Χωρίς σταγόνα ρευστό

Απέτυχε η ΕΚΤ να ανακουφήσει τις τράπεζες και αγορές. Ετοιμάζει νέο δάνειο €1 δισ. και μείωση επιτοκίων.

Συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας επικρατούν πλέον σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς ένα κοκτέιλ γεγονότων σε συνδυασμό με την αρνητική συγκυρία και την απουσία πολιτικής βούλησης για την επίλυση της κρίσης χρέους έθεσαν την ευρωπαϊκή οικονομία σε συνθήκες ξηρασίας. Τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι η Γερμανία παρέμεινε ανεπηρέαστη από την κατάσταση και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Αναλυτές και στελέχη επιχειρήσεων ανησυχούν τώρα για τον αντίκτυπο της πιστωτικής συρρίκνωσης στην ανάπτυξη της Ευρώπης και στην προοπτική επίλυσης της κρίσης χρέους.

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποδίδει την κατάσταση που διαμορφώθηκε στα προβλήματα χρηματοδότησης των τραπεζών και στα αδύναμα θεμελιώδη μεγέθη τους.
Παράλληλα η προσφυγή των κρατών στις αγορές για χρηματοδότηση στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 και και το 2012 οδηγεί τη διαθέσιμη ρευστότητα στα κρατικά ταμεία στερώντας πολύτιμα κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα και εν συνεχεία από τις επιχειρήσεις και την κατανάλωση.

 

Απέτυχε η ένεση ρευστότητας

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η ΕΚΤ απέτυχε να ανακόψει τη συρρίκνωση των χρηματοδοτήσεων, αν και έριξε στην αγορά €489 δισ. με φθηνά τριετή δάνεια με στόχο να ανακουφίσει τις τράπεζες και να κρατήσει ανοιχτή τη διατραπεζική αγορά κεφαλαίων. οικονομολόγοι της ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι ακόμα οι όροι δανειοδοτήσεων στην αγορά δεν είναι όσο σκληροί είχαν γίνει μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers αλλά είναι σε επιδεινούμενη τροχιά.
Η έλλειψη ρευστότητας και η υποχώρηση της πρόθεσης ανάληψης ρίσκου έχει οδηγήσει σε σύσφιξη των πιστοδοτικών κριτηρίων ανά την Ευρώπη, με μοναδική εξαίρεση τη Γερμανία.

 

Το γερμανικό πλεονέκτημα

Με τον τρόπο αυτό οι γερμανικές τράπεζες και επιχειρήσεις αποκτούν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών.
Η διαμόρφωση και η συντήρηση μιας τέτοιας κατάστασης θα οδηγήσει σε κύκλο εξαγορών από γερμανικές πολυεθνικές και τράπεζες. Οπερ σημαίνει ότι υγιείς εταιρίες που αντιμετωπίζουν βραχυχρόνια προβλήματα ρευστότητας θα οδηγηθούν σε συγχωνεύσεις με γερμανικές οι οποίες θα διαθέτουν ρευστό.

 

Κι άλλο χρήμα και χαμηλότερα επιτόκια

Την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της ΕΚΤ είχε δηλώσει ότι μια μεγάλη πιστωτική κρίση αποφεύχθηκε και τώρα βρίσκεται στα σκαριά νέα ένεση ρευστότητας με τριετή δάνεια, με ποσό που θα μπορούσε να φτάσει ή και να υπερβεί το €1 δισ. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει ενισχύσει τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμού ώστε να ανακουφιστεί η αγορά και να δοθεί το μήνυμα πως οι αρχές εξαντλούν τα συμβατικά όπλα που διαθέτουν, ανταποκρινόμενες στην κρισιμότητα των στιγμών.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *