40 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

ΤA 40 δισ. ευρώ θα προσεγγίσουν οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα πρέπει να καλύψουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα στην προσπάθειά τους να «απορροφήσουν τους κραδασμούς» τόσο από τη συμμετοχή τους στο PSI όσο και από τα ευρήματα της BlackRock στα χαρτοφυλάκια δανείων τους.
Με βάση τις έως τώρα διαπραγματεύσεις για το PSI και την BlackRock να ενημερώνει αναλυτικά την περασμένη Παρασκευή τις ελληνικές τράπεζες για τα αποτελέσματα του ελέγχου στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, τα τραπεζικά επιτελεία είναι πλέον σε θέση να αποτιμήσουν με ρεαλιστικούς όρους τόσο το ύψος της ζημιάς που θα υποστούν όσο και ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για να επαναφέρουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στα επιθυμητά από την ΤτΕ επίπεδα.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, υπάρχει καταρχήν συμφωνία για το PSI, με βάση την οποία τα νέα ομόλογα θα φέρουν κλιμακούμενο επιτόκιο ανάλογα με την ωρίμαση, μεταξύ του 3% και του 4,75%. Το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο 4,25%, 0,50% περίπου χαμηλότερα από το υφιστάμενο μέσο επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνονται τα δάνεια της χώρας.
Η μείωση μάλιστα θα είναι μεγαλύτερη έως το 2020, που είναι και η κρίσιμη δημοσιονομική περίοδος. Για τους ομολογιούχους μέσο επιτόκιο 4,25% συνεπάγεται ζημία σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας χαμηλότερη από το 68% που είχαν θέσει ως οροφή.

Στα 40 δισ. ευρώ ο λογαριασμός

Με αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος να έχει ήδη στα χέρια της το πόρισμα της Blackrock για την ποιότητα των δανείων των ελληνικών τραπεζών, οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων επιχειρούν να προσδιορίσουν το «ύψος του τελικού λογαριασμού».
Τραπεζικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι το PSI θα προκαλέσει ζημίες στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα που θα υπερβαίνουν τα 20 δισ. ευρώ (οι εκτιμήσεις δίνουν ένα εύρος από 20 μέχρι 24 δισ. ευρώ), ενώ αν αφαιρεθούν τα 6,1 δισ. ευρώ του αρχικού PSI (με κούρεμα 21%), η καθαρή ζημία για τις ελληνικές τράπεζες κυμαίνεται μεταξύ 14 και 18 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων για τα αποτελέσματα του ελέγχου η συνολική εικόνα δείχνει να είναι χειρότερη των αρχικών υπολογισμών, με τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων τραπεζών να προσεγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ.
Η ΤτΕ θα εκτιμήσει τις συνολικές προβλέψεις που θα πρέπει να λάβουν οι τράπεζες για την αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου, δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως θα διαμορφωθούν, βάσει των εκτιμήσεων της BlackRock, στο τέλος του 2013. Από το σύνολο των προβλέψεων που υπαγορεύει η έκθεση, η ΤτΕ θα αφαιρέσει αυτές που έχουν ήδη πραγματοποιήσει οι τράπεζες για να προκύψει το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης για την καθεμία.
Συνολικά BlackRock και PSI «εκτοξεύουν» πλέον τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών σχεδόν στα 40 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 30 δισ. ευρώ έχουν προβλεφθεί στη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ.

Τα σχέδια των τραπεζών

Πώληση περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων, θυγατρικών, ακόμα και χαρτοφυλακίων δανείων που εξυπηρετούνται κανονικά σχεδιάζουν οι τράπεζες προκειμένου να μπορέσουν να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους και να διατηρήσουν της κεφαλαιακή τους επάρκεια σύμφωνα με τα οριζόμενα από τις εποπτικές αρχές. Παράλληλα, σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε επαναγορές υβριδικών κεφαλαίων (με σημαντική έκπτωση), κίνηση που ήδη πραγματοποίησε η Εθνική Τράπεζα, αυξάνοντας έτσι τους δείκτες βασικών ιδίων κεφαλαίων. Παράλληλα με την πώληση υγιών χαρτοφυλακίων δανείων οι τράπεζες θα μειώσουν άμεσα τις απαιτήσεις σε εποπτικά κεφάλαια, βελτιώνοντας έτσι έμμεσα τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Οι τράπεζες καταρτίζουν λίστες, που περιλαμβάνουν ακίνητα, ξενοδοχεία, θυγατρικές πλην τραπεζικού τομέα, αλλά και θυγατρικές τράπεζες στο εξωτερικό, στοιχεία που μπορούν να διατεθούν προς πώληση εντός του 2012. Αν και αρχική πρόθεση ήταν να διαφυλαχθούν οι επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα που έχουν πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η δραματική τροπή της κρίσης, που έχει οδηγήσει σε δεινή θέση τις τράπεζες, υποχρεώνει σε επιθετικότερες κινήσεις.

www.express.gr

Σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.