Πόσο θα κοστίζει η κλήση και πόσο το SMS μεταξύ των χωρών της ΕΕ

Σε προκαταρκτική συμφωνία κατέληξαν την Τετάρτη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προκειμένου να τεθεί ένα όριο στις χρεώσεις των τηλεφωνικών κλήσεων από μια χώρα της ΕΕ σε μια άλλη, στο πλαίσιο μιας πολύ ευρύτερης συμφωνίας για ένα πακέτο μέτρων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Από τις 15 Μαΐου 2019, το κόστος της κλήσης από μια χώρα της ΕΕ σε μια άλλη θα έχει όριο τα 19 λεπτά του ευρώ/λεπτό κι εκείνο της αποστολής ενός SMS τα 6 λεπτά του ευρώ. Αυτό προβλέπει η συμφωνία αυτή που επιτεύχθηκε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη έπειτα από δώδεκα ώρες συζητήσεων ανάμεσα στους διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των 28 χωρών – μελών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

«Συμφωνήσαμε στο ότι οι πάροχοι δεν θα μπορούν πλέον να χρεώνουν υπερβολικά έξοδα στους χρήστες όταν τηλεφωνούν ή στέλνουν ένα SMS από τη χώρα καταγωγής τους προς ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ μέσω κινητού ή σταθερού τηλεφώνου», δήλωσε η Ισπανίδα Πιλάρ ντε Καστίγιο, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου.

Από την πλευρά τους, οι ιστορικοί ευρωπαϊκοί πάροχοι επέκριναν το πακέτο μέτρων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών που επιτεύχθηκε χθες βράδυ, χαρακτηρίζοντάς το «πολιτικό προπέτασμα καπνού», που υποκρύπτει την αποτυχία της ΕΕ να συμφωνήσει σε μέτρα πολύ πιο σημαντικά που θα διευκόλυναν τις απαραίτητες επενδύσεις για την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G και άλλων καινοτομιών υψηλής τεχνολογίας.

Η προκαταρκτική συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί οριστικά από τα 28 κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *