Το ενοίκιο με μηδενικό ευρώ είναι ο νέος τρόπος ενοικίασης

Από την Πέρσα Νικηφόρου

Η φίλη μας η Β. ξεκίνησε ένα ιντερνετικό μαγαζάκι σε ένα διαμέρισμα που νοίκιασε χωρίς ενοίκιο. Όταν χρειάστηκε να αποκτήσει ένα χώρο όπου θα αποθηκεύει τα εμπορεύματά της αφού δε χώραγε πια στο σπίτι της, η γιαγιά του φίλου της τής παραχώρησε το μικρό διαμέρισμα που καθόταν χωρίς ενοικιαστή επί τέσσερα χρόνια και βάλε, με μοναδική υποχρέωση να πληρώνει μόνο το χαράτσι. Μάζεψε και 2-3 κολλητούς, του έριξαν και ένα βαψιματάκι και μπήκε μέσα. Η Μ. άλλαξε τρία σπίτια τα τελευταία δύο χρόνια, διότι δε μπορούσε να πληρώνει ενοίκιο και λογαριασμούς. Έτσι, κάθε φορά μεταφερόταν σε μικρότερο διαμέρισμα. Η τελευταία ιδιοκτήτρια, που είδε κι έπαθε να νοικιάσει το σπίτι, όταν άκουσε ότι η Μ. θα φύγει για να συγκατοικήσει μ’ ένα φίλο της, της αντιπρότεινε να μείνει εκεί και να πληρώνει μόνο τους λογαριασμούς και το χαράτσι. Αμοιβαία εξυπηρέτηση δηλαδή.

Ο φίλος μας ο Γ., που έχει μανία με τη μαγειρική και όνειρο να την κάνει επάγγελμα, ανοίγει με τον ίδιο τρόπο ένα μικρό εστιατόριο στο Χαλάνδρι. Θα του κοστίσει τους λογαριασμούς του ακινήτου, συν το χαρτόσημο της επαγγελματικής στέγης. Το μοιράζεται με τον κολλητό του που είναι επαγγελματίας μάγειρας κι έτσι το ποσό διαιρείται διά του δύο. Ο ιδιοκτήτης συμφώνησε να τους το δώσει με μηδενικό ενοίκιο και την προϋπόθεση, εκτός από το να πληρώνουν χαράτσια και λογαριασμούς, να το φρεσκάρουν λίγο. Περιμένουμε να μας καλέσουν στα εγκαίνια από μέρα σε μέρα.

Κάπως έτσι προσφέρονται όλο και περισότερα σπίτια σε οργανώσεις, όπως οι Ανθρώπινοι Ανθρωποι που έφτιαξαν την Πολυκατοικία των Αστέγων. Μόλις διαδόθηκε το νέο, άρχισαν να προσφέρονται διαμερίσματα κλειστά, τα οποία αράχνιαζαν και γέμιζαν υγρασία. Για κάποια χρόνια αυτά τα σπίτια θα διατηρούνται με τη βοήθεια των δήμων, των εθελοντών και της οργάνωσης, ώστε να στεγάζουν οικογένειες, υπερήλικες και ανθρώπους που δεν έχουν εργασία.

Το ενοίκιο με μηδενικό ευρώ είναι ο νέος τρόπος ενοικίασης. Ο ενοικιαστής πληρώνει το χαράτσι και τους λογαριασμούς και μεριμνεί -όσο γίνεται- για την καλή συντήρηση του χώρου. Η συμφωνία γίνεται με συμβόλαιο για μηδενικό ενοίκιο και ο ενοικιαστής πληρώνει το χαρτόσημο και το φόρο του ιδιοκτήτη. Φυσικά, ο πιο σίγουρος τρόπος για να πετύχεις μια καλή συμφωνία είναι από στόμα σε στόμα, κι όχι από μεσιτικά γραφεία ή αγγελίες.

Τ’ αυτιά μας ανοιχτά και ξεκινάμε από τους γνωστούς μας.

doctv.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Το ενοίκιο με μηδενικό ευρώ είναι ο νέος τρόπος ενοικίασης”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *