Aναλυτικά πως θα γίνεται το φοροκυνηγητό στους μικροοφειλέτες

Mε νέα ένταση των ενεργειών των υπηρεσιών για είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ξεκίνησε το υπουργείο Οικονομικών, το ύψος των οποίων υπολογίζεται ότι…υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ. Από το φοροκυνηγητό δε γλιτώνουν ούτε οι μικροοφειλέτες, οι οποίοι απειλούνται με κατασχέσεις μισθών και συντάξεων. Ενδεικτικό είναι ότι με απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προβλέπεται ότι, η ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών για τους οφειλέτες και τις κατασχέσεις συντάξεων του Δημοσίου (ΔΟΥ, ΓΓΠΣ, Δημόσιο) θα γίνεται ηλεκτρονικά, προκειμένου να εφαρμόζεται αποτελεσματικότερα το μέτρο.

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι τα δικαστήρια αφαίρεσαν το έσχατο μέτρο εξαναγκασμού, την προσωποκράτηση.
Στην απόφαση αναφέρεται ότι «Οι καταστάσεις που περιλαμβάνουν ποσά από κατασχέσεις εις χείρας Τρίτων που έχουν επιβληθεί από τις ΔΟΥ, σε βάρος συνταξιούχων, θα προωθούνται πλέον στις ΔΟΥ ηλεκτρονικά από τη ΓΓΠΣ για τις μηχανογραφημένες ΔΟΥ και χειρόγραφα/ταχυδρομικά για τις μη μηχανογραφημένες ΔΥΟ».
Με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, οι εφορίες έχουν δικαίωμα να κατάσχουν μέχρι και το 25% του εισοδήματος του οφειλέτη από μισθούς ή συντάξεις, με την προϋπόθεση όμως το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου να ξεπερνά τα 600 ευρώ το μήνα και τα χρέη του να είναι πάνω από 300 ευρώ.
Η παρακράτηση των οφειλών γίνεται στην πηγή, δηλαδή στον εργοδότη, στην υπηρεσία μισθών και συντάξεων, κ.λπ. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο φτάνουν στους 600.000, ενώ το ποσό που θεωρείται δυνητικά εισπράξιμο ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι εφορίες εναντίον των οφειλετών αλλά και των συνυπόχρεων προσώπων είναι:

1. Η έναρξη διαδικασιών κατασχέσεων κινητής και ακίνητης περιουσίας.
2. Η προσωποκράτηση, όταν το χρέος υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.
3. Φυλάκιση τεσσάρων τουλάχιστον μηνών, όταν το συνολικό χρέος υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ.
4. Φυλάκιση έξι τουλάχιστον μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ.
5. Φυλάκιση τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ.
Όμως, η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (»Ν» 27/2/2007), με ισχυρή πλειοψηφία (24-3), έκρινε αντισυνταγματική τη φυλάκιση για χρέη προς το Δημόσιο, όπως άλλωστε ομόφωνα έκρινε και το 2003, ως αντισυνταγματική την προσωποκράτηση για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ. Ουσιαστικά το ΣτΕ συνιστά τη λήψη μέτρων πίεσης κατά της περιουσίας και όχι κατά των προσώπων.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

3 σχόλια σχετικά με το “Aναλυτικά πως θα γίνεται το φοροκυνηγητό στους μικροοφειλέτες”

  1. Η απόφαση του ΣτΕ Δεν λαμβάνετε υπόψη διότι η ΔΟΥ ή το ΙΚΑ ή Ο ΟΑΕΕ καταγγέλλει το ποσό των οφειλών  στο δικαστήριο και ο οφειλέτης καταδικάζετε ακόμα και ερήμην μαζεύει φυλακές πάει στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του που ανήκει αν δεν του σπάσουν τα νεύρα στα τηλέφωνα να πάει να παραδοθεί συλλαμβάνετε πάει εισαγγελέα και μετά φυλακή. αυτή είναι η διαδικασία. αν δεν έχει να πληρώσει. 
    Αν χρωστάς σε αυτή τη χώρα δεν τελειώνεις ποτέ θα σε πατάνε κάτω μέχρι να παραδώσεις τα όργανα σου των παιδιών σου για μεταμόσχευση. Αν δεν βρούμε τρόπο να αλλάξουμε τη χώρα μας 17/06 τότε ούτε εμείς ούτε τα παιδιά μας θα έχουν μέλλον θα έρθουν από άλλες χώρες να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο… 

  2. @Με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, οι εφορίες έχουν δικαίωμα να κατάσχουν μέχρι και το 25% του εισοδήματος του οφειλέτη από μισθούς ή συντάξεις, με την προϋπόθεση όμως το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου να ξεπερνά τα 600 ευρώ το μήνα και τα χρέη του να είναι πάνω από 300 ευρώ.
    ΔΕΣ ΕΔΩ:

    – Πόσα χρήματα θα μένουν στην τράπεζα μετά την αφαίρεση των χρημάτων
    – Ποιοι κινδυνεύουν με ποινική δίωξη για χρέη στο Δημόσιο
    – Πότε θα γίνεται κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων
    Ουσιαστικά η διαδικασία θα είναι αυτόματη. Ο πολίτης απλά θα πηγαίνει στην τράπεζα και θα βλέπει το μισθό ή τη σύνταξή του να έχουν περάσει από… κουρείο.

    Μάλιστα για όσους έχουν χρέη πάνω από 5.000 ευρώ (εύκολα δημιουργείται ένα τέτοιο ποσό με τις προσαυξήσεις) προβλέπεται άσκηση ποινικής δίωξης.

    Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ρύθμιση με την οποία για οποιαδήποτε οφειλή προς το δημόσιο οι υπηρεσίες του θα μπορούν να επέμβουν στην τραπεζική κατάθεση του πολίτη και να αφαιρούν το ποσό.

    Προς το παρόν οι πληροφορίες λένε ότι μπαίνει πλαφόν, ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα, όπως πριν μερικές ημέρες αφαίρεσης από κατάθεση… 20 ευρώ! (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)

    Το πλαφόν σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες θα μπει στα 1.000 ευρώ. Η αφαίρεση δηλαδή του ποσού από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν θα μειώνει το ποσό που υπάρχει στον λογαριασμό κάτω από τα 1.000 ευρώ.

    Πόσο μπορεί να αφαιρεθεί από το μισθό ή τη σύνταξη; Ως και το 25% αρκεί να μένουν τα 1.000 ευρώ.

    Οι μόνες οφειλές που δεν θα κινούν αυτή τη διαδικασία θα είναι εκείνες ως 300 ευρώ.

    Εκτός του ότι ο πολίτης με χρέη πάνω από 5.000 ευρώ στο Δημόσιο μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη, στην περίπτωση που δεν έχει υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση των χρεών του ο έφορος έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων.

    Η οποιαδήποτε κατάσχεση πάντως δεν θα σημαίνει ότι ο οφειλέτης χάνει αυτόματα το ακίνητο ή το όποιο περιουσιακό του στοιχείο.

    Ακόμη και μετά την εντολή για κατάσχεση ο οφειλέτης θα μπορεί να υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση ώστε να μπορέσει εξοφλώντας την οφειλή να αποφύγει τον πλειστηριασμό του κατασχεθέντος ακινήτου.
     
    ΕΠΙΣΗΣ, ΔΕΣ ΕΔΩ:
    Ο κ. Οικονόμου θυμίζει ότι με το άρθρο 24 του Ν. 2951/2001 έχει προβλεφθεί η άρση του απορρήτου των κάθε μορφής καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα, για την ικανοποίηση κάθε δανειστή που έχει δικαίωμα κατάσχεσης της περιουσίας του οφειλέτη του και για το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την ικανοποίησή του.

    Θυμίζει, επίσης, ότι με την έννοια του όρου “δανειστής”, εξομοιώνεται και το δημόσιο, το οποίο σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων για τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις του μπορεί να επιβάλλει το αναγκαστικό μέτρο της κατάσχεσης στα χέρια τρίτου.

    Αναφέρει ακόμη και ότι ο Κώδικας Δημοσίων Εσόδων ορίζει ότι με την κοινοποίηση του κατασχετηρίου στον τρίτο επέρχεται αναγκαστική εκχώρηση της κατασχεθείσας χρηματικής απαίτησης στο δημόσιο και δεν προβλέπεται άρση της κατάσχεσης πριν την εξόφληση του χρέους για το οποίο επιβλήθηκε.
    ΚΑΙ ΕΔΩ:
    – 400.000 καταθέτες θα μπουν στο στόχαστρο ακόμα και για μικροποσά
    – Αναμένεται να εισπραχθούν 4 δισ. ευρώ
    – Διαβάστε όλη τη διαδικασία που θα ακολουθείται
    Το Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει άμεσα σε κατασχέσεις περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, απ’ ευθείας από τραπεζικούς λογαριασμούς για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.

    Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδα Πρώτο Θέμα οι προϊστάμενοι των εφοριών έχουν πάρει προφορική εντολή από το υπουργείο Οικονομικών να εφαρμοστεί ο νόμος 2951/2001 που προβλέπει άρση του απορρήτου των κάθε μορφής καταθέσεων. Έτσι αν και μέχρι σήμερα οι έφοροι προχωρούσαν σε κατασχέσεις λογαριασμών μόνο σε όσους όφειλαν πάνω απο 20.000-30.000 ευρώ, τώρα οι κατασχέσεις θα γίνονται και για όσους οφείλουν από 4.000 -5.000 ευρώ και πάνω.

    Η διαδικασία αυτή που αφορά περίπου 300.000 – 400.000 φορολογούμενους προβλέπει:

    – Εφόσον το ποσό της οφειλής είναι ληξιπρόθεσμο, ο έφορος θα στείλει 3 μηνιαία συνεχή ειδοποιητήρια
    – Αν ο φορολογούμενος δεν ανταποκριθεί για να ρυθμίσει την οφειλή ή να πληρώσει όλο το ποσό, θα δίνεται εντολή στις τράπεζες να δεσμεύουν τους λογαριασμούς του (ταμιευτηρίου ή όψεως) είτε στην Ελλάδα είτε σε θυγατρική της τράπεζας στο εξωτερικό. Επίσης, θα δεσμεύονται θυρίδες ή λογαριασμοί με περισσότερα από ένα ονόματα αν ένα από αυτά έχει οφειλές.

    Από τις κατασχέσεις εξαιρούνται οι προθεσμιακές καταθέσεις ή καταθέσεις που υπάρχουν στο private banking. (ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΙΠΕ ΝΑ ΑΓΓΙΞΟΥΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥ PRIVATE BANKING)…

    Σύμφωνα με πληγή που επικαλέιται η εφημερίδα, πολλοί καταθέτες που χρωστούν στο Δημόσιο κλείνουν εδώ και αρκετό καιρό τους λογαριασμούς τους και βάζουν τα χρήματα σε θυρίδες είτε στο όνομα off shore εταιρειών είτε στο όνομα συγγενικών τους προσώπων, ωστε να μην κατασχεθούν…
    ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ:
    Κατάσχεση μισθών και συντάξεων ΑΛΛΑ από τις Τράπεζες.

    Οι απαιτήσεις μισθών, συντάξεων, και ασφαλιστικών παροχών, εξαιρούνται από την κατάσχεση στα χέρια τρίτου, σύμφωνα με το άρθρο 982 παρ. 2 περ. δ ΚΠολΔ, εκτός αν πρόκειται να ικανοποιηθεί απαίτηση από διατροφή που στηρίζεται στον νόμο, ή σε διάταξη τελευταίας βούλησης, ή για συνεισφορά στις οικογενειακές ανάγκες, οπότε επιτρέπεται να γίνει κατάσχεση έως το μισό, αφού ληφθούν υπ όψιν τα ποσά που εισπράττει ο υπόχρεος, το μέγεθος των υποχρεώσεων που του δημιουργεί ο γάμος του για την αντιμετώπιση των οικογενειακών αναγκών και ο αριθμός των δικαιούχων.
    Η εξαίρεση του μισθού, της σύνταξης, και των ασφαλιστικών παροχών, από την κατάσχεση, κατά την παράγραφο 3 του ιδίου άρθρου, όπως προστέθηκε, ισχύει και όταν η καταβολή του ποσού γίνεται με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη σε πιστωτικό ίδρυμα, μόνο όμως στην έκταση που ο λογαριασμός παρουσιάζει υπόλοιπο που δεν υπερβαίνει, κατά το χρονικό διάστημα από την επιβολή της κατάσχεσης έως την επόμενη ημέρα της καταβολής, το ποσό της εξαιρούμενης από την κατάσχεση απαίτησης.
    Δηλαδή η κατάσχεση του μισθού, ή, της σύνταξης, από τις Τράπεζες δεν μπορεί να γίνει με δέσμευση του ποσού προτού καταβληθεί στον δικαιούχο-οφειλέτη.
    Ωστόσο, ο μισθός, ή, η σύνταξη, είναι ακατάσχετα μέχρι την επόμενη ημέρα της κατάθεσής των στην Τράπεζα και για το ύψος στο οποίο ο μισθός, ή, η σύνταξη, ανέρχονται.
    Δεν εξαιρείται της κατάσχεσης το ποσό που υπερβαίνει έναν μηνιαίο μισθό, ή, μία σύνταξη, του οφειλέτη.
    Επίσης, δεν εξαιρείται της κατάσχεσης, αν το καταβληθέν ποσό παραμείνει στον τραπεζικό λογαριασμό πέραν της επομένης ημέρας από εκείνη που καταβάλλεται.
    Επομένως, αν το ποσό του μισθού, ή, της σύνταξης, παραμείνει στον τραπεζικό λογαριασμό πέραν της επομένης ημέρας από εκείνη που καταβάλλεται, θεωρείται ότι ο οφειλέτης της Τράπεζας μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του ανάγκες και χωρίς να κάνει χρήση του μισθού, ή, της σύνταξης και επομένως η Tράπεζα μπορεί να προβεί σε κατάσχεση.
    Κατά συνέπεια για να μη γίνει κατάσχεση από την Τράπεζα για χρέη προς αυτήν πρέπει το ποσό του μισθού, ή, της σύνταξης, που καταβάλλεται, να αναλαμβάνεται από τον δικαιούχο-οφειλέτη της Τράπεζας μέχρι την επομένη ημέρα από εκείνη, που καταβάλλεται στον τραπεζικό του λογαριασμό.
    Η περίπτωση, που η δανειακή σύμβαση, που ο δανειολήπτης έχει υπογράψει με την Τράπεζα, περιέχει όρο σύμφωνα με τον οποίο παραχωρείται απ ευθείας το δικαίωμα στην Τράπεζα να προβαίνει σε ανάληψη των μηνιαίων δόσεων από το λογαριασμό μισθοδοσίας του δανειολήπτη, ελέγχεται ως καταχρηστική κατά τα παρακάτω.
    Σύμφωνα με το άρθρο 464 του Αστικού Κώδικα οι ακατάσχετες απαιτήσεις είναι και ανεκχώρητες και σύμφωνα με το άρθρο 451 του ιδίου Κώδικα δεν επιτρέπεται συμψηφισμός κατά ακατάσχετης απαίτησης. Κατά συνέπεια τίθεται γενικός κανόνας σύμφωνα με τον οποίο είναι ακατάσχετοι, ανεκχώρητοι και ασυμψήφιστοι οι μισθοί και οι συντάξεις.
    Από τον συνδυασμό όλων των παραπάνω διατάξεων προκύπτει ότι, η αντίστοιχη συμφωνία με την Τράπεζα είναι έγκυρη μόνο όταν η παρακράτηση της δόσης του δανείου συμφωνείται να γίνεται μετά την επόμενη ημέρα της καταβολής του μισθού, ή, της σύνταξης.
    Αν συμφωνηθεί, συνήθως με τη μορφή προδιατυπωμένων και αδιαπραγμάτευτων όρων, η παρακράτηση να γίνεται προτού καταβληθεί, ή αμέσως μόλις καταβληθεί, ο μισθός, ή, η σύνταξη, στον τραπεζικό  λογαριασμό, η συμφωνία είναι άκυρη ως καταχρηστική και η Τράπεζα δεν επιτρέπεται να παρακρατήσει την δόση του δανείου πριν την  επόμενη ημέρα της καταβολής του μισθού, ή, της σύνταξης, και για το ύψος στο οποίο ο μισθός, ή, η σύνταξη, ανέρχονται, άλλως ελέγχεται δικαστικά. 

     
     

  3. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥ ΠΑΛΙ.ΤΗΝ ΜΑΓΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ.ΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΘΥΜΑΤΑ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΠΛΗΡΩΝΑΝΕ ΠΑΝΤΑΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΦΤΑΣΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ. ΠΑΡΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΟΤΙ ΦΟΡΑΤΕ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *