Που ήταν ο κύριος Παπαδήμος όταν οι τράπεζες έκαναν τον σύμβουλο… φοροδιαφυγής;

Του Κ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι δυνατόν ελληνικές τράπεζες να προτρέπουν αλλά και -το χειρότερο- να διευκολύνουν τους πελάτες-καταθέτες τους σε φοροδιαφυγή; Και όμως, είναι.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα που διέταξαν οι υπουργοί Ν. Χριστοδουλάκης και ο υφυπουργός Απ. Φωτιάδης, με αφορμή καταγγελίες και πληροφορίες ότι σημαντικός αριθμός μεγάλων και μικρών ελληνικών τραπεζών προσπαθεί να «υπερκεράσει» τους φορολογικούς νόμους που προβλέπουν φορολογία των πάσης φύσεως καταθέσεων και να κάνει, έτσι, ελαστικές τις καταθέσεις των πελατών τους, μετά τις σχεδόν μηδενικές αποδόσεις που εξασφαλίζουν εξαιτίας της πτώσης των καταθετικών επιτοκίων.

Σύμφωνα με τα όσα περιήλθαν σε γνώση του υπουργείου Οικονομικών, πολλές ελληνικές τράπεζες έρχονται σε επαφή με μεγαλοκαταθέτες τους (οι οποίοι «αγωνιούν» για τις αποδόσεις των δικών τους αποταμιεύσεων και «ασφυκτιούν» στα στενά πλαίσια των σημερινών επιτοκίων) και τους υπόσχονται μεγαλύτερες αποδόσεις και μη φορολόγηση των τόκων.

*Η φορολογία των αποταμιεύσεων σε συνδυασμό και με τη λειτουργία των φορολογικών παραδείσων θα απασχολήσει τη Δευτέρα του Πάσχα το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ECOFIN) στις Βρυξέλλες. Από ελληνικής πλευράς μετέχει ο Ν. Χριστοδουλάκης. Θα εξεταστεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων με τις τρίτες χώρες και τα «εξαρτώμενα και συνδεδεμένα με τα κράτη-μέλη εδάφη», προκειμένου να εφαρμοστεί οδηγία για την ομοιόμορφη φορολογία των αποταμιεύσεων.

Μεταφορά καταθέσεων

Ως γνωστόν, προβλέπεται φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων με 15% (η Επιτροπή Γεωργακόπουλου για τη φορολογική μεταρρύθμιση πρότεινε την αύξηση του φόρου σε 20% και η Κομισιόν μελετά την υπαγωγή τού εισοδήματος από τόκους στη φορολογική κλίμακα, με άθροιση όλων των εισοδημάτων, από όλες τις πηγές). Στα ομόλογα ο συντελεστής είναι 10% και στα ρέπος 7,5%. Οι μεγαλύτερες αποδόσεις και η αποφυγή του φόρου επί των τόκων των καταθέσεων θα καταστούν δυνατά, κατά τις τράπεζες, με τη μεταφορά των καταθέσεων σε off shore ή παράκτιες εταιρείες, που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους.

Οι τράπεζες ιδρύουν, έτσι, δικές τους εταιρείες off shore σε φορολογικούς παραδείσους (όπου, όπως είναι εύλογο, δεν υπάρχει φορολογία των καταθέσεων) και αναλαμβάνουν, για λογαριασμό των πελατών τους, τη μεταφορά των καταθέσεων αυτών από την Ελλάδα στην «παράκτια» εταιρεία.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, μεγάλα ποσά καταθέσεων και ρέπος έχουν ήδη μεταφερθεί στις παράκτιες εταιρείες.

Το «φοροδιαφυγικό» έργο διευκολύνεται πλέον εξαιρετικά με την απόκτηση από τους Ελληνες του ευρώ ως αποθεματικού νομίσματος στη διεθνή οικονομική σκηνή, καθώς δεν υπάρχουν πλέον προμήθειες για τη μετατροπή της δραχμής σε συνάλλαγμα.

«Γίνεται αδιακρίτως»

Τη διευκόλυνση σε φοροδιαφυγή με την ίδρυση δικών τους εταιρειών off shore εφαρμόζουν όλες σχεδόν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Παράγων του υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκε αν σ’ αυτές συγκαταλέγονται και κρατικές (υπό κρατικό δηλ. έλεγχο) τράπεζες ανέφερε: «Η φοροδιαφυγή γίνεται αδιακρίτως. Ερευνώνται τόσο κρατικές όσο και ιδιωτικές τράπεζες».

Η διευκόλυνση των τραπεζών προς τους πελάτες τους-μεγαλοκαταθέτες φτάνει μέχρι του σημείου να ιδρύουν οι ίδιες off-shore για λογαριασμό των πελατών τους.

Σ’ αυτές ή και σε άλλες off shore περιέρχονται και τα ακίνητα των πελατών, έτσι ώστε να αποφεύγεται καταβολή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων καθώς και των φόρων κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

Στα ακίνητα

Προς την κατεύθυνση του περιορισμού της φοροδιαφυγής στο χώρο των ακινήτων μέσω «παράκτιων» εταιρειών προωθούνται ήδη μέτρα από τον υπουργό Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη.

Συγκεκριμένα, οι «υπεράκτιες εταιρείες που δεν έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και αποκτούν ακίνητο, υποχρεώνονται να γνωστοποιούν στην αρμόδια ΔΟΥ τους πραγματικούς μετόχους μέχρι φυσικού προσώπου.

Στην Ελλάδα έχουν επισημανθεί 2.500 εταιρείες που κατέχουν ακίνητη περιουσία και δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα. Αυτές, πλέον, θα φορολογούνται επί του τεκμαρτού εισοδήματος του ακινήτου με συντελεστή διπλάσιο εκείνου που προβλέπεται κάθε φορά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 03/05/2002

olympia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *