55.000 Έλληνες ζητούν επισήμως ρύθμιση των χρεών

«Τυφώνας» υπερχρεωμένων νοικοκυριών πλήττει τα ειρηνοδικεία της χώρας με περισσότερους από 55.000 Έλληνες να ζητούν πλέον ρύθμιση των οφειλών τους βάση του Ν. 3869/2010, γνωστού και ως νόμου Κατσέλη. Οικογενειάρχες σε απόγνωση που δεν είναι σε θέση πλέον ούτε να βιοποριστούν, ζητούν την προστασία του νόμου για να μειώσουν τις τραπεζικές τους οφειλές που σαν «θηλιά» απειλούν να πνίξουν τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Και είναι μόνο η αρχή …. Όπως εκτιμούν ενώσεις καταναλωτών και δικηγόροι ο αριθμός των αιτήσεων θα αυξηθεί δραματικά λόγω εφεδρείας και ενιαίου μισθολογίου.

Όταν δε λήξει η αναστολή που ισχύει στους πλειστηριασμούς ακινήτων (μέχρι τις 31/12/2011) τότε «η μισή Ελλάδα θα πρέπει να βγει στο σφυρί»!

Το protothema.gr αποκαλύπτει νέες δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες υπήχθησαν στις διατάξεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δυο οικογένειες που περιήλθαν σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμής των οφειλών τους. Με την πρώτη απόφαση οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη με μηνιαίο εισόδημα μόλις 589,544 ευρώ και χρέος προς τράπεζες 55. 950,97 ευρώ κατάφερε να σώσει την κύρια κατοικία της. Με τη δεύτερη απόφαση 51χρονη γυναίκα με χρέος ύψους 72,694 ευρώ θα εξοφλήσει 19.200 και το υπόλοιπο θα διαγραφεί.  

Ζωή με 150 ευρώ το μήνα!

Με 589,44 ευρώ στην τσέπη, χρήματα που προέρχονταν από την μηναία σύνταξη η ζωή για ένα ηλικιωμένο ζευγάρι στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης είχε γίνει έτσι και αλλιώς πολύ δύσκολη.  Μοναδικό περιουσιακό στοιχειό τους ένα διαμέρισμα 79 τ.μ. κατασκευής 1974 με εμπορική αξία 35.000 ευρώ. Το ζευγάρι είχε συνολικές οφειλές προς τις τράπεζες ύψους 55. 950,97 ευρώ εκ των οποίων 17.570,11 ευρώ ήταν το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου που είχε λάβει. Η υπόλοιπη οφειλή προέρχεται από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.

Το δικαστήριο εξετάζοντας τα οικονομικά δεδομένα του ζευγαριού έκρινε καταρχήν ότι από τη σύνταξη θα πρέπει να  μένουν στους δυο ηλικιωμένους 150 ευρώ για να καλύπτουν τις βασικές οικογενειακές τους ανάγκες. Από εκεί και πέρα η οικογένεια από το ποσό της  συνολικής οφειλής των 55. 950,97 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλλει μέσα σε μια τετραετία στις τράπεζες 7.200 ευρώ. Από το  υπόλοιπο χρέος που απομένει ύψους 48.750,97 ευρώ το ζευγάρι θα πρέπει να καταβάλλει στις τράπεζες 18.000, για να σώσει την πρώτη του κατοικία, για την οποία το δικαστήριο έκρινε ότι θα πρέπει να εξαιρεθεί από την εκποίηση.

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση (5105/2011) η οποία ερμήνευσε τον νόμο Κατσέλη, οι δόσεις θα πρέπει να ανέλθουν μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου δηλαδή μέχρι του ποσού των 29.750 ευρώ (το 85% των 35.000 που υπολογίζεται η εμπορική αξία του).

Ωστόσο, το Ειρηνοδικείο (Θεσσαλονίκης) συνυπολογίζοντας, την ηλικία του συζύγου, την τωρινή οικονομική του κατάσταση αλλά και το πιθανό ενδεχόμενο μείωσης του εισοδήματός του, έκρινε ότι το ποσό των 29.750 ευρώ θα πρέπει τελικά να καταβάλλει είναι 18.000 ευρώ. Η αποπληρωμή του ποσού– σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση – θα πρέπει να γίνει με μηνιαία δόση 150 ευρώ η οποία θα ξεκινήσει να καταβάλλεται το 2014 (δόθηκε περίοδο χάριτος). Η αποπληρωμή θα διαρκέσει 10 έτη, θα είναι έντοκη και θα έχει κυμαινόμενο επιτόκιο που θα ισχύει τότε. Δηλαδή, ο συγκεκριμένος οφειλέτης πέτυχε τη διαγραφή χρέους ύψους 30,750 ευρώ.

Της διέγραψαν χρέος 53.494 ευρώ

Συνταξιούχος με σύνταξη 940 ευρώ το μήνα, αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις οφειλές προς τις τράπεζες που ανέρχονταν στις 159.656.23 ευρώ. Στο πόσο αυτό συμπεριλαμβάνεται και στεγαστικό δάνειο που είχε στο όνομα της ύψους 86.962 ευρώ. Το δάνειο αυτό δεν συμπεριελήφθη στην διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση διότι αποπληρώνεται από τον γιο της που είναι εγγυητής. Της απέμενε όμως χρέος ύψους 72.694 ευρώ, ποσό που προέρχονταν από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες που είχε στο όνομά της.

Το Ειρηνοδικείο της Αθήνας ((87/Φ62/2011) έκρινε ότι για τα 72,694 ευρώ θα πρέπει να καταβάλλει άτοκα για τέσσερα χρόνια προς τις τράπεζες το ποσό 400 ευρώ. Δηλαδή, από το χρέος των 72,694 ευρώ θα εξοφλήσει 19.200 και το υπόλοιπο θα διαγραφεί.  Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το δικαστήριο έκρινε επιπλέον ότι για να ικανοποιηθεί μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων των τραπεζών θα πρέπει εκποιηθεί το αυτοκίνητο της αιτούσας εμπορικής αξίας 6.000 ευρω. Συνολικά, δηλαδή θα καταβάλλει προς τις τράπεζες 25.200 ευρώ και θα διαγραφεί ποσό ύψους 47,494 χιλιάδων ευρώ.

Τι προβλέπει ο νόμος,  ποιοι ευνοούνται

Στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα που μπορούν να αποδείξουν από τα οικονομικά τους στοιχεία ότι δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους. Εξαιρούνται έμποροι και επιχειρηματίες αλλά και χρέη που προέρχονται από διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και εισφορές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης. «Οι πλέον ευνοημένοι είναι οι οφειλέτες εκείνοι, που δεν διαθέτουν στο όνομα τους ακίνητη περιουσία, πλην της πρώτης κατοικίας, και που διαθέτουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα» τονίζει μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» ο δικηγόρος κ. Δημήτριος Λυρίτσης που ειδικεύεται σε θέματα δανειοληπτών.

www.protothema.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “55.000 Έλληνες ζητούν επισήμως ρύθμιση των χρεών”

  1. Ποια ρύθμιση και πράσινα (πιπέρι) άλογα; Σε τι οικονομικό ορίζοντα να βασιστείς, και να υπολογίσεις τι εισόδημα; Σε λίγο θα φορολογούν και τις πορδ…ς μας ως αδήλωτη παραγωγή μεθανίου. Οι φωνές πρέπει να ενωθούν πλέον και να φωνάξουν Σεισάχθεια! Όχι ρύθμιση! Ο κόσμος είναι ο μόνος που έχει δείξει καλή θέληση και εναρμονίστηκε πλήρως με τα χρηστά ήθη. Κανείς άλλος. Αλλά όσο καλή θέληση και να έχει βλέπει καθημερινά τα έσοδα του να μειώνονται ή και να εξαφανίζονται. Τι να του ρυθμίσουν; Σεισάχθεια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *