Τετέλεσται. Δεν εισπράττουν τίποτα

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Τραγικά είναι τα αποτελέσματα στις εισπράξεις των εφοριών για χρέη του παρελθόντος από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Τα οικονομικά βιβλία που έκλεισαν 31 Δεκέμβρη 2011 αποκαλύπτουν ουσιαστικά την πλήρη αδυναμία των εφοριών να εισπράξουν οφειλόμενα γιατί απλούστατα οι πολίτες, έμποροι, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν.

Τα νούμερα προαναγγέλλουν μερική ή πλήρη στάση πληρωμών από το δημόσιο -πιθανά και εντός Φεβρουαρίου- καθώς:

1. Σε 45 δισ. ευρώ εκτιμώνται ήδη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

2. Οι εισπράξεις από άμεσους φόρους περιορίστηκαν στο 11μηνο του 2011 στα 1,77 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένες κατά 26,2% από το αντίστοιχο 11μηνο του 2010.

Σε επικοινωνία που είχαμε την πρώτη εργάσιμη μέρα του 2012 με διευθυντές εφοριών στο λεκανοπέδιο Αττικής, ο χάρτης με τις μαύρες τρύπες στην είσπραξη των οφειλών προς το Δημόσιο είναι ο εξής:

Στη Δυτική Αττική και κυρίως στις περιοχές Αιγάλεω, Περιστέρι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Χαϊδάρι κλπ, οι εφορίες εισπράττουν μόνο το 20% των οφειλών από εταιρείες και φυσικά πρόσωπα.

Στα βόρεια προάστια, το ποσοστό είσπραξης οφειλών ανεβαίνει στο 45% αλλά οι απώλειες σε χρήμα είναι πολύ μεγαλύτερες λόγω της διαφοράς του ύψους χρεών στις εφορίες μεταξύ των οφειλετών βορείων και δυτικών προαστίων της Αττικής.

Στα νότια προάστια, η κατάσταση είναι επίσης δραματική με είσπραξη μόλις 30% των οφειλών στις εφορίες.

Το γεγονός έχει σημάνει συναγερμό στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και υπάρχει απόφαση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να έρθει νομοθετικό διάταγμα στη Βουλή που θα επιμηκύνει τον αριθμό των δόσεων για εξόφληση οφειλών στην εφορία από τις 30 που είναι σήμερα στις 60  δόσεις.

Η απόφαση αυτή θα μειώσει αυτόματα κατά 50% το ύψος των δόσεων, αλλά βέβαια θα παρατείνει σε διπλάσιο χρόνο την πλήρη εξόφληση των οφειλών με νέα, όπως η οικονομική επιβάρυνση των οφειλετών λόγω τοκοχρεολυσίων.

www.newsbomb.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *