Σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων έχουν προχωρήσει το τελευταίο εξάμηνο οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η δημοσιονομική κρίση.
Μολονότι οι ελεγκτές της αμερικανικής εταιρίας BlackRock κατά τη διάρκεια του ελέγχου των στοιχείων των ελληνικών τραπεζών εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη στρατηγική των ρυθμίσεων στα δάνεια, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι έπειτα από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις φαίνεται πως δέχτηκαν το επιχείρημα ότι "εάν δεν γίνουν ρυθμίσεις κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα ακόμη και οι καλοπληρωτές δανειολήπτες, οι οποίοι τους τελευταίους τρεις μήνες βλέπουν το μηνιαίο εισόδημά τους να ροκανίζεται από φόρους και τα χαράτσια".
Στέλεχος τράπεζας με αρμοδιότητα το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών και των καταναλωτικών δανείων, ερωτώμενο εάν υπάρχει περίπτωση τα υπερρυθμισμένα δάνεια να καταπέσουν από την BlackRock, απάντησε: "Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει στα στεγαστικά αλλά και στα δάνεια της καταναλωτικής πίστης, δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο.
Αντίθετα, υπάρχουν ορισμένα δάνεια προς επιχειρηματίες τα οποία είναι μεγάλα, πολυρυθμισμένα και προβληματικά σε βάθος χρόνου. Αυτά θα πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Όχι όμως τα δάνεια προς νοικοκυριά".
Στο 20% του συνόλου η ρύθμιση
Με βάση τα στοιχεία που έχουν δώσει οι τράπεζες στην ελεγκτική εταιρία BlackRock, το 20% του συνόλου της πιστωτικής επέκτασης (δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά) έχει… υποστεί ρύθμιση, ήτοι περίπου 46 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό της ρύθμισης στα επιχειρηματικά δάνεια ανέρχεται στο 20% περίπου, στα στεγαστικά στο 18% (14,4 δισ. ευρώ) και στα καταναλωτικά στο 25% (8,5 δισ. ευρώ).
Κοινό ποιοτικό στοιχείο στις ρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες είναι, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, η δέσμευση υψηλότερων εγγυήσεων από την πλευρά του δανειολήπτη, έτσι ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια του δανείου, δεδομένων των αυστηρών προβλέψεων που απαιτούν τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η τρόικα.
Στο ερώτημα αν οι ρυθμίσεις θα συνεχιστούν, τα αρμόδια στελέχη των ελληνικών τραπεζών απαντούν πως "δεν γίνεται να σταματήσουν, κυρίως όταν αφορούν πλέον τους έως σήμερα συνεπείς πελάτες". Και εξηγούν πως η λιτότητα που εφαρμόζεται στο πλαίσιο του δημοσιονομικού προγράμματος με αιχμή τη μείωση των μισθών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα δεν επιτρέπει διαφορετική πολιτική από τη ρύθμιση των χρεών ανάλογα με τη μείωση του εισοδήματος. "Διαφορετικά θα πνιγεί η πλειονότητα των νοικοκυριών και θα οδηγηθούμε σε συστημικό κίνδυνο", αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Στον αντίποδα, διαφορετική είναι η αντιμετώπιση του τραπεζικού συστήματος προς τις υπερχρεωμένες και μη παραγωγικές επιχειρήσεις – εξαιτίας της κακής διαχείρισης ή της έλλειψης επενδύσεων. Μάλιστα, επισημαίνεται:
"Στον τομέα αυτόν υπάρχουν ξεχωριστές κατηγορίες: Υπάρχει η κατηγορία των επιχειρηματιών που έχουν πάρει υψηλά δάνεια και δεν επένδυσαν με σωστό τρόπο τα κεφάλαια και εδώ κατά πάσα πιθανότητα θα παρέμβει η Δικαιοσύνη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ο πλουτισμός του επιχειρηματία προήλθε από κινήσεις εις βάρος της επιχείρησης.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου το πρόβλημα προήλθε από την αναξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και απαιτεί διαφορετικό χειρισμό τόσο από το τραπεζικό σύστημα όσο και από τους μετόχους των επιχειρήσεων".
10 – 15 δισ. ευρώ ο λογαριασμός
Μολονότι δεν υπάρχουν στοιχεία από τον έλεγχο της BlackRock, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο καυτός λογαριασμός για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα κυμανθεί από 10 έως 15 δισ. ευρώ. Η μελέτη της αμερικανικής ελεγκτικής εταιρίας θα είναι έτοιμη επισήμως στα μέσα Ιανουαρίου όταν θα δοθεί και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Δεν ξέρω τι ακριβώς πρέπει να “ρυθμίσω”.
Έπαιρνα μισθό 2.400 ευρώ και πλήρωνα δόσεις 1000 ευρώ. Μου περίσσευαν 1.400 ευρώ, τα οποία είχαν μια συγκεκριμένη αγοραστική δύναμη.
Τώρα, κατόπιν περικοπών, παίρνω 1.800 ευρώ (με πρόβλεψη να κατεβώ στα 1400 τους επόμενους μήνες), πληρώνω πάλι 1000 ευρώ δόσεις και μου περισσεύουν 800 ευρώ, με τα οποία υποτίθεται ότι αγοράζω πολύ λιγότερα πράγματα, απ’ ότι με 800 ευρώ πριν από 2 χρόνια.
Και λέω “υποτίθεται”, διότι στο μεταξύ, μέσα σε ένα τρίμηνο, καλούμαι να πληρώσω χαράτσι ακινήτων (1000 ευρώ), έκτακτη εισφορά 1020 ευρώ) τέλη κυκλοφορίας (600 ευρώ), χωρίς να παίρνω πλέον δώρο Χριστουγέννων.
Βάλε και το σκεπτικό ότι το σπ΄τι που αγόρασα με στεγαστικό, από πραγματική εμπορική αξία 170.000 έχει πέσει στα 110-120.000, με συνεχιζόμενη πτωτική τάση, ενώ χρωστάω ακόμα κεφάλαιο 140.000.
Τι ακριβώς να ρυθμίσω;
Πιο φθηνά μου βγαίνει να σταματήσω κάθε πληρωμή, να πάρει η τράπεζα το κωλόσπιτο και να βγω στο νοίκι.
Ούτε χαράτσια και μαλακίες και αν το βαρεθείς ή τσακωθείς με τους γείτονες, μετακομίζεις σε άλλο.
Ποιος πούστης κοροϊδεύει ποιον σ’ αυτή τη χώρα;
Εγώ θέλω να πάω να ρυθμίσω την πίεση μου με όσα διαβάζω. Γίνεται;;; Ω! φανταστικέ μου τραπεζίτη; Μπλιαχ!!!
ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ.ΠΛΗΡΩΝΩ 950 ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ,ΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ αγορασθηκε εξολοκληρου με το δανειο.με τη συγυγο μου ηδη εχουμε χασει το 40% των μισθων μας.ειναι για 30 χρονια..μενουν μονο 26!!!!!το πιο πιθανο ειναι να κανω μια ρυθμιση για 1 η 2 χρονια μιση δοση η μονο τοκους και μετα θα παραδωσω το κλειδι..και θα παω να νοικιασω το ιδιο 4αρι που εχω τωρα με 300 ευρω..γιατι με την πτωση των τιμων καπου εκει θα ειναι σε 2 χρονια τα ενοικια.υποψην δεν εχουμε τιποτα στο ονομα μας ,παρα μονο στα παιδια μας..
Αγαπητέ, εγώ το φωνάζω από καιρό αυτό.
Του χρόνου τέτοια εποχή, το υπολειπόμενο χρέος μου θα είναι 135.000 και η εμπορική αξία, όπως προβλέπω, κάτω από 80.000.
Γιατί να συνεχίσω να πληρώνω; Από εγωισμό για να μη λένε οι γείτονες ότι του πήραν το σπίτι;
Ε μόλις το πάρουν, μετακομίζεις σε άλλοι γειτονία και χέστηκες για το τι λένε οι παλιοί γείτονες.
tastas40 ακριβως το ιδιο θα εκανα κι εγω και το ιδιο λεω σε οσους ειναι στη δικη σου περιπτωση γιατι στην ουσια πληρωνεις ενοικιο σε τραπεζοτοκογλυφο και αφου εχεις εξασφαλισει τα παιδακια σου στα παπακια σου τα αλλα!!
δεν κανουν ρυθμιση,κοροιδευουν,και τις δυο φορες που πηγα παρετειναν το χρονο διαρκειας και μειωσαν προσωρινα τη δοση αυξανοντας ομως τον τοκο.Αν δεν υπαρχουν ατοκες δοσεις για πολλα χρονια και σ ορισμενες περιπτωσεις και κουρεμα του κανονικου ποσου που χρωστας δεν προκειται να γινει τιποτα.Παραμυθια πουλανε,η μονη λυση θα ηταν να εχεις μετρητα που τοτε σου κανουν κουρεμα αλλα μετρητα δεν υπαρχουν πουθενα
Στέλιο
ακριβώς όπως τα λες είναι.