“Παράθυρο” για την προστασία των “κόκκινων” δανείων άνοιξε ο Ντράγκι

«Παράθυρο» για την προστασία των «κόκκινων» δανείων άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση του Νότη Μαριά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του ίδιου του ανεξάρτητου Έλληνα ευρωβουλευτή.

Στη σχετική ανακοίνωση υπενθυμίζεται πως στις 26/2/2016 ο κ. Μαριάς, «αξιοποιώντας το γεγονός ότι ο Μ. Ντράγκι είχε φροντίσει να βρει λύση για τα “κόκκινα” δάνεια στην Ιταλία κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την ΕΚΤ ζητώντας από τον Μάριο Ντράγκι να υπάρξει αντίστοιχη λύση και για τα “κόκκινα δάνεια” στην Ελλάδα και επισημαίνοντας ότι αντί οι ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν τα “κόκκινα δάνεια” αντί πινακίου φακής σε επιθετικά funds και κοράκια να τα εντάξουν τελικά σε “καλάθι” τιτλοποιημένων απαιτήσεων (ABS) που να πληρούν τους κανόνες αποδοχής της ΕΚΤ και να τα δώσουν ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην απάντησή του ο Μάριο Ντράγκι επισημαίνει «με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι “στο Μνημόνιο Συνεννόησης που έχει υπογραφεί με την Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται ειδική απαίτηση η οποία να υποχρεώνει τις ελληνικές τράπεζες να πωλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους” τινάζοντας στον αέρα τις μεθοδεύσεις εγχώριων και ξένων κύκλων να πωληθούν άρον-άρον τα “κόκκινα δάνεια” στα διάφορα κοράκια.

Στην απάντησή του ο Μ. Ντράγκι επισημαίνει επίσης ότι “επαφίεται πλήρως στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα […] να αποφασίζουν, βάσει καθαρά εμπορικών κριτηρίων, ποια εργαλεία χρησιμοποιούν κατά τη διαδικασία διευθέτησης μη εξυπηρετούμενων δανείων”. Και ανοίγοντας το δρόμο να βρεθεί λύση α λα Ιταλικά στα “κόκκινα δάνεια” με έκδοση τιτλοποιημένων απαιτήσεων (ABS) βάσει μη εξυπηρετούμενων δανείων παρατηρεί ότι “τα πιστωτικά ιδρύματα της ζώνης του ευρώ είναι ελεύθερα να αποφασίζουν για την πιθανή έκδοση τιτλοποιημένων απαιτήσεων βάσει μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και για τη χρήση των απαιτήσεων αυτών”».

Read more: http://www.oparlapipas.com/2016/05/blog-post_421.html#ixzz47mTjqxaa

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *