Ξεσκονίζει τα κόκκινα δάνεια ο SSM

Στην Αθήνα θα βρίσκεται από αύριο και έως και την Τετάρτη η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί προκειμένου να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των τραπεζών, την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενώ ενδέχεται να συναντηθεί και με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η σιδηρά κυρία του αυστηρού εποπτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έρχεται στην Ελλάδα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο καθώς η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δεν έχει ακόμη τελειώσει και το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με νέα προβλήματα.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι ο SSM παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία των κόκκινων δανείων και ήδη οι υπηρεσίες του έχουν εκφράσει ανησυχίες εξαιτίας της δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ, το πρώτο δίμηνο του 2017.

«Κάθε μήνα στέλνουμε στο SSM στοιχεία για την πορεία των δανειακών χαρτοφυλακίων. Προς το παρόν η κατάσταση είναι ελεγχόμενη παρά τα νέα προβλήματα που έχει προκαλέσει η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές», αναφέρει στέλεχος και προσθέτει: «Εκτιμούμε ότι οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων το πρώτο τρίμηνο του 2017 είναι «on track». Ωστόσο, πρέπει άμεσα να αρθεί η αβεβαιότητα».

Μία φορά το χρόνο

Η Ντανιέλ Νουί, η οποία είναι γνωστή για την επαγγελματική της αυστηρότητα, επισκέπτεται τις χώρες μέλη της ευρωζώνης μία φορά το χρόνο – επισήμως- προκειμένου να ενημερωθεί, κυρίως από την τοπική εποπτική αρχή, εν προκειμένω την Τράπεζα της Ελλάδος, για την κατάσταση των τραπεζών.

«Είναι βέβαιο ότι η ατζέντα της επίσκεψή της στην Αθήνα θα είναι βαριά καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου προς την κατεύθυνση της ενεργής διαχείρισης των κόκκινων δανείων», αναφέρει πηγή.

Για τον SSM μία ακόμη σημαντική παράμετρος αποτελούν οι απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νομοθετικό πλαίσιο της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, με αιχμή το καθεστώς λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα προτείνει μία σειρά από αλλαγές στον νόμο που ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης των εν λόγω εταιρειών προκειμένου το πλαίσιο να γίνει περισσότερο ευέλικτο και ελκυστικό για τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *