Σε τρικυμία οι ευρωπαϊκές τράπεζες – Ματώνει και το 2016 η Deutsche Bank

Από τα πλέον επίσημα χείλη του John Cryan επιβεβαιώνεται αυτό που αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες φωνάζουν καιρό: Οτι η Deutsche Bank είναι «σάπια». Σύμφωνα με τον CEO της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας στην Ευρώπη, το νέο έτος αναμένεται να είναι ζημιογόνο, καθώς η γερμανική τράπεζα βρίσκεται σε περίοδο ριζικών αναδιαρθρώσεων επί των δραστηριοτήτων της. Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, John Cryan δήλωσε σχετικά: «Έχουμε πει ότι φέτος δεν πρόκειται να είναι μια κερδοφόρα χρονιά, μπορούμε να έχουμε ένα μικρό κέρδος, μπορούμε να έχουμε μικρές απώλειες, δεν ξέρουμε». «Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν αυτό το έτος, γι’αυτό φέτος δεν πρόκειται να είναι μια κερδοφορία χρονιά.»

Ο τραπεζικός κλάδος έχει βρεθεί στη δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και έχει εμπλακεί σε ένανκυκεώνα σκανδάλων που έπληξαν την αξιοπιστία του και τον βάρυναν με ιλιγγιώδη πρόστιμα. Η υπόθεση της Deutsche Bank συνιστά μια από τις πλέον ηχηρές αλλαγές ηγεσίας, όταν δύο συνδιευθύνοντες σύμβουλοι του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού, Γιούργκεν Φίτσεν και Ανσού Τζέιν, παραιτήθηκαν υπό το βάρος καταγγελιών για οικονομική κακοδιαχείριση, εμπλοκής σε σκάνδαλα και δυσθεώρητων προστίμων, για να αναλάβει τα ηνία ο John Cryan. Στον κλάδο έχουν προηγηθεί ανάλογα ηχηρές αλλαγές σε ηγετικά κλιμάκια τραπεζών όπως η αντικατάσταση του Πίτερ Σαντς, διευθύνοντος συμβούλου της Standard Chartered και του Μπράντι Ντάγκαν, ομολόγου του στην Credit Suisse αλλά και του Ζαν-Πολ Σιφλέ της Credit Agricole και πολλών άλλων.

Τα ανησυχητικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών -και όχι μόνο- τραπεζών, η ραγδαία διολίσθηση των μετοχών και η αδυναμία έγκαιρης λήψης αποφάσεων, διαμορφώνουν ένα ζοφερό κλίμα. Όπως έχει επισημάνει το Sofokleousin.gr οι τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, είναι αναγκασμένες να ακολουθήσουν το δρόμο της συρρίκνωσης, με στόχο την ενδυνάμωση τους και τη μείωση του ρίσκου. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζονται νέες περικοπές στο κόστος λειτουργίας και πώληση μη τραπεζικών assets και δραστηριοτήτων. Στόχος αυτής της στρατηγικής αποτελεί η δημιουργία μικρότερων αλλά ισχυρότερων και αποδοτικότερων σχημάτων με σαφή στροφή στο core business.

Οι προοπτικές για τις τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι καλές ακόμη. Ακόμη και στις ΗΠΑ, οι έξι κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες που είναι οπωσδήποτε σε καλύτερη φόρμα από τις ευρωπαϊκές δεν ήταν σε θέση να επιτύχουν αύξηση εσόδων το 2015. Περίπου το 70% των traders στην αγορά ομολόγων που απολύθηκαν πέρυσι στο Λονδίνο στις 12 μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες είχαν εργαστεί στο χρηματοπιστωτικό κλάδο για περισσότερα από 10 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία των κυνηγών ταλέντων Michelangelo Search. Έτσι τώρα τα γραφεία υπάρχουν αναλογικά, περισσότερα νέα άτομα.  

Οι έμπειροι και καλύτερα αμοιβόμενοι έπεσαν θύματα της προσπάθειας των τραπεζών να μειώσουν το κόστος, καθώς προσπαθούν να παράγουν κέρδος μέσα σε περιορισμούς που επιβάλλονται από τις ρυθμιστικές αρχές και τις κεντρικές τράπεζες μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Κι άλλες περικοπές θα έρθουν από την Bank of America με την Goldman Sachs Group οι οποίες εξετάζονται αυτό το τρίμηνο.

Βαρύ το πλήγμα από τα σκάνδαλα για την Deutsche Bank

Η εμπλοκή της σε σκάνδαλα όπως η χειραγώγηση των επιτοκίων, οι ατασθαλίες στην πώληση παραγώγων, η διευκόλυνση σε φοροδιαφυγή και το «ξέπλυμα» χρήματος έχουν κοστίσει στην Deutsche Bank πάνω από 12 δισ. ευρώ που έχει καταβάλει σε πρόστιμα. Βαρύς είναι και ο αντύκτυπος στην κερδοφορία της τράπεζας. Η Deutsche Bank εμφάνισε τις πρώτες ζημίες από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το τέταρτο τρίμηνο του 2015 καθώς και για το σύνολο της κρίσης, κάτι το οποίο ήταν μάλλον αναμενόμενο, δεδομένης της αδυναμίας στις δραστηριότητες της επενδυτικής τράπεζας να ενισχύει το φορτίο του νομικού κόστους και του κόστους αναδιάρθρωσης. 

Ειδικότερα, η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα έσοδα για την περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν στα 6,6 δισ. ευρώ, χαμηλότερα 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους. Για το σύνολο της χρήσης, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 33,5 δισ. ευρώ, και είναι ελαφρώς υψηλότερα όταν μετρηθούν σε μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία. Οι δαπάνες αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του κόστους αναδιάρθρωσης, καθώς και λόγω των επιπλέον χρεώσεων 1,2 δισ. ευρώ για το τρίμηνο. Η τράπεζα είχε προβλέψει αυτές τις χρεώσεις την προηγούμενη εβδομάδα όταν προ-ανακοίνωσε ζημιές στο τρίμηνο και στο σύνολο της χρήσης.

Μειώνει την έκθεσή της στα μέταλλα

Οι τράπεζες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιδράσεις από την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων. Έτσι, η  Deutsche Bank, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει την έκθεσή της (περί τα 10 δισ. ευρώ) στα μέταλλα, την εξόρυξη και τον χάλυβα, καθώς επιδιώκει να μειώσει τις risky συμμετοχές της.

Μόλις το 35% του χαρτοφυλακίου της έχει investment grade, αναφέρει η Deutsche Bank, σε ανακοίνωσή της. Τα ακαθάριστα δάνεια αντιστοιχούν σε 5 δισ. ευρώ από το σύνολο, ενώ οι αμετάκλητες δεσμεύσεις δανειοδότησης ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ. Η έκθεση της Deutsche Bank στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ανέρχεται στα 16 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 60% περίπου έχει investment grade ενώ περίπου το 20% αποτελείται από κλάδους υψηλού ρίσκου που επηρεάζονται περισσότερο από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

Κόβει θέσεις εργασίας από την επενδυτική τραπεζική

Περίπου 75 θέσεις εργασίας  τομέα Αγορών της σχεδιάζει να περικόψει η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ευρώπης Deutsche Bank, στο πλαίσιο του  σχεδίου του Co-CEO John Cryan για τον περιορισμό του κόστους.Οι μειώσεις των θέσεων εργασίας αφορούν τα παραρτήματα της τράπεζας στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του τραπεζικού ομίλου, χωρίς να γνωστοποιούνται οι συγκεκριμένοι ρόλοι που θα περικοπούν.>Ο Cryan ο οποίος ανέλαβε την διοίκηση της τράπεζας τον Ιούλιο, έχει ξεκινήσει να συρρικνώνει την “αυτοκρατορία” του προκατόχου του, ενώ έχει προγραμματίσει την περικοπή 9.000 θέσεων μέχρι το 2018 για να βοηθήσει στην ανατροπή της πτωτικής πορείας της τράπεζας. 

Μαχαίρι στα μπόνους

Το ποσό που θα δοθεί στους σχεδόν 100.000 υπαλλήλους της Deutsche Bank για μπόνους θα υποχωρήσει κατά 15% στα 2,3 δισ. ευρώ. Το 2009, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα είχε διαθέσει 4,8 δισ. ευρώ για μπόνους ενώ το 2014 το ποσό αυτό είχε υποχωρήσει στα 2,7 δισ. ευρώ. 
«Πιστεύω ότι στον τραπεζικό τομέα οι αμοιβές είναι πολύ υψηλές» ανέφερε ο CEO της Deutsche Bank, σε συνέδριο που διοργανώθηκε τον Νοέμβριο. «Πολλοί στον κλάδο πιστεύουν ακόμα ότι πρέπει να λαμβάνουν αμοιβές επιχειρηματιών για να εμφανίζονται σε μια δουλειά με κανονικό μισθό, σύνταξη και υγειονομική κάλυψη και να παίζουν με τα λεφτά των άλλων» είχε πει ο Cryan.
Σύμφωνα με την εφημερίδα o Cryan έχει βάλει στο στόχαστρο συγκεκριμένους τομείς της τράπεζας που έχουν εμπλακεί στα μεγαλύτερα νομικά σκάνδαλα.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *