Σχεδόν οι μισοί Έλληνες χρωστάνε για το σπίτι ή σε λογαριασμούς

Τα χρόνια από την έναρξη της κρίσης οι Έλληνες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές για στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί.

Σχεδόν οι μισοί Έλληνες είχαν το 2016 ληξιπρόθεσμα χρέη στην εξυπηρέτηση του στεγαστικού δανείου ή του ενοικίου τους, στην πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ ή σε αγορές με δόσεις, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat.

Η Ελλάδα είχε μακράν το υψηλότερο ποσοστό οφειλετών ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους πολίτες που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές να ανέρχονται στο 47,9% του πληθυσμού – τη στιγμή που ο κοινοτικός μέσος όρος ήταν 10,4%.

Το 2008, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, το ποσοστό των οφειλετών στην Ελλάδα ήταν περίπου στο μισό και ανερχόταν στο 24,4%. Για το 2017, τα προσωρινά στοιχεία καταδεικνύουν πως το ποσοστό των Ελλήνων οφειλετών έπεσε κατά τρεις μονάδες, στο 44,9%.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία (32,2%) και ακολουθεί η Κύπρος, όπου πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού είχε ληξιπρόθεσμα χρέη των παραπάνω τύπων (26,6%).

Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Γερμανία, όπου μόλις το 4,2% του πληθυσμού είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια, ενοίκια, ΔΕΚΟ ή αγορές με δόσεις. Ακολουθούν η Τσεχία (4,4%) και η Ολλανδία (5%).

Τριπλασιάστηκαν αυτοί που χρωστούν για το σπίτι τους

Η Ελλάδα έχει μακράν το υψηλότερο ποσοστό οφειλετών και στην κατηγορία των νοικοκυριών που βαρύνονται με ληξιπρόθεσμα χρέη στην κατοικία.

Συγκεκριμένα, το 15,3% των Ελλήνων είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές στο στεγαστικό ή στο νοίκι τους, ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με το 5,5% που είχε καταγραφεί το 2008.

Την δεύτερη «κατέλαβε» η Κύπρος, όπου χρέη για την κατοικία είχε το 8,6% του πληθυσμού, υπερδιπλάσιο συγκριτικά με το 3,4% που είχε διαπιστωθεί στην αρχή της κρίσης.

Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 3,5%

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *