Στις CarVal και Intrum κόκκινα δάνεια 1,9 δισ. της ΕΤΕ

Εναντι τιμήματος 115 εκατ. ευρώ μεταβιβάζεται από την Εθνική Τράπεζα στο κονσόρτσιουμ των εταιρειών CarVal και Intrum το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων με την επωνυμία Earth. Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε περίπου 6% του συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου και αποτελεί το υψηλότερο τίμημα που πέτυχε μέχρι σήμερα ελληνική τράπεζα από τη μεταβίβαση κόκκινων δανείων. Οπως ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, το τίμημα θα ενισχύσει τον δείκτη CET 1 της τράπεζας κατά περίπου 18 μονάδες βάσης και, σύμφωνα με τον ασκούντα καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΕ Παύλο Μυλωνά, «το τίμημα αναδεικνύει την ποιότητα του ενεργητικού της Εθνικής Τράπεζας και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην προοπτική ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Το «Earth» είναι το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που έχει βγει προς πώληση μέχρι σήμερα από ελληνική τράπεζα. Περιλαμβάνει περίπου 300.000 δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ενώ ο αριθμός των οφειλετών είναι σχεδόν 200.000. Η ονομαστική αξία του χαρτοφυλακίου είναι 1,9 δισ. και το υπόλοιπο ποσό, έως τα 5,2 δισ., είναι οι τόκοι που έχουν συσσωρευθεί. Η αποτίμηση είναι συνάρτηση της ποιότητας του εν λόγω χαρτοφυλακίου και κυρίως των προσπαθειών που έχουν προηγηθεί για την είσπραξη μέρους των οφειλών. Τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου θα αναλάβει η QQuant, θυγατρική της Qualco. Η πώληση αποτελεί μέρος της στρατηγικής της ΕΤΕ για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και είναι σύμφωνη με το σχέδιο μείωσής τους που υπέβαλε η τράπεζα στον SSM. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, «η τράπεζα είναι απόλυτα αφοσιωμένη στην επίτευξη αυτού του στόχου της και οι πωλήσεις αποτελούν έναν από τους στρατηγικούς της πυλώνες». Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει άμεσα στην πώληση ενός δεύτερου χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων ονομαστικής αξίας 600 εκατ. ευρώ, τα οποία συνοδεύονται με εξασφαλίσεις και η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει τις προσεχείς δύο εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι η σουηδική Intrum αποτελεί το μεγαλύτερο fund στον τομέα της αγοράς και της διαχείρισης κόκκινων δανείων και έχει ήδη σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά, καθώς στα τέλη του 2017 εξαγόρασε το χαρτοφυλάκιο Eclipse της Eurobank, συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ έναντι 45 εκατ. ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Intrum Μίκαελ Ερικσον εξέφρασε την ικανοποίησή του σημειώνοντας ότι «για μία ακόμα φορά έχουμε την τιμή και τη χαρά να μας προτιμά ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, καθώς συνεργαζόμαστε με την ΕΤΕ για την επίτευξη των στόχων της όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Αντιστοίχως, ο επικεφαλής της αμερικανικής CarVal Τζέιμς Σάκετ εκτίμησε ότι στην ελληνική αγορά υπάρχουν ευκαιρίες, διαβλέποντας «ισχυρό αναπτυξιακό δυναμικό» στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η συναλλαγή με την ΕΤΕ «αποδεικνύει την ικανότητά μας να προσφέρουμε σύνθετες λειτουργικές λύσεις στην Ελλάδα, τις οποίες έχουμε αναπτύξει μέσα από την ευρεία διεθνή εμπειρία μας σε πιστωτικά ζητήματα τα τελευταία 30 χρόνια».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό η Alpha Bank μεταβίβασε το χαρτοφυλάκιο Venus ύψους 2 δισ. ευρώ (ή 3,7 δισ. ευρώ μαζί με τους τόκους) στην τιμή των 90 εκατ. ευρώ στον νορβηγικό όμιλο B2Holding. Αντιστοίχως, το χαρτοφυλάκιο Eclipse της Eurobank ύψους 1,5 δισ. ευρώ (ή 2,8 δισ. ευρώ μαζί με τους τόκους) μεταβιβάστηκε έναντι 45 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *