Σε οικονομικό αδιέξοδο ο ΟΑΕΕ

Στα όρια του κραχ βρίσκεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, καθώς δύο στους τρεις ασφαλισμένους αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους συνολικά 701.148 ελεύθερους επαγγελματίες που είναι ασφαλισμένοι στο ταμείο, οι 538.087 οφείλουν 11,33 δισ. ευρώ. Όπως δηλώνει στηRealnews, ο διοικητής του ΟΑΕΕ Δημήτρης Τσακίρης η οικονομική κατάσταση είναι δραματική.

«Η μηνιαία εισπραξιμότητα των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών δεν ξεπερνά το 50% με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το ταμείο να βρεθεί εκτός των στόχων που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός» αναφέρει. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «R», το ταμείο για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του θα έπρεπε να εισπράττει το μήνα περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα του δεν ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ.

Η διαρκής επιδείνωση της ρευστότητας των εσόδων του ΟΑΕΕ, αναμένεται να οδηγήσει τη διοίκηση του ταμείου στην απόφαση να ζητήσει έκτακτη κρατική επιχορήγηση 120 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου. Αναλυτικότερα, ο κρατικός προϋπολογισμός προέβλεπε ότι ο Οργανισμός φέτος θα λάμβανε επιχορήγηση 800 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ήδη εξαντληθεί και έχουν εγκριθεί επιπλέον 200 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως εκτιμά ο κ. Τσακίρης ούτε αυτά είναι αρκετά για να καταβληθούν οι συντάξεις έως το τέλος του έτους, ενώ θεωρεί βέβαιο ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ επιπλέον. Συνολικά η κρατική επιχορήγηση του ΟΑΕΕ για το 2016 αναμένεται να ξεπεράσει το 1,12 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, διογκώνονται και οι οφειλές του Οργανισμού προς τον ΕΟΠΥΥ φτάνοντας το 1 δισ. ευρώ.

Ο διοικητής του ΟΑΕΕ εκτιμά ότι με την εφαρμογή του νέου νόμου, που προβλέπει την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών με βάση το εισόδημα του εκάστοτε ελεύθερου επαγγελματία, θα αυξηθούν τα έσοδα του ταμείου. Κι αυτό γιατί, η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, περίπου το 90%, έχουν ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ με αποτέλεσμα να πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές από 1/1/2017 σε σχέση με τις εισφορές που προβλέπονται σήμερα με βάση τα έτη ασφάλισης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ REALNEWS

www.real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *