Πτώση τιμών σοκ στα ακριβά ακίνητα

Ρεπορτάζ : Βασίλης Κανέλλης
(από την Ημερησία)
«Οποιος έχει… τον παρά του αυτή την περίοδο, μπορεί να αγοράσει τα πάντα στην κτηματαγορά. Και μικρά ακίνητα σε καλές τιμές, αλλά και μεγάλα και πολυτελή σπίτια που πωλούνται στο κόστος». Αυτό τονίζει κτηματομεσίτης που έχει στα χέρια του κατοικίες οι οποίες έχουν «κρεμάσει» πωλητήριο και μιλά για εντυπωσιακές ευκαιρίες που προκαλεί η κρίση.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η δραματική αύξηση των τεκμηρίων από το 2012 αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα πωλητήριων κυρίως στα μεγάλα και ακριβά ακίνητα.

Διαμερίσματα με επιφάνεια άνω των 150 τ.μ. και πολυτελείς μεζονέτες και μονοκατοικίες στα προάστια της Αθήνας αλλά και στην περιφέρεια, αρχίζουν να πωλούνται όσο – όσο, καθώς πλέον η κατοχή τους κοστίζει εξαιρετικά ακριβά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πωλητήριο δεν έχουν βάλει μόνο οι κατασκευαστές αλλά και ιδιοκτήτες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην υψηλή φορολογία που πλήττει την κτηματαγορά.

 

Ασύμφορη η κατοχή

Αφενός το νέο χαράτσι που επιβλήθηκε μέσω της ΔΕΗ και το οποίο εκτιμάται ότι θα γίνει μόνιμο και αφετέρου τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, καθιστούν πλέον ασύμφορη την κατοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κτηματομεσιτικά γραφεία, η νέα χρονιά βρίσκει την κτηματαγορά με 150-200 χιλιάδες απούλητα σπίτια, και ίσως περισσότερα από τα μισά αφορούν σε μεγάλες επιφάνειες ή σε κατοικίες με αξία πάνω από 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ετσι, εδώ και μήνες παρατηρείται μια τάση πώλησης αυτών των ακινήτων και μάλιστα οι τιμές που ζητούνται είναι αρχικά υψηλές, αλλά κατόπιν διαπραγμάτευσης υποχωρούν σημαντικά.

Τα πολυτελή σπίτια πωλούνται σήμερα έως και 40% φθηνότερα από τα υψηλά του 2006, με αποτέλεσμα όποιος διαθέτει αυτή τη στιγμή χρήματα και μπορεί να πληρώσει με μετρητά, να γίνεται κάτοχος πολύ καλών ακινήτων.
«Κι όχι μόνο στην Αττική όπου η κρίση είναι μεγαλύτερη. Στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Κρήτη υπάρχουν «φιλέτα» σε εξαιρετικές τιμές και με περιθώρια διαπραγματεύσεων», τονίζει κτηματομεσίτης από την περιφέρεια.
Οι περιπτώσεις πώλησης ακινήτων είναι πολλές. Για παράδειγμα, πολυτελής μονοκατοικία στο πανάκριβο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης πωλείται σε τιμή ευκαιρίας, κάτω από 2.000 ευρώ/τ.μ.

Στην Πεντέλη, σπίτι 150 τ.μ. για το οποίο ζητούνταν πριν τρία χρόνια 650 χιλιάδες ευρώ, δόθηκε το 2011 με? έκπτωση 200.000 ευρώ, δηλαδή 450 χιλ. ευρώ. Και μάλιστα ο ιδιοκτήτης τηλεφωνούσε στους υποψήφιους αγοραστές κάνοντάς τους ο ίδιος προτάσεις αγοράς.

Στην Κηφισιά, μονοκατοικία 230 τ.μ. με οικόπεδο 250 τ.μ. πωλείται προς 500 χιλ. ευρώ.

Στην ακριβή Πολιτεία νεόδμητη μεζονέτα 225 τ.μ. πωλείται 530 χιλ. ευρώ. Ακόμη και στη Φιλοθέη νεόδμητη μεζονέτα με πισίνα, μεζονέτα κ.λπ. 140 τ.μ. πωλείται κάτω από 700 χιλ. ευρώ.

Στη Βουλιαγμένη που έχει αντικειμενική αξία κοντά στις 10.000 ευρώ/τ.μ. (επομένως υψηλά τεκμήρια, και μεγάλα χαράτσια) μεζονέτα σε ρετιρέ επιφάνειας 280 τ.μ. πωλείται κάτω από 750 χιλ. ευρώ.

Στη Γλυφάδα με 640 χιλ. ευρώ μπορεί να αγοράσει κανείς πολυτελές διαμέρισμα 150 τ.μ., αλλά με την τιμή να είναι συζητήσιμη.

 

Επαγγελματικές ευκαιρίες

Μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες μπορεί να βρει κάποιος και στην επαγγελματική στέγη, ειδικά σε καταστήματα και γραφεία, με το ρίσκο να μείνουν για καιρό άδεια.

Υπάρχουν επίσης πολλά οικόπεδα που αναζητούν αγοραστή όπως π.χ. οικόπεδο 143 τ.μ. στο Γαλάτσι με 100 χιλ. ευρώ, οικόπεδο 500 τ.μ. με συντελεστή 0,5 που πωλείται 180 χιλ. ευρώ κ.λπ.

Οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι και το 2012 θα είναι χρονιά έντονων πτωτικών τάσεων στην κτηματαγορά. Ειδικά στα ακριβά ακίνητα αναμένεται νέο κραχ στις τιμές, καθώς οι ιδιοκτήτες τους θα αντιληφθούν ότι τα νέα τεκμήρια και οι υψηλοί φόροι κατοχής θα καταστήσουν ασύμφορη τη διατήρηση της περιουσία τους.

«Είναι σαν τα ακριβά και με πολλά κυβικά αυτοκίνητα. Πωλούνται όσο-όσο, ελάχιστοι έχουν χρήματα να τα πάρουν και θα συνεχίσουν οι τιμές να υποχωρούν μέχρι την πλήρη απαξίωσή τους», τονίζει γνώστης της αγοράς.

Τεκμήρια – φωτιά για το 2012

Υψηλότερα εισοδήματα θα πρέπει να εμφανίσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης έχουν αυξηθεί σημαντικά, έως και 70%. Ωστόσο με τις μειώσεις των μισθών και γενικότερα των εισοδημάτων, κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο με αποτέλεσμα να οδηγηθούν πολλοί στην πώληση της περιουσίας τους.

Με τις νέες διατάξεις η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή της μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως ακολούθως:

  • Μέχρι και 80 τ.μ. κύριων χώρων αυτής, με 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
  • Από 81 μέχρι και 120 τ.μ. κύριων χώρων αυτής, με 65 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
  • Από 121 μέχρι και 200 τ.μ. κύριων χώρων αυτής, με 110 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
  • Από 201 έως 300 τ.μ. κύριων χώρων αυτής, με 200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
  • Από 301 τ.μ. κύριων χώρων αυτής, με 400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Πτώση τιμών σοκ στα ακριβά ακίνητα”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *