Ο κορονοϊός “πάγωσε” δάνεια και πλειστηριασμούς

Κύμα αναστολών σε πληρωμές δανείων και πλειστηριασμούς, ξεκίνησε από τις τράπεζες, την 1η Απριλίου, για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από την πανδημική κρίση του κορονοϊού. Στο τραπέζι μπαίνει σήμερα επισήμως και η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς το “δίχτυ ασφαλείας” του νόμου 4605/2019 παύει να λειτουργεί από 1ης Μαΐου.

Το πρωτοφανές σκηνικό που διαμορφώνει η κρίση του κορονοϊού, ανατρέπει πλήρως τα δεδομένα για επιχειρήσεις, ιδιώτες και τράπεζες, φέρνοντας αύξηση των κόκκινων δανείων και προδιαγράφοντας το 2020 ως μία χαμένη χρονιά για την ελληνική Οικονομία.

Μετά τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, οι έκτακτες συνθήκες που δημιουργούνται σε όλο το φάσμα της Οικονομίας, σηματοδοτώντας ύφεση που μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει φέτος και το 3%, βάζουν αναγκαστικά στον πάγο την κανονικότητα στη ροή των αποπληρωμών δανείων και αναγάγουν σε προτεραιότητα τη διάσωση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Ο “αναπνευστήρας” που θα δώσουν οι τράπεζες στην πραγματική Οικονομία για να γλιτώσει από την “πνευμονία” του κορονοϊού, θα έχει τουλάχιστον τρίμηνη διάρκεια, με επέκταση μέχρι το τέλος του έτους για τα δάνεια των επιχειρήσεων.

Το χρονικό όριο των πρωτοφανών μέτρων διάσωσης των δανειοληπτών στα οποία θα προχωρήσουν οι τράπεζες, θα καθορίσει η διάρκεια της “μάχης” με τον κορονοϊό. Αφού θα έχει διασφαλιστεί η επιβίωση της Οικονομίας και αυτή βγει από την “εντατική”, οι τράπεζες θα κληθούν να συμβάλλουν στον αγώνα για να επανεκκίνησή της και παράλληλα, να αντιμετωπίσουν το πλήγμα που θα έχει δεχτεί το ίδιο το τραπεζικό σύστημα στη μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς του κορονοϊού. Είναι προφανές ότι ο κορονοϊός θα αφήσει πίσω του κόκκινα δάνεια αρκετών δισ. ευρώ, καταργώντας τη στοχοθεσία που έχουν υποβάλει στον SSM και φέρνοντάς τις μπροστά σε μια νέα τραπεζική κρίση.

[button url=”https://www.capital.gr/epixeiriseis/3444689/o-koronoios-pagose-daneia-kai-pleistiriasmous” target=”blank” wide=”yes” radius=”round” icon=”icon: arrow-right”]Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ[/button]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *