Πώς θα καλυφθεί μια καθυστέρηση 6ης δόσης

Με αυξημένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων και βάζοντας «χέρι» στα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο εσωτερικής στάσης πληρωμών το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αν καθυστερήσει δραματικά η εκταμίευση της έκτης δόσης.

Όπως είναι γνωστό, χωρίς την έκτη δόση, το Δημόσιο μπορεί να καλύψει τις πλέον ανελαστικές -υπό φυσιολογικές συνθήκες- δαπάνες για μισθούς και συντάξεις έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Θεωρητικά, πριν από την αναστάτωση που προκάλεσε η ανακοίνωση για το δημοψήφισμα, η έκτη δόση θα αποδεσμευόταν έως τις 15 Νοεμβρίου, καθώς τόσο η Ε.Ε όσο και το ΔΝΤ είχαν δώσει το πράσινο φως.

Μετά τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, και παρά την εμμονή των Ευρωπαίων στην εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, η εκταμίευση της έκτης δόσης περιβάλλεται από αβεβαιότητα, ενώ επανέρχεται και ο εφιάλτης των λήξεων ομολόγων ύψους 8 δισ. ευρώ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, τα οποία χωρίς έξωθεν βοήθεια είναι προφανώς αδύνατον να καλυφθούν.

Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, όμως, το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει «επιβίωση» στο εσωτερικό με δύο κινήσεις: 

* Αυξημένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, με στόχο την άντληση 4 δισ. ευρώ – γεγονός που όμως θα πιέσει περισσότερο τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

* Προσωρινή «αξιοποίηση» κεφαλαίων ύψους 1 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία είναι κατατεθειμένα σε λογαριασμό του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, σε αντιδιαστολή με το υπόλοιπο 1,5 δισ. ευρώ, που είναι κατατεθειμένο σε λογαριασμό του ίδιου του ταμείου και όπου το Δημόσιο δεν έχει πρόσβαση.

www.euro2day.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *