Το ΙΚΑ ζήτησε δάνειο-μαμούθ 260 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τις συντάξεις του Απριλίου

Ενα από τα μεγαλύτερα, μέχρι σήμερα, δάνεια αποφάσισε να ζητήσει η διοίκηση του ΙΚΑ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ταμείου και να πληρώσει τις συντάξεις του Απριλίου του 2015.

Οπως μεταδίδει το capital.gr, το οποίο επικαλείται ασφαλείς πληροφορίες, η διοίκηση του ΙΚΑ θα προτείνει στα μέλη του ταμείο να υπάρξει την Πέμπτη αίτημα:

  • προς τις τράπεζες που θα υποδείξει ο ΟΔΔΗΧ για δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ (με μορφή repos με την εγγύηση ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχει το ΙΚΑ) 
  • προς τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφάλισης Δημοσίου – Ταμείο Υγείας Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ) για έντοκο εσωτερικό δανεισμό ύψους 110 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα από τον ΟΠΑΔ θα ζητήσει να δανειστεί το ΙΚΑ 70 εκατ. ευρώ και 40 εκατ. ευρώ από το ΤΥΔΚΥ. 

Ο δανεισμός αναμένεται να είναι οκταήμερος, να ξεκινήσει δηλαδή από τις 25 Μαρτίου και να ολοκληρωθεί στις 3 Απριλίου, όταν και το ΙΚΑ θα πρέπει να ξοφλήσει τα δάνεια που σύναψε με τους παραπάνω φορείς.

Το ποσό των 260 εκατ. ευρώ, το οποίο ζητά να δανειστεί το ΙΚΑ αντιστοιχεί στο 25-30% των μηνιαίων δαπανών του για συντάξεις. Τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΙΚΑ δανείστηκε με repos μόλις 150 εκατ. ευρώ (περίπου το 15% των δαπανών για συντάξεις). 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τον Φεβρουάριο του 2015 τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές ήταν κατά 70 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Πηγή: iefimerida.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Το ΙΚΑ ζήτησε δάνειο-μαμούθ 260 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τις συντάξεις του Απριλίου”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *