Σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο ευρώ τα «κόκκινα δάνεια» στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με το ΔΝΤ

Στο «κόκκινο» έχουν φτάσει τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα λεγόμενα και κόκκινα δάνεια, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο διαβούλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα, τα ΜΕΔ των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2009 και η αξία τους έφθανε σχεδόν το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ στα τέλη του 2014.

Στις χώρες της Ευρωζώνης η συνολική αξία των ΜΕΔ ανερχόταν σε 932 δισεκατομμύρια ευρώ -ή περίπου το 9,2% του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος (ΑΕγχΠ) της Ευρωζώνης- στα τέλη του 2014.

Φαύλος κύκλος

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο ειδικά στο νότιο τμήμα της Ευρωζώνης, όπου το χρέος των επιχειρήσεων είναι ένα «οξύ» πρόβλημα, καθώς και στην Ανατολική και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σημειώνει ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός. Ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά «κόκκινων δανείων» εντοπίζονται σε Κύπρο και Ελλάδα: Ως τα τέλη της περασμένης χρονιάς, ο λόγος των ΜΕΔ έφθασε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα στην Κύπρο, όπου ξεπέρασε το 40%, και στην Ελλάδα, όπου βρισκόταν στο 35%.

Τα υψηλά επίπεδα των δανείων που δεν εξυπηρετούνται, ως αποτέλεσμα της οικονομικής δυσχέρειας λόγω της κρίσης, προκαλούν με τη σειρά τους βάθεμα της κρίσης μέσω ενός «φαύλου κύκλου», καθώς δυσχεραίνουν την εκταμίευση πιστώσεων και δεσμεύουν τραπεζικό κεφάλαιο το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για νέες χορηγήσεις. «Δοθείσης της επείγουσας ανάγκης να υποστηριχθεί η ακόμη αβέβαιη ανάκαμψη της Ευρώπης, η ταχεία επίλυση (του προβλήματος) των ΜΕΔ για να προωθηθούν νέες δανειακές χορηγήσεις έχει μακροοικονομική σημασία πρώτης τάξεως», σημείωσαν στελέχη του ΔΝΤ στο έγγραφό τους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *