3μηνη αναστολή δόσεων στα αυτοκίνητα – Πότε ισχύει;

Νέα δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Οι τράπεζες θα αναστέλλουν για τρεις μήνες την πληρωμή των δόσεων δανείων φυσικών προσώπων ωστόσο για να ενταχθεί κανείς στη δέσμη ευνοϊκών μέτρων θα πρέπει οι οφειλές να είναι ενήμερες!

Στα συγκεκριμένα μέτρα εντάσσονται και οι ιδιοκτήτες καινούριων αυτοκινήτων που τα είχαν αποκτήσει μέσω τραπεζικού δανεισμού αλλά αυτή τη στιγμή έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Μοναδική προϋπόθεση για την τρίμηνη αναστολή καταβολής των δόσεων είναι το δάνειο να είναι ενήμερο ώστε να καταθέσουν την αίτηση και να ωφεληθούν των ευνοϊκών μέτρων.

Όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών την Πέμπτη 16 Μαρτίου, οι τράπεζες θα αναστέλλουν για 3 μήνες την πληρωμή των δόσεων δανείων φυσικών προσώπων, αρκεί οι οφειλές να είναι ενήμερες.

Δικαιούχοι της διευκόλυνσης είναι εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που επλήγησαν άμεσα, λόγω αναστολής λειτουργίας των σχετικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των ληφθέντων από την κυβέρνηση ήδη μέτρων, και θα λάβουν την ενίσχυση των 800 ευρώ.

Για τη συγκεκριμένη ειδικά κατηγορία των άμεσα πληγέντων, οι τράπεζες, κατόπιν επικοινωνίας με τον δανειολήπτη θα προχωρήσουν σε αναστολή των δόσεων για διάστημα τριών μηνών.

Στην ανακοίνωση της ΕΕΤ αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ομάδες πολιτών (φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων), που δεν πλήττονται από την κρίση θα πρέπει να συνεχίσουν κανονικά την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Ωστόσο η εν λόγω ρύθμιση αφορά τις ελληνικές τράπεζες και ήδη έχουν διαπιστωθεί κάποια προβλήματα με ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και παρέχουν δανεισμό για την απόκτηση αυτοκινήτων.

Το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει με νέα νομοθετική ρύθμιση να συμπεριλάβει και τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην τρίμηνη αναστολή καταβολής δόσεων για απόκτηση αυτοκινήτων από ιδιώτες ή επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό ώστε να τηρούνται ίσοι όροι στην συγκεκριμένη αγορά.

Φυσικά η προϋπόθεση αναστολής καταβολής των δόσεων και για δάνεια αυτοκινήτων που έχουν ληφθεί από ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξετάζεται να είναι επίσης η ενημερότητα του δανείου.

 

Τι κάνουν οι εταιρείες που διαχειρίζονται τις απαιτήσεις δανείων

Οι εταιρείες μέλη της Ένωσης Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις σε σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι προσαρμόζουν τη δραστηριότητά τους στα νέα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες μέλη της Ένωσης προβαίνουν σε μια σειρά ενεργειών όπως:

-Επικοινωνούν με δανειολήπτες με πρώτο και άμεσο στόχο να καταγραφούν τα πληττόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

-Για τους δανειολήπτες που τεκμηριωμένα δοκιμάζονται από την αιφνίδια μεταβολή στην οικονομική δραστηριότητα, προτείνουν εξατομικευμένες λύσεις, βασισμένες στο οικονομικό προφίλ του δανειολήπτη, είτε πρόκειται για ιδιώτες είτε για επιχειρήσεις, προσφέροντας τη δυνατότητα μείωσης ή αναστολής καταβολής των δόσεων για τρεις μήνες.

-Ειδικά για όσους πιστούχους δικαιούνται την κρατική ενίσχυση των 800 ευρώ, προχωρούν αμέσως –κατόπιν επικοινωνίας με το δανειολήπτη- στην αναστολή καταβολής των δόσεων για τρεις μήνες.

-Σε δανειολήπτες που επικαλούνται αποδεδειγμένο, σοβαρό και πραγματικό πρόβλημα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους, αναστέλλουν κάθε επικοινωνία σχετικά με τυχόν καθυστερούμενες οφειλές για συγκεκριμένο διάστημα.

-Υπαγορεύουν στους εξωτερικούς συνεργάτες τους, όπως τις εταιρίες ενημέρωσης οφειλετών και νομικά γραφεία, να εναρμονίσουν απόλυτα την απευθείας επικοινωνία τους με τους δανειολήπτες, ως προς το περιεχόμενο και τη συχνότητά της, με βάση όλα τα παραπάνω.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι παραπάνω πρωτοβουλίες αφορούν ενήμερους δανειολήπτες, ενώ κάθε Εταιρεία Διαχείρισης θα εξειδικεύσει περαιτέρω την πολιτική εφαρμογής των ανωτέρω, ανάλογα με τις δυνατότητές της και τα δεδομένα κάθε πιστούχου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *