Συναγερμός για τα στεγαστικά στις τράπεζες, τα σενάρια παρεμβάσεων

Συναγερμός έχει σημάνει στις τράπεζες για την πορεία των στεγαστικών δανείων, εξαιτίας της αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης από την ανοδική πορεία των επιτοκίων και το ζήτημα χρίζει ιδιαίτερης προσοχής δεδομένου ότι η επιθετική νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2023.

Τα πρόσφατα stress tests που πραγματοποίησαν οι διοικήσεις των τραπεζών στα δανειακά χαρτοφυλάκια έδειξαν με ξεκάθαρο τρόπο πως η πλέον ευαίσθητη κατηγορία είναι τα στεγαστικά και ακολουθούν τα δάνεια προς τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Κι αυτό διότι για ένα μέσο στεγαστικό, η επιβάρυνση στη μηνιαία δόση για κάθε 50 μονάδες βάσης αύξησης του επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακριβαίνει τη δόση κατά 30 ευρώ.

Με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει φθάσει το επιτόκιο στο 1,5%, η μηνιαία επιβάρυνση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τράπεζες και servicers, έχει φθάσει σωρευτικά στα 90 ευρώ. «Εάν το επιτόκιο αυξηθεί από την ΕΚΤ κατά επιπλέον 100 μονάδες βάσης, τότε η σωρευτική αύξηση της μηνιαίας δόσης θα φθάσει στην περιοχή των 190 ευρώ», αναφέρει αρμόδιο στέλεχος τράπεζας. Τα στοιχεία αφορούν ένα μέσο στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Σε επιφυλακή

Την ιδιαίτερη παρακολούθηση της εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων επεσήμαναν κατά τις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, δεν αποκλείεται, εφόσον τα στοιχεία του Νοεμβρίου αλλά και του Δεκεμβρίου δείξουν τάση πίεσης, να υπάρξουν κάποιου τύπου παρεμβάσεις για την προσωρινή διευκόλυνση των δανειοληπτών με ενήμερα στεγαστικά δάνεια.

«Τα παρακολουθούμε στενά, φαίνεται ότι το 50% του χαρτοφυλακίου δέχεται μεγαλύτερη πίεση εξαιτίας της υψηλότερης επιβάρυνσης λόγω της αύξησης του κόστους και είμαστε σε επιφυλακή», ανέφερε στην παρουσίαση των αναλυτών ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φ. Καραβίας, δίνοντας το στίγμα αλλά και την τάση.

Καμπανάκι

Προειδοποιήσεις προς τις τράπεζες για πιθανό νέο μικρό κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων απευθύνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εποπτικές αρχές. Συγκεκριμένα η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά πως η επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, ενδέχεται μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που θα επηρεάσει εκ νέου την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών.

Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βάσει της οποίας τη μεγαλύτερη πιθανότητα δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων συγκεντρώνουν τα τραπεζικά συστήματα της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *