Τράπεζες επιβάλλουν χρεώσεις σε όσους ζητούν ρύθμιση

Την ώρα που οι τράπεζες δίνουν «μάχη» να πείσουν τους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνειά τους, για να εξυγιάνουν το χαρτοφυλάκιό τους και να επιτύχουν τους στόχους τους για τα NPLs, επιβάλλουν χρεώσεις στα αιτήματα ρύθμισης.

 

Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του insider.gr, ένας οφειλέτης που καταθέτει αίτηση στην τράπεζα για ρύθμιση του δανείου του χρεώνεται με προμήθειες που ξεκινούν από τα 30 ευρώ και ανέρχονται έως και τα 150 ευρώ, ανάλογα με το ύψος του δανείου ή σε περίπτωση πολλαπλών ρυθμίσεων.

Η τιμολογιακή αυτή πολιτική των τραπεζών έρχεται σε πλήρη αντιπαράθεση με την αγωνιώδη προσπάθεια που κάνουν να πείσουν τους οφειλέτες προκειμένου να έρθουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους. Εξαίρεση αποτελεί η Alpha Bank, η οποία δεν επιβαρύνει τους πελάτες για να εξετάσει τις ρυθμίσεις οφειλών.

 

Εκστρατείες ρύθμισης «τρέχουν» οι τράπεζες

Στα οκτώ χρόνια που έχουν περάσει από την εκδήλωση της κρίσης το 2009, εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες έχασαν τη δουλειά τους ή υπέστησαν μείωση μισθού, ή είδαν το διαθέσιμο εισόδημά τους να μειώνεται με άλλους τρόπους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν πλέον μια δόση που είχαν συμφωνήσει την εποχή των… παχιών αγελάδων.

Η αναπροσαρμογή αυτή είναι απολύτως εύλογη και για το λόγο αυτό και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες «τρέχουν» διαφημιστικές καμπάνιες ενημέρωσης προς τους οφειλέτες που έχουν κόκκινα δάνεια. Αυτό που ενδιαφέρει τις τράπεζες αυτή τη στιγμή είναι να «κινούνται» τα δάνεια, ούτως ώστε να «ξεκοκκινήσουν», μειώνοντας έτσι το αβάσταχτο βάρος των 100 δισ. ευρώ που έχουν σήμερα στον ισολογισμό τους υπό τη μορφή μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων.

 

Γενναίο κούρεμα, το επόμενο βήμα

Έτσι, οι τέσσερις τράπεζες σκοπεύουν οι τέσσερις τράπεζες να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι του SMM είτε με το «καρότο» του κουρέματος είτε με το «μαστίγιο» των πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών, οι τράπεζες ετοιμάζουν προτάσεις ρύθμισης που περιλαμβάνουν γενναίο κούρεμα της οφειλής –πολύ πιο δραστικό από τις προτάσεις για «πάγωμα» κεφαλαίου που πρόσφεραν έως σήμερα στους δανειολήπτες.

Προς την κατεύθυνση αυτή εξωθήθηκαν μετά τις άκαρπες προσπάθειες που κατέβαλλαν στη διάρκεια του έτους, με τους δανειολήπτες να απορρίπτουν προτάσεις ρύθμισης που δεν περιλαμβάνουν γενναίο «κούρεμα» που αγγίζει ακόμη και το 80-90%.

www.insider.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *