Οι Γερμανοί μαζεύουν όλα τα «τοξικά» τους σ’ έναν τραπεζικό κάδο. Εμείς;

Δεν είναι τυχαίο που η Γερμανική κυβέρνηση, μία μόνο μέρα πριν το κρίσιμο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανακοίνωσε χθες την απόφαση για συγχώνευση των δύο τραπεζικών της κολοσσών, της Deutsche Bank και της Commerzbank, αναζητώντας ταυτόχρονα νέα, ισχυρά φορολογικά κίνητρα ώστε να πεισθούν όλοι οι μέτοχοι και να υλοποιηθεί το σχέδιο.

Οι Γερμανοί αποφάσισαν να βάλουν όλα τα «τοξικά τους τραπεζικά σκουπίδια», σ΄ έναν μεγάλο κάδο για να καθαρίσουν το τοπίο ενόψει της επικείμενης Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης.

Η πανίσχυρη Γερμανική οικονομία έχει (είχε) δύο μόνο μεγάλους διεθνοποιημένους τραπεζικούς ομίλους. Την Deutsche και την Commerzbank. Τώρα αποφάσισε να τις ενώσει, να διαχωρίσει το υγιές από το «τοξικό» κομμάτι και να αξιοποιήσει τις σύγχρονες τεχνολογίες ώστε να λειτουργεί «τοπικά» αλλά να μεγαλώνει «παγκόσμια».

Στην Ελλάδα ακόμη μηρυκάζουμε τις προτάσεις, διυλίζουμε τα σχέδια.

Δεν έχει μόνον η Ελλάδα πρόβλημα με τα τοξικά χαρτοφυλάκια, τα «κόκκινα δάνεια». Έχει ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να τολμήσουμε και στην Ελλάδα να βάλουμε όλα τα «τοξικά σκουπίδια» σ’ έναν μεγάλο κάδο, να τα θάψουμε, να τα κάψουμε και να αξιοποιήσουμε ότι θα έχει απομείνει.

Τόσα χρόνια ταλαιπωρείται η Ελληνική Οικονομία από τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» και τα «κόκκινα δάνεια». Δοκιμάσαμε όλες τις λύσεις. Δοκιμάσαμε τις ρυθμίσεις. Τους φιλικούς και λιγότερο φιλικούς διακανονισμούς. Την αυστηρή αντιμετώπιση και τους πλειστηριασμούς. Την πώληση των δανείων σε funds.

Τα σκουπίδια ωστόσο δεν μειώνονται.

Παραμένουν στον δρόμο, βρομίζουν την οικονομία, ενοχλούν την εξέλιξη.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να βάλουμε όλα τα σκουπίδια σ’ ένα όχημα, ένα μεγάλο SPV το οποίο χωρίς κρατικό και κομματικό έλεγχο θα προσπαθήσει να συμπιέσει τα «κόκκινα δάνεια», να τα αξιοποιήσει και κυρίως να απελευθερώσει κεφάλαια για την υγιή χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Η λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων είναι μία. Μόνο μία: 

Πρέπει να αυξηθούν τα εισοδήματα των δανειοληπτών για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Για να αυξηθούν τα εισοδήματα των πολιτών πρέπει να υπάρξουν δουλειές. Πραγματικές δουλειές. Στον ιδιωτικό τομέα. 
Σε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις με διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες. Δουλειές που φέρνουν έσοδα και όχι δαπάνες στον Προϋπολογισμό.

Για να υπάρξουν δουλειές πρέπει να λειτουργούν οι τράπεζες στη χώρα.

Όσο καθυστερούμε, χάνουμε πολύτιμο έδαφος. Βουλιάζουμε…

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *