Πότε ιδιώτης μπορεί να προβεί σε κατάσχεση εσόδων από ΔΟΥ

Στη δυνατότητα ιδιωτών να προχωρούν σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του Δημοσίου σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του Δημοσίου με αμετάκλητη δικαστική απόφαση προβλέπει απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας (ΣτΕ 819/2015) που καθιστά πλέον επιτρεπτή την κατάσχεση εσόδων από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.

Η εν λόγω απόφαση εστιάζει στο άρθρο 95 παρ. 5 του Συντάγματος που επιτάσσει τη συμμόρφωση προς τις δικαστικές αποφάσεις και αναφέρει πως σε περίπτωση έκδοσης δικαστικής απόφασης που υποχρεώνει το Δημόσιο σε συμμόρφωση και εφ όσον η υποχρέωση αυτή συνίσταται στην καταβολή χρηματικού ποσού, ο ιδιώτης διάδικος δύναται, για την ικανοποίηση της απαίτησης του, να χρησιμοποιήσει τα μέσα αναγκαστικής εκτελέσεως κατά του Δημοσίου και, ειδικότερα, να προβεί στην αναγκαστική κατάσχεση ταμειακών διαθεσίμων, χρημάτων δηλαδή του Δημοσίου, στην οικεία οικονομική υπηρεσία.

Ξεκαθαρίζεται πάντως πως αναγκαστική κατάσχεση δύναται να γίνει στην ιδιωτική και μόνον περιουσία του Δημοσίου, στην οποία περιλαμβάνονται και τα χρηματικά διαθέσιμα του Δημοσίου, ανεξάρτητα από την πηγή από την οποία προέρχονται. Η σχετική απόφαση σημειώνει για το ίδιο θέμα:

«Δεν συνιστά δε πρόσφορο, εν προκειμένω, κριτήριο διαφοροποιήσεως των χρηματικών διαθεσίμων του Δημοσίου σε κατασχετά ή μη η καθ’ ύλην ή κατά τόπο αρμοδιότητα των οικείων οικονομικών υπηρεσιών του ή ο κωδικός εσόδου, με τον οποίο καταχωρίζονται τα εισπραττόμενα από το Δημόσιο ποσά, διότι, τα στοιχεία αυτά ανάγονται σε ζητήματα εσωτερικής οργανώσεως των υπηρεσιών του Δημοσίου, μη κρίσιμα εν προκειμένω ούτε δυνάμενα να παρακωλύσουν την τήρηση των εν λόγω υποχρεώσεών του, που απορρέουν από το Σύνταγμα. Αντίθετο επιχείρημα δεν δύναται να αντιταχθεί από την διάταξη του άρθρου 79 περ. 2 του Συντάγματος, διότι, πάντως, τα σχετικά χρηματικά ποσά έχουν εισαχθεί, αδιακρίτως της προελεύσεώς τους, στον προϋπολογισμό προς κάλυψη των υποχρεώσεων του Δημοσίου και εκπλήρωση των δημοσίων σκοπών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η συνταγματικώς κατοχυρωμένη υποχρέωση συμμορφώσεως του Κράτους προς τις δικαστικές αποφάσεις».

in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *