτελεστό τίτλο μπορεί να επιβάλει κατάσχεση επί τραπεζικών λογαριασμών εις χείρας της Τράπεζας ως τρίτης, σύμφωνα με τις ΚΠολΔ 982 επ.”
με άλλα λόγια ναι, η τράπεζα δεν μπορεί να μεταφέρει προσωπικά δεδομένα σε εισπρακτικές και δικηγορικά γραφεία χωρίς την συναίνεση του δανειολήπτη. Μόνη της όμως, αν θέλει, μπορεί να κάνει τα παραπάνω.
Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις που δεν ισχύει το τραπεζικό απόρρητο, εδώ: https://analuseto.gr/se-pies-peritosis-erete-to-idiko-trapeziko-aporrito/
Βλέπω ότι από το 2010 , ξεκίνησε το ξήλωμα των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών, στη χώρα μας.
Βήμα βήμα, λίγο λίγο, κάθε μέρα ροκανίζουν και κάτι.
Και μια μέρα θα ξυπνήσουμε σε μια χώρα, όπου δεν θα είμαστε πολίτες, αλλά δούλοι σε μια μειοψηφία πλούτου, που θα κυβερνά, κάνοντας ο,τι θέλει και χωρίς να δίνει λογαριασμό.
Μετατρεπόμαστε σε μια δικτατορία, χωρίς να το προσέχουμε.
Και μη χειρότερα φίλε μου begar …. και μη χειρότερα ….
Δηλαδή niko123 με εκτελεστική τίτλο η τράπεζα μπορεί να βάλε χέρι σε καταθέσεις όπως είπες,αλλά από πιο πόσο; Δεν ισχύει το ακατάσχετο των 1000ευρω? Η μπορούν να βάζουν χέρι από το πρώτο ευρώ.Γιατι εγώ έχω ένα λογαριασμό μισθοδοσίας τον οποίο κοιτάζω να μην περνάει τα 1000 ευρ
μπορεί να βάλει χέρι από το ακατάσχετο και πάνω, τα 1000 ευρώ μηνιαίως προστατεύονται. Συνήθως οι τράπεζες δεν προχωράνε -ακόμα- σε τέτοιες μεθόδους έναντι λογαριασμών σε άλλες τράπεζες επειδή τα παράβολα για κατάσχεση συν ο δικαστικός επιμελητής έχουν κοστίζουν εκατοντάδες ευρώ και το υπόλοιπο στον λογαριασμό μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερο.