Συναγερμός σε τράπεζες-servicers για τα στεγαστικά δάνεια

Συναγερμός έχει σημάνει σε τράπεζες και servicers για τα ρυθμισμένα στεγαστικά δάνεια καθώς η συνεχής άνοδος των επιτοκίων έχει «φουσκώσει» έως και διπλασιάσει σε ορισμένες περιπτώσεις (ανάλογα με τη διάρκεια του δανείου) τις μηνιαίες δόσεις, με συνέπεια να ζορίζονται οι δανειολήπτες.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν στο Euro2day.gr ότι όλα θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εφεξής, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούλιο.

«Ήδη οι δόσεις των στεγαστικών δανείων έχουν αυξηθεί σημαντικά και εφόσον το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ ξεπεράσει το 3%, που αυτό εκτιμούμε ότι θα γίνει άμεσα, τότε η επιβάρυνση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη», αναφέρουν και προσθέτουν: «Μελετάμε μια σειρά από παρεμβάσεις στήριξης είτε στα spreads είτε με επιμήκυνση της χρονικής περιόδου, εφόσον απαιτηθεί. Προς το παρόν παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο και είμαστε σε επιφυλακή».

 
Οι χαμένοι

Στα τραπεζικά επιτελεία οι ασκήσεις που κάνουν επί του στεγαστικού δανειακού χαρτοφυλακίου βασίζονται σε αύξηση του συνολικού επιτοκίου (euribor συν spread), μετά τις επικείμενες αυξήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην περιοχή του 7%. Σήμερα, το συνολικό επιτόκιο κινείται κατά μέσο όρο στο 5%, με το euribor να δείχνει την περαιτέρω αυξητική τάση.

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μηνιαία δόση την έχουν υποστεί οι δανειολήπτες που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου χρονικής διάρκειας 15 ετών. Εξαρχής πλήρωναν μεγαλύτερη δόση, ωστόσο τώρα η μηνιαία αύξηση της δόσης έχει ξεπεράσει σε ποσοστό το 100%. Αντίθετα, όσο μεγαλύτερη είναι η χρονική διάρκεια του δανείου τόσο μικρότερη (σ.σ. όχι όμως αμελητέα) είναι η επιβάρυνση της μηνιαίας δόσης.

Αργεί η μείωση

Με βάση τις εκτιμήσεις των τραπεζών, η μείωση των επιτοκίων θα καθυστερήσει ένα έτος. Συγκεκριμένα, προβλέπουν ότι ακόμη κι αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταματήσει την ανοδική πορεία του επιτοκίου αναφοράς του ευρώ τον προσεχή Ιούλιο, η μείωση στα επιτόκια των στεγαστικών (σ.σ. και όχι μόνο καθώς αφορά στο σύνολο των δανείων) θα ξεκινήσει το πρώτο 3μηνο του 2024!

«Στους νομισματικούς κύκλους, η άνοδος των επιτοκίων περνά σχετικά γρήγορα στα δανειακά χαρτοφυλάκια, σε αντίθεση με την πτώση, που καθυστερεί κάποιους μήνες», αναφέρει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος στο Euro2day.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *