Πιο χρεωμένοι από ποτέ…

Του Γιώργου Κύρτσου

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το χρέος του ελληνικού Δημοσίου έφτασε, το τρίτο τρίμηνο του 2011, στο 159,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Πρόκειται για ρεκόρ Ευρωζώνης.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιταλία, με δημόσιο χρέος που αναλογεί σε 119% του ΑΕΠ, στην τρίτη θέση η Πορτογαλία, με χρέος της τάξης του 110% του ΑΕΠ, και στην τέταρτη η Ιρλανδία, με χρέος που αναλογεί σε 104% του ΑΕΠ.

 

Τρομακτική άνοδος

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τρίτο τρίμηνο του 2010 το χρέος του ελληνικού Δημοσίου ήταν της τάξης του 138,8% του ΑΕΠ, ενώ το 2009 αναλογούσε σε 120% του ΑΕΠ.

Μέσα σε δύο χρόνια το χρέος πραγματοποίησε ρεκόρ ανόδου, από το 120% του ΑΕΠ στο 159,1% του ΑΕΠ.

Με την πολιτική που εφαρμόστηκε καταφέραμε να συνδυάσουμε τη μεγάλη πτώση του βιοτικού επιπέδου των περισσότερων Ελλήνων με τη συρρίκνωση της οικονομίας και την «απογείωση» του χρέους του ελληνικού Δημοσίου. Πρόκειται για μία αδιέξοδη πολιτική.

Η θεωρία σύμφωνα με την οποία το χρέος θα υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και έτσι θα γίνει «βιώσιμο» δεν έχει σχέση με τη σκληρή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η τρόικα προεξοφλεί έσοδα 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα 15-20 δισ. ευρώ από το πολυσυζητημένο πρόγραμμα «Ήλιος». Δεν μπορούμε να περιμένουμε πάνω από 15-20 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις και το πρόγραμμα «Ήλιος», οπότε δημιουργείται ένα θηριώδες χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 50 δισ. ευρώ, που κανείς δεν ξέρει πώς θα καλυφθεί.

Οι Ευρωπαίοι αρχίζουν και διαπιστώνουν ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται εκτός ελέγχου, γι’ αυτό και ενισχύεται η πιθανότητα του σεναρίου της χρεοκοπίας της Ελλάδας και της αναγκαστικής απομάκρυνσής μας από το ευρώ.

 

Εύκολος στόχος

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και οι πολιτικές ηγεσίες έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε εύκολο στόχο των διεθνών κερδοσκοπικών κυκλωμάτων και του γερμανικού ηγεμονισμού. Οι «πράσινες» και οι «γαλάζιες» κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα για να σπάσουν την ανοδική δυναμική του χρέους. Η κυβέρνηση Παπανδρέου ανέλαβε με προκλητική ευκολία ένα σωρό δεσμεύσεις έναντι των πιστωτών μας και στη συνέχεια τους αντιμετώπισε με προκλητική ασυνέπεια. Οι κορυφαίοι του δικομματισμού εξακολουθούν να αποφεύγουν τις πολιτικές ευθύνες τους.

Δεν διατυπώνουν ρεαλιστικές προτάσεις για την άμεση προσαρμογή στην πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί και αξιοποίηση, στο μέτρο του δυνατού, των οικονομικών δυνατοτήτων και των όποιων ευκαιριών. Εξακολουθούν να διαχειρίζονται το εκλογικό, πολιτικό κόστος με όρους που έχουν ξεπεραστεί από τις αρνητικές εξελίξεις.

Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να συνδυάσει την οικονομική αποτυχία στο όνομα της διαχείρισης του πολιτικού κόστους με την πολιτική, εκλογική καταβαράθρωσή του και η ΝΔ δεν φαίνεται να διδάσκεται από τα λάθη των κυβερνήσεων Καραμανλή και Παπανδρέου.

Για τους λόγους που αναφέραμε, είμαστε πιο χρεωμένοι από ποτέ και δεν υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της οικονομικής αστοχίας και της υπερχρέωσης.

 

Στα μέτρα του Βερολίνου

Η κατάσταση εξελίσσεται στα μέτρα του Βερολίνου. Η αδυναμία προσαρμογής της ελληνικής πολιτικής τάξης στα νέα δεδομένα και η «απογείωση» του χρέους του ελληνικού Δημοσίου, παρά τα προγράμματα της υποτιθέμενης στήριξης, μετατρέπουν την πατρίδα μας σε «μαύρο πρόβατο» της Ευρωζώνης. Δεν είναι τυχαίο ότι η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Μέρκελ ευημερεί πολιτικά καταγγέλλοντας την ασυνέπεια της ελληνικής πλευράς και υιοθετώντας μία ολοένα πιο σκληρή στάση έναντι των καλώς εννοούμενων ελληνικών συμφερόντων.

Με τα λάθη και τις παραλείψεις των πολιτικών μας μετατρεπόμαστε σε εύκολο στόχο του γερμανικού ηγεμονισμού και στο τέλειο άλλοθι για τη συνέχιση μιας ισοπεδωτικής ευρωπαϊκής στρατηγικής, που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *