Τροπολογία-«ανάσα» για τον επαναπροσδιορισμό χιλιάδων υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών του «νόμου Κατσέλη»

Παρατάθηκε με τροπολογία Τσιάρα μέχρι 31.1.2021 η προθεσμία υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού των εκκρεμών υποθέσεων των κόκκινων δανειοληπτών στα Ειρηνοδικεία της χώρας

 

Ένα ακόμη βήμα για την προστασία των ευάλωτων οικονομικά πολιτών που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία σωτηρίας του «νόμου Κατσέλη» (νόμος 3869/2010) έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο οποίος με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή παρατάθηκε μέχρι και την εκπνοή του τρέχοντος Ιανουαρίου (31η Ιανουαρίου 2021) η προθεσμία υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού των εκκρεμών υποθέσεών τους στα Ειρηνοδικεία της χώρας.

Η παράταση αφορά όλους τους δανειολήπτες υπερχρεωμένων νοικοκυριών που είχαν υποβάλει αρχική αίτηση πριν από το έτος 2015, αλλά και τους υπόλοιπους «κόκκινους» δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί στο «νόμο Κατσέλη».

 

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε χθες ο κ. Τσιάρας, «δίνουμε μια 15νθήμερη παράταση προκειμένου να μην κινδυνεύσει ούτε ένας δανειολήπτης που έχει υπαχθεί στο «νόμο Κατσέλη»».

Με το νόμο 4745/2020 έγινε ο επαναπροσδιορισμός των χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και όπως επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης στην ειδική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), έχουν εισέλθει μέχρι στιγμής περισσότεροι από 20.000 δανειολήπτες από τους συνολικά 37.000 υπόχρεους για επαναπροσδιορισμό συζήτησης της υπόθεσής τους.

 

Έτσι, με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με για τον «εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στον Δημόσιο τομέα και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ», παρέχεται ο αναγκαίος χρόνος στους δικηγόρους, προκειμένου να εξοικειωθούν με τη λειτουργία της ειδικής πλατφόρμας της ΕΓΔΙΧ και παράλληλα να προστατεύσουν τα δικαιώματα των εντολέων τους κόκκινων δανειοληπτών που χρήζουν δικαστικής προστασίας.

Κατά συνέπεια χιλιάδες υπερχρεωμένοι πολίτες που έχουν ενταχθεί στην διαδικασία του «νόμου Κατσέλη» δεν κινδυνεύουν πλέον να χάσουν την προστασία την οποία έχουν ήδη λάβει δικαστικά.

Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας, διευκρίνισε ότι από την κοινοποίηση του επαναπροσδιορισμού της συζήτησης μιας υπόθεσης, οι δανειολήπτες έχουν πρόσθετο χρόνο 2 μηνών για την υποβολή των προτάσεων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά καταρρίπτοντας έτσι τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για δήθεν ασφυκτικές προθεσμίες.

Δεν παρέλειψε ακόμη ο κ. Τσιάρας να υπενθυμίσει ότι «η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της μερικής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων εξαιτίας της πανδημίας έχει αναστείλει όλους τους πλειστηριασμούς και τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης όχι μόνο για την πρώτη κατοικία αλλά για όλα τα δάνεια». Πρέπει να επισημανθεί ότι πριν την κατάθεση της τροπολογίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης για 15νθήμερη παράταση, η συντονιστική επιτροπή των προέδρων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με σχετική ανακοίνωσή της είχε επισημάνει την άμεση αναγκαιότητα παράτασης της σχετικής προθεσμίας για τον επαναπροσδιορισμό των υποθέσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που λήγει αύριο 15 Ιανουαρίου 2021.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *