Τσίμπησαν μόνο οι μικροί οφειλέτες

Φορολογικά έσοδα υπολειπόμενα του στόχου, μη απόδοση ΦΠΑ και περιορισμένη προσέλευση για κλείσιμο εκκρεμοτήτων με την εφορία είναι το τριπλό εκρηκτικό μίγμα που προκαλεί την μήνιν του Παντελή Οικονόμου, ο οποίος απειλεί με κυρώσεις τους φοροπαραβάτες.

«Η επιβλαβής, δαπανηρή, αντικοινωνική, τελικά απαράδεκτη συμπεριφορά λίγων εις βάρος των πολλών συνεπών φορολογούμενων θα λάβει την απάντηση που της αρμόζει: δημοκρατικό αντίλογο και διοικητική αντιμετώπιση» ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, προς όσους εμμένουν να υιοθετούν την πολιτική της «μη συμμόρφωσης», προς τις «εστίες εγκληματικότητας», δηλαδή τη φοροδιαφυγή, την παραοικονομία και το λαθρεμπόριο, που υποσκάπτουν την πορεία ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας. Ενώ υποσχέθηκε «διόρθωση λαθών» και «επανόρθωση αδικιών» εν όψει της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Η φορολογική νομοθεσία προβλέπει αυτόφωρο και φυλάκιση έναντι όσων συνεχίζουν να μην εξοφλούν τα χρέη τους άνω των 5.000 ευρώ και δη από το ΦΠΑ.

Η αύξηση των καθαρών εσόδων κατά περίπου 3,5% τον Αύγουστο μπορεί να χαρακτηρίζεται «σημαντική» από τον κ. Οικονόμου, ο οποίος διαβλέπει ενίσχυση της θετικής τάσης στο βαθμό που θα επιτυγχάνεται ανάσχεση της ύφεσης, εντούτοις υπολείπεται κατά πολύ ακόμα και του αναθεωρημένου στόχου 5,6%.

Συστάσεις τρόικας

Η μη επίτευξη του στόχου ως προς τα φορολογικά έσοδα ήταν αυτή που προκάλεσε και τις αυστηρές συστάσεις της τρόικας, η οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- προβλέπει απόκλιση των εσόδων κατά 1,1 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους και μετά την είσπραξη των έκτακτων εισφορών και των αυξημένων φόρων βάσει του Μεσοπρόθεσμου.

Κάθε άλλο παρά ικανοποιητικά είναι και τα μηνύματα από τον τομέα των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τετράμηνο Μαΐου-Αυγούστου μόνο 13.000 με 14.000 φυσικά πρόσωπα ρύθμισαν τα χρέη τους. Τον Αύγουστο μπήκαν στη ρύθμιση 6.000 άτομα για χρέη 100 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 30 εκατ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για μικρούς οφειλέτες, οι οποίοι απαντούν θετικά στην τηλεφωνική πρόσκληση των εφοριακών. Οι μικροί οφειλέτες ανέρχονται σε περίπου 850.000 άτομα και χρωστούν γύρω στα 4-5 δισ. ευρώ.

Αντιθέτως, οι μεγαλοοφειλέτες δεν ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις του υπουργείου, είτε αγνοώντας τες είτε επιλέγοντας τη δικαστική οδό. Οι μεγαλοοφειλέτες εκτιμάται ότι φθάνουν πλέον τους 10.000 και χρωστούν συνολικά 36 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Οικονόμου καλεί τους φορολογούμενους να ρυθμίσουν τις παλιές και νέες υποχρεώσεις τους, επωφελούμενοι των ευνοϊκών ρυθμίσεων που ισχύουν μέχρι τα τέλη του μήνα, όπως η υποβολή παλαιών δηλώσεων εισοδήματος, μεταβίβασης ακινήτων, κ.λπ. Η ρύθμιση για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων είναι ενεργή και όσοι χρωστούν στην εφορία μπορεί να ενταχθούν μετά από σχετική αίτησή τους.

www.enet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *