Πωλητήριο σε κόκκινα δάνεια 3 δισ. από την Alpha Bank

Στην πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ προχωρά η Alpha Bank ΑΛΦΑ -3,33% και έως το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να κατατεθούν από τους υποψήφιους αγοραστές οι προσφορές, ούτως ώστε το εγχείρημα να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου διμήνου του 2018.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, στο προς πώληση πακέτο περιλαμβάνονται δάνεια χωρίς καμία εξασφάλιση, που προέρχονται από το χαρτοφυλάκιο της καταναλωτικής πίστης (καταναλωτικά έως 10.000 ευρώ, χρέη από πιστωτικές κάρτες και υπεραναλήψεις μετρητών) και από το χαρτοφυλάκιο των πολύ μικρών επιχειρήσεων (small business).

Η δεύτερη κατηγορία αφορά μικρά δάνεια, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τις επιχειρήσεις ως κεφάλαιο κίνησης. Από το σύνολο των 3 δισ. ευρώ, το 1 δισ. βρίσκεται εντός του ισολογισμού της τράπεζας ενώ τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ αναλογούν σε διαγραμμένες χορηγήσεις.

Το επόμενο βήμα

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της τράπεζας έχει ξεκινήσει την επιλογή και ενός ακόμη πακέτου μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις. Πηγή με γνώση του θέματος επισημαίνει στο Euro2day.gr πως πρόκειται για δάνεια προς μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, στο λιανεμπόριο, στην εστίαση κ.ά. και τα ενέχυρα είναι ως επί το πλείστον εμπορικά ακίνητα, μικρές ξενοδοχειακές μονάδες κ.λπ. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο αναμένεται να βγει προς πώληση τους πρώτους μήνες του 2018 και η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου 5μήνου του 2018.

Μεταφορές στη Cepal

Συνδυαστικά με τις πωλήσεις δανείων στον σχεδιασμό της τράπεζας, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων εντάσσεται και η μεταβίβαση έως την Άνοιξη του 2018 επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ στην εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης Cepal. Ήδη στην τελευταία, συμφερόντων του ομίλου της Αlpha Βank, έχουν μεταφερθεί 1,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια μικρών επιχειρήσεων.

Το προς μεταβίβαση πακέτο των 2,5 δισ. ευρώ αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να περιλαμβάνει κυρίως μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια. «Τα πρώτα αποτελέσματα από τη δραστηριοποίηση της Cepal είναι αισθητά και αναμένεται τους επόμενους μήνες η εταιρεία να συμβάλει σημαντικά στην ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρει πηγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Cepal στελεχώνεται με ταχείς ρυθμούς και ήδη απασχολεί πάνω από 120 εργαζόμενους.

euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *