Φόροι 1 δισ. ευρώ έμειναν απλήρωτοι τον Αύγουστο

Με 774.321 κατασχέσεις από τη ΓΓΔΕ επιχειρείται να βρεθεί αντίδοτο στα ληξιπρόθεσμα που φτάνουν τα 91,5 δισ. ευρώ. Μόλις στο 16,8% η εισπραξιμότητα των φρέσκων χρεών. Στα 4 εκατομμύρια φτάνουν οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα.

Νέα έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το δημόσιο σημειώθηκε τον Αύγουστο, με τους απλήρωτους φόρους να έχουν την τιμητική τους και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέσω ενός μπαράζ κατασχέσεων να επιδιώκει αύξηση των εσόδων.

Παρά το γεγονός ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού πήγαν καλά, όπως έδειξαν νωρίτερα τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Αύγουστο οι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν στην ώρα τους 1,014 δισ. ευρώ. Συνολικά, αν προστεθούν και οι μη φορολογικές υποχρεώσεις προς το δημόσιο οι οποίες μπήκαν πλέον στον κουβά με τα ληξιπρόθεσμα, η αύξηση είναι 1,368 δισ ευρώ.

Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ για τον Αύγουστο δείχνουν:

· Εκτίναξη πάνω από 1 δισ. ευρώ. Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, με εξαίρεση τις μη φορολογικές κατηγορίες διαμορφώθηκε σε 7,755 δισ. ευρώ έναντι 6,741 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα. Συνολικά (μαζί με τις μη φορολογικές κατηγορίες) τα ληξιπρόθεσμα διαμορφώθηκα σε 8,986 δισ. ευρώ από 7,618 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

· Πάνω από τα 91 δισ. ευρώ. Συνολικά παλαιά και φρέσκα ληξιπρόθεσμα ξεπερνούν πλέον τα 91,5 δισ. ευρώ. Έως το τέλος του 2015 οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν 82,596 δισ. ευρώ και σε αυτές προστίθενται τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των 8,986 δισ. ευρώ.

· Χαμηλή εισπραξιμότητα. Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα, περισσότερα από 8 δισ. ευρώ αφορούν ΔΕΚΟ, πάνω από 12 δισ. ευρώ είναι χρέη πτωχευμένων, 35,5 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρήσεις και 26,6 δισ. ευρώ φυσικά πρόσωπα. Από τα 82 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων έως το τέλος του 2015, η Φορολογική Διοίκηση έχει καταφέρει να εισπράξει 1,838 δισ. ευρώ στη διάρκεια του οκταμήνου Ιανουαρίου-Αυγούστου. Από τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα εισπράχθηκαν 1,83 δισ. ευρώ (ποσοστό 16,8%).

· Με το ζόρι. Οι διαφοροποιήσεις από τον Ιούλιο στον Αύγουστο, όσον αφορά τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης είναι μικρές. Η γενική εικόνα όμως είναι αμετάβλητη. Η Φορολογική Διοίκηση έχει ενεργοποιήσει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης –κυρίως κατασχέσεις- για έναν στους δύο φορολογούμενους στους οποίους έχει τη σχετική δυνατότητα. Τον Αύγουστο, 4.030.910 φορολογούμενοι είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι οφειλέτες στους οποίους μπορούσαν να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ανέρχονταν σε 1.541.970 και οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν σε 774.321 ή σε ποσοστό 50,22% ( από 49,20% τον προηγούμενο μήνα).

· Δεν πληρώνω. Οι φορολογούμενοι δυσκολεύονται να πληρώσουν στην ώρα τους, το σύνολο των υποχρεώσεών τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα τους τελευταίους μήνες εντοπίζεται στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Τον Ιούλιο (πρώτη δόση φόρου εισοδήματος) οι εμπρόθεσμες πληρωμές ανήλθαν στο 70,71% και από τα 1,147 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης πληρώθηκαν τα 811 εκατ. ευρώ. Τον Αύγουστο, υπάρχει αύξηση εισπραξιμότητας αλλά δεν υπήρχε δόση φόρου εισοδήματος. Αντίστοιχα στο ΦΠΑ η εισπραξιμότητα κυμαίνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες κοντά στο 85%. Ο συνολικά οφειλόμενος (με βάση τις αποδείξεις και τα τιμολόγια που είχαν εκδοθεί) ΦΠΑ τον Αύγουστο ήταν 1,050 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν 894 εκατ. ευρώ ενώ τον Ιούλιο ο ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε στην ώρα του ξεπέρασε τα 160 εκατ. ευρώ.

· Δεν επιστρέφουν. Μεγάλες καθυστερήσεις εμφανίζονται και στις επιστροφές ΦΠΑ από την εφορία. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αφορούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους και δείχνουν 4.675 εκκρεμή αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ τα οποία έμειναν στο περίμενε για πάνω από 90 ημέρες και αντιστοιχούν σε 724 εκατ. ευρώ καθυστερούμενων επιστροφών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *