Οι ενδείξεις συγκλίνουν πως πάμε σε κατάρρευση…

Ζήτημα εβδομάδων η κατάρρευση;

Ας ελπίσουμε πως ο φετινός Χειμώνας δεν θα είναι βαρύς…
Το πλέον πιθανό σενάριο είναι πως οδηγούμαστε σε κατάρρευση είτε πάρουμε την έκτη δόση είτε δεν την πάρουμε. Μπροστά σε αυτές τις τραγικές εξελίξεις η μάχη του κ. Σαμαρά για τον αν ο λόγος του έχει την ίδια αξία με την υπογραφή, μοιάζει εκ των ουκ άνευ… Όπως εκ των ουκ άνευ μοιάζουν και οι κινήσεις των δελφίνων της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ…
 
Τα αμείλικτα νούμερα
 
Ήδη, από την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 10μηνο τα μηνύματα ήταν ευκρινή.
Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 39,2 δισ. ευρώ μειωμένα κατά 4,1% συγκριτικά με το δεκάμηνο του 2010, όταν σε ετήσια βάση θα έπρεπε να αυξηθούν κατά 1,4%.

 

Από την άλλη πλευρά οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 41,5 δισ. αυξημένες κατά 2,4% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Οι μόνες δαπάνες που μειώθηκαν ήταν αυτές των δημοσίων επενδύσεων, μοιράζοντας λουκέτα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και θέσεις ανεργίας στο προσωπικό τους.

Μετά από όλα αυτά το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 20,104 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 18,081 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

 

Προκειμένου να προσεγγιστούν οι στόχοι, τα έσοδα από τώρα μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 300 εκατ. την ημέρα έναντι 155 εκατ. που ήταν μέχρι τώρα.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις να συνηγορούν σ’ αυτό; Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει…

Χειρότερα το 2012

Η επιδεινούμενη κρίση θα διευρύνει την ψαλίδα μεταξύ εσόδων και δαπανών τους πρώτους μήνες του 2012, καθώς η ύφεση και η ψυχολογία πανικού που ενδέχεται να προκύψει θα εντείνουν την τάση αποθησαυρισμού για εξασφάλιση των αναγκαίων…

Με απλά λόγια οι επιχειρήσεις βαράνε μύγες, ενώ οι ιδιώτες αντί να πληρώσουν φόρους θα προτιμήσουν να «κρύψουν» τα ευρώ για τις δύσκολες μέρες που όλοι έχουν πειστεί πλέον πως ακολουθούν.

Παρά την δραματική αύξηση των πιθανοτήτων της κατάρρευσης, η πολιτική ηγεσία συνεχίζει να πορεύεται με γνώμονα τις πελατειακές της υποχρεώσεις και τις επικείμενες εκλογές.

Ως άθλιοι πελατοκρατουμένοι και πελατοκράτες, συνεχίζουν να αυξάνουν τους φόρους και να μην πειράζουν τις δαπάνες με τις οποίες τροφοδοτούν τον κομματικό στρατό των ψηφοφόρων τους.

Στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012 π.χ. υπάρχουν προβλέψεις για αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους από 20,6 δισ. ευρώ σε 23,6 δισ. ευρώ, αύξηση 14,3%.

Από την φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων μάλιστα τα έσοδα από 8,3 δισ. ευρώ το 2011, το 2012 προϋπολογίζονται σε 10,6 δις. Ευρω μια αύξηση που προσεγγίζει το 27,5%.

Την ίδια ώρα δαπάνες για μισθούς και συντάξεις του δημοσίου προϋπολογίζονται από 21,6 δισ. Ευρω το 2011 θα πέσουν στα 20,8 δισ. ευρώ. Αν λάβουμε όμως υπόψη τις φετινές εξελίξεις που οι δαπάνες αντί να μειωθούν αυξήθηκαν, τότε καθώς το 2012 είναι προεκλογική χρονιά, αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο.

Το γεγονός πως ενώ κάνουν απανωτές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις των εργαζομένων στο δημόσιο, σε οριζόντιο επίπεδο και οι δαπάνες δεν μειώνονται ανάλογα, καταμαρτυρά πως υπάρχουν «τρύπες» που αναπληρώνουν τις απώλειες των ημετέρων…

Οπότε μοιάζει κάτι παραπάνω από βέβαιο πως στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους το αργότερο θα έχουμε κατάρρευση του προϋπολογισμού και αδυναμία του κράτους για πληρωμές μισθών και συντάξεων, γιατί πολλές από τις άλλες δαπάνες έχει σταματήσει ήδη να καταβάλλονται.

Υπό το πρίσμα αυτών των ενδείξεων οι πολιτικές εξελίξεις δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν, ούτε προφανώς ο ακριβής χρόνος των εκλογών, καθώς με τα ταμεία άδεια και ενδεχομένως προβλήματα τροφοδοσίας σε καύσιμα, φάρμακα κ.α. η κατάσταση δεν μπορεί να εκτιμηθεί.

capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *