Στην εντατική οι τράπεζες

Ζουν σχεδόν αποκλειστικά με τη μηχανική υποβοήθηση της ΕΚΤ

Σε διαρκές stress test βρίσκονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες όπως φαίνεται από τη χρήση των δανειακών γραμμών και των εργαλείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πέρα από την τεράστια ζήτηση για παροχή ρευστότητας μέσω που προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ η ζήτηση του marginal lending facility ήταν μεγάλη ακόμα και για περιόδους κρίσης. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν την ύπαρξη ισχυρών αλλά βραχυχρόνιων προβλημάτων, μέχρι στιγμής.

Αν όμως η ζήτηση για ρευστότητα από την ΕΚΤ δεν υποχωρήσει άμεσα τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρχει νέα κρίση σε κάποιο σημείο της Ευρωζώνης.

Η αυξημένη εμπλοκή της ΕΚΤ στο πρόβλημα βοηθά ώστε οι λαμβάνοντες τις αποφάσεις να έχουν καλύτερη εικόνα των τεκταινομένων και να μπορούν να προσδιορίσουν την κατάσταση που επικρατεί κατά τόπους.
Παράγοντες της ΕΚΤ δηλώνουν ανήσυχοι για την αυξημένη χρήση όλων των γραμμών ρευστότητας και ιδιαίτερα της marginal lending facility από την οποία τη Δευτέρα αντλήθηκαν συνολικά 14,8 δισ.

Την προηγούμενη Πέμπτη οι τράπεζες δανείστηκαν 17,3 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό από τον Ιούνιο 2009. Εξαιτίας του χαμηλού επιτοκίου, 1,75%, η ειδική πιστωτική γραμμή της ΕΚΤ χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά από τράπεζες που αντιμετωπίζουν αιφνίδιες δυσκολίες και μόνο για μια ή δύο μέρες.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *