Φοροπαγίδα για ανύπαρκτα οικογενειακά εισοδήματα

Χιλιάδες οικογένειες έχτισαν μια ζωή στηριζόμενες σε εισοδήματα που δεν υπάρχουν πια. Πάνω από 200.000 νοικοκυριά έχουν χτυπηθεί από την ανεργία και έχουν χάσει εισόδημα. Αλλα, επίσης εκατοντάδες χιλιάδες, έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος.

Κι όμως, του χρόνου, εκεί που θα περίμεναν ένα καλύτερο εκκαθαριστικό λόγω απώλειας εισοδήματος, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία ακόμη δυσάρεστη έκπληξη: τα τεκμήρια διαβίωσης. Στη χρονιά της μεγάλης σφαγής των εισοδημάτων, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αυξήσει τα τεκμήρια ακόμη και κατά 30-40% σε μέσο όρο. Οταν το εισόδημα μειώνεται κατά 20% και το τεκμήριο αυξάνεται κατά 30%, πλέον είναι πολύ πιθανό η οικογένεια να πέσει στην παγίδα.

Τα τεκμήρια έχουν σκοπό να συλλαμβάνουν τους φοροκλέφτες. Υπό συνθήκες ύφεσης όμως, καταλήγουν να επιβαρύνουν ανθρώπους που έχτισαν μια ζωή βασιζόμενοι σε εισοδήματα που δεν υπάρχουν πια. Το ζευγάρι του παραδείγματος συντηρούσε ένα νοικοκυριό 100 τετραγωνικών και ένα σπίτι 50 τετραγωνικών. Οι μετακινήσεις γίνονταν με ένα Ι.Χ. 1.800 κυβικών. Μέχρι και πέρυσι, αρκούσε η δουλειά του ενός συζύγου (με αποδοχές της τάξεως των 1.000 ευρώ μηνιαίως) για να καλύψει το τεκμήριο. Φέτος τα εισοδήματα δεν φτάνουν. Το πραγματικό εισόδημα θα παραμείνει καθηλωμένο στα 14.700 ευρώ, ενώ το τεκμήριο από τα 14.700 ευρώ θα εκτοξευτεί στα 19.100. Ο φορολογούμενος θα πληρώσει 2.164 ευρώ φόρο με το εκκαθαριστικό του 2012, ενώ με το εκκαθαριστικό του 2011 πήρε επιστροφή 350 ευρώ. Στο ποσό των 2.164 ευρώ δεν περιλαμβάνεται η εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επίσης θα υπολογιστεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Ετσι, και το πολυεκκαθαριστικό της επόμενης χρονιάς, αντί για 147 ευρώ που δείχνει φέτος, θα φτάσει στα 192 ευρώ. Οσο για τον λογαριασμό της ΔΕΗ, και εκεί θα χρειαστούν, όπως και φέτος, περί 500-600 ευρώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των δύο ακινήτων.

www.enet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *