Πρόστιμα από την ΕΕ για τον νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων

Εκατομμύρια ευρώ πλήρωναν (πέταγαν) οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ για το θέμα του Κουρουπητού. Τα πρόστιμα από την ΕΕ έπεφταν βροχή, αλλά για να μην χαλάσουν τις καρδιές (ψηφαλάκια) κάποιων, πλήρωναν και έκλειναν τα στόματα….

Έτσι θα συμβεί και στην περίπτωση με το ν. 4014/2011 για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Την ώρα που έχουμε ανάγκη και το τελευταίο ευρώ, η κυβέρνηση Παπαδήμου κλείνει τα μάτια σε ένα μεγάλο νομοθετικό εκτροχιασμό, που σύντομα θα πληρώσουμε ακριβά.

Θα μου πείτε, δεν είναι η πρώτη φορά. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σε βαθμό που όποιος πλέον ζημιώνει το δημόσιο, το κράτος και τον λαό, θα πρέπει να πληρώνει το τίμημα.

Αυτό συμβαίνει με το ν. 4014/2011 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και της άσκησης των καθηκόντων και των υποχρεώσεων του μηχανικού, που εκπηγάζουν από αυτόν. 
 Τι συμβαίνει λοιπόν; Παρατηρείται σε ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό (από τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται να υπερβαίνει το 90% των περιπτώσεων) ότι ξένοι αδαείς όσον αφορά την ελληνική νοοτροπία και πραγματικότητα, αγόρασαν ακίνητα πλήρη αυθαιρεσιών, κυρίως στην επαρχεία, για τις οποίες όχι μόνο δεν ήταν ενημερωμένοι, αλλά ούτε καν υποψιασμένοι, παρότι κατά την διαδικασία της αγοροπωλησίας μπλέχτηκαν: μεσίτες, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι και σε αρκετές περιπτώσεις και δημόσιες υπηρεσίες.

Σήμερα οι άνθρωποι αυτοί (όσοι ενημερώθηκαν για τα του νόμου) βρίσκονται μπροστά σε μία κατάσταση την οποία αδυνατούν να συλλάβουν, καθώς θεωρείται αδιανόητη στις πατρίδες τους. Ειδικότερα σε αυτές όπου η ιδιοκτησία αποτελεί ιερό δικαίωμα και προστατεύεται και ελέγχεται αποτελεσματικά από την Πολιτεία.

Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό (πρόστιμα, αμοιβές μηχανικών κτλ.), αλλά κυρίως θέμα αρχής. Και εδώ είναι που μετατρέπεται σε πρόβλημα αξιοπιστίας της χώρας. Οι ξένοι ιδιοκτήτες αντιδρούν στο να πληρώσουν, είτε το πρόστιμο είναι 500 € είτε 50.000 €, επειδή θεωρούν ότι παρότι έπραξαν τα νόμιμα, εξαπατήθηκαν χωρίς καμία προστασία από την Ελληνική Πολιτεία, όταν μάλιστα ως ξένοι προστατεύονται από ειδικές διατάξεις του Ελληνικού Συντάγματος. 
 Από την νομοθετική αυτή τσαπατσουλιά ή αρπαχτή, όπως εσείς θέλετε (στη βουλή το λένε γονατογράφημα…) προκύπτει επίσης ένα άλλο θέμα, εξίσου  σοβαρό.

Όπως γίνεται αντιληπτό, στις ημέρες που ζούμε, διακυβεύεται η προσπάθεια ισοσκελισμού του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, αυτή δηλαδή που αφορά αποκλειστικά στο σκέλος της τουριστικής και της εξοχικής κατοικίας, που μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων.  Και δεν αναφέρομαι σε επενδυτές και μεγάλες ξένες τουριστικές ή άλλες επιχειρήσεις ούτε σε κάποιους ξένους που αντελήφθησαν γρήγορα ότι βρίσκονται σε ξέφραγο αμπέλι και μπορούν να κάνουν ότι και οι ντόπιοι, αλλά σε μικρομεσαίους ξένους έντιμους και ανυποψίαστους πολίτες που αγόρασαν κυρίως μικρές κατοικίες με στόχο να απολαμβάνουν ετησίως το κάλλος της ελληνικής υπαίθρου, των παραλίων και των νησιών της χώρας κατά την περίοδο των διακοπών τους και με την προσδοκία πολλών εξ αυτών να διαμείνουν μόνιμα στην χώρα όταν θα βγουν στην σύνταξη.

Αυτή η πραγματικά αναπτυξιακή αγορά πέραν της έλλειψης του κτηματολογίου, υπέστη απανωτά κτυπήματα, με την συρρίκνωση της Εκτός Σχεδίου Δόμησης από το Εθνικό Χωροταξικό του Σουφλιά, τους δεκάδες φόρους, το πρόσφατο χαράτσι της ΔΕΗ και τώρα το ζήτημα της νομιμότητας των ακινήτων που ανέδειξε εκκωφαντικά ο εν λόγω νόμος και θα αποτελέσει εντός ολίγου, αν δεν αντιδράσουμε, την ταφόπλακα για το μόνο «εξαγώγιμο» προϊόν αυτού του τομέα της αγοράς και της οικοδομικής δραστηριότητας που ούτως ή άλλως χειμάζεται.

Αυτό που πρέπει να αντιληφθεί λοιπόν η σημερινή και η αυριανή κυβέρνηση είναι, το μπουγιουρντί που θα κληθούν να πληρώσουν όταν τους έρθει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς ήδη, αρκετοί από αυτούς έχουν κινήσει τις διαδικασίες προσφυγών. Ειδικά μάλιστα για την Κρήτη όπου το πρόβλημα φαίνεται να είναι εντονότερο, διεθνή δημοσιεύματα και ηλεκτρονικές καταχωρήσεις έχουν αρχίσει να σκιαγραφούν με τα μελανότερα χρώματα την αγορά ακινήτων στην χώρα και καλούν τους πολίτες τους να στραφούν αλλού.

Δηλαδή, η κυβέρνηση νομοθέτησε τη ζημιά στην αξιοπιστία της χώρας, πολλαπλά μεγαλύτερη από το προτεταμένο ορθίως δάκτυλο της Αφροδίτης της Μήλου. 
 Άρα, για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων, καλό είναι να προχωρήσουμε στην θεσμοθέτηση ειδικών διατάξεων στο πλαίσιο του εν λόγω νόμου, για την προστασία των ξένων ιδιοκτητών ακινήτων στην χώρα, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν αυθαιρέτησαν μετά την αγορά και αυτό είναι εξαιρετικά εύκολο να αποδειχθεί. Να τους δοθεί η δυνατότητα να διευθετήσουν τις αυθαιρεσίες των ακινήτων τους μη εξαιρούμενοι για κανένα λόγο από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου και να μην ισχύσει για αυτούς η καταληκτική ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου 2012, καθώς χιλιάδες από αυτούς δεν έχουν ιδέα για τις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις, καθώς βρίσκονται εργαζόμενοι στις πατρίδες τους.

 

Αντικοινοβουλευτικός

www.antinews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *