Φρέσκο χρήμα άρχισε να επιστρέφει στα γκισέ των τραπεζών

Αχτίδα φωτός η οποία αναμένεται να οδηγήσει  στην αύξηση της  ρευστότητας  στην αγορά    από πλευράς Τραπεζών  άρχισε να διαφαίνεται στον ορίζοντα με βάση  πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, και ενόψει του τέλους των Μνημονίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία   το τελευταίο 14μηνο άρχισε  να εισρέει,  ζεστό χρήμα  ύψους 10  δις ευρώ στα γκισέ των Τραπεζών  που παρέμενε αποθησαυρισμένο σε σεντούκια ή σε καταθέσεις τραπεζών του εξωτερικού, καλύπτοντας έτσι μόνον εν μέρει την τεράστια  εκροή καταθέσεων 90 δις ευρώ  που είχε καταγραφεί από το 2013-2015  λόγω του φόβου για έξοδο από το Ευρώ. Η αύξηση των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών αποδίδεται από παράγοντες της αγοράς   στο καλό κλίμα που διαμορφώνεται τελευταία στην ελληνική οικονομία το οποίο διαλύει σε σημαντικό βαθμό τους φόβους και τις ανησυχίες των καταθετών, όπως συνέβη το 2013-2014 και 2015,και αφορούσε ακόμη και  “κούρεμα “των καταθέσεων. Μεγάλα ποσά φρέσκου χρήματος επαναπατρίζονται από το εξωτερικό ή από τα στρώματα νοικοκυριών  καθώς οι καταθέτες τους δεν υπόκεινται στους περιορισμούς των capital controls, ενώ απολαμβάνουν θετικών αποδόσεων , εν αντιθέσει με πολλές Ευρωπαϊκές Τράπεζες όπου τα επιτόκια είναι αρνητικά  όπως και οι αποδόσεις σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων. Ήδη το καταθετικό κοντέρ των ελληνικών τραπεζών έγραφε τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, 129,43 δις ευρώ, όταν τον Απρίλιο του 2017 βρέθηκε στο χαμηλό των 119 δις ευρώ και στα 122 δις ευρώ  τον Ιούνιο του 2015. Από την άλλη οι Τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά την εξάρτηση του  δανεισμού τους  από τον ακριβό ELA της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ήδη ανοίγονται στις διεθνείς αγορές με την επιτυχή έκδοση εταιρικών ομολόγων βάζοντας ως ενέχυρα πακέτα δανείων. Ωστόσο τα τελευταία είναι αυτά που αποτελούν τροχοπέδη για την ανόρθωση και εξυγίανση των Τραπεζών καθώς τα πιστωτικά ανοίγματα  μειώθηκαν μεν στα 92,4 δις ευρώ (σε αυτά περιλαμβάνονται και τα κόκκινα δάνεια) αλλά ωστόσο παραμένον σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και αποτελούν το 48% από το σύνολο των  χορηγήσεων αξίας 190 δις ευρώ.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι Τράπεζες  προκειμένου να περιορίσουν το κόστος λειτουργίας τους και να διατηρήσουν ανέπαφα τα υγιή χαρτοφυλάκια τους  να αποφεύγουν την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων τα οποία για προθεσμιακές καταθέσεις παλαιών μεγάλων ποσών παραμένουν σε ποσοστά  0,4%-0,7% όταν το 2012 έφταναν και το 5%. Εξαίρεση αποτελούν οι Συνεταιριστικές τράπεζες που προσφέρουν για προθεσμιακές καταθέσεις (εξαμήνου η ετήσιες ) επιτόκιο μέχρι και 1,5%.

Στέλεχος Τράπεζας έλεγε στο newpost ότι “οι Τράπεζες είναι πλέον μαζεμένες και φοβισμένες. Εκτός των άλλων δεν έχουν λόγο να αυξήσουν υπέρμετρα τα επιτόκια καταθέσεων γιατί το χρήμα είναι δεσμευμένο από αυτές λόγω των capital controls και επιδιώκουν έσοδα από κάρτες και προμήθειες μέσω e-baking. Το μόνο που κάνουν είναι πακέτα προσφορών, εκπτώσεις  και κουπόνια σε πελάτες τους. Το αν θα παραμείνουν ως έχουν ή θα αυξηθούν τα επιτόκια καταθέσεων θα εξαρτηθεί από το αν επιστρέψουν άλλα 100 δις ευρώ που έφυγαν από τις Τράπεζες  την περίοδο της κρίσης.”

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *