«Ξεκοκκινίζουν» 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις

“Ανάσα ζωής” σε περίπου 400.000 επιχειρήσεις  κάθε νομικής μορφής και σε ελεύθερους επαγγελματίες θα δώσει ο μηχανισμός εξωδικαστικής ρύθμισης, που θ’αρχίσει να λειτουργεί αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή στα τέλη Απριλίου. Τις τελικές διατάξεις του ν/σ που εισάγεται στη Βουλή προς συζήτηση, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας -Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας ότι κατευθυντήριος άξονας των διατάξεων του είναι η διάσωση βιώσιμων επιχειρήσεων, η διασφάλιση δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και η εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Ο κ. Παπαδημητρίου εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια στα τέλη Απριλίου. Για τη διαδικασία ένταξης επιχειρήσεων η οποία θα είναι ηλεκτρονική, επισήμανε ότι θα διασφαλίσει την τήρηση αντικειμενικών κριτηρίων και θα μειώσει το διοικητικό κόστος για την επιχείρηση και για τους πιστωτές της.

Στο τελικό κείμενο έχει προστεθεί διάταξη που δίνει τη δυνατότητα ένταξης στο μηχανισμό και ελεύθερων επαγγελματιών, μόνον για οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία) και τα ασφαλιστικά Ταμεία – όχι  στις τράπεζες.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, αρχικά εξαιρούνταν από το πεδίο εφαρμογής του νόμου, αφού μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με το νόμο Κατσέλη. Στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης έγινε μια σημαντική τροποποίηση: Παρέχεται η δυνατότητα στις εφορίες και στα ταμεία να προσφέρουν και σε ελεύθερους επαγγελματίες ρυθμίσεις των οφειλών τους με «κούρεμα» (διαγραφή βασικής οφειλής, απαλλαγή από τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα) και διακανονισμό έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις, που δεν μπορεί να χαμηλότερες από 50 ευρώ.

Διαβάστε σχετικά:  «Κούρεμα» χρεών σε εφορίες-ταμεία και για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Οι εκπρόσωποι των Θεσμών είχαν αρχικά αντιταχθεί σ’ αυτή τη ρύθμιση, αλλά τελικά αποδέχθηκαν τις προτάσεις της ελληνικής ππλευράς, εκτιμώντας ότι  θα βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της αγοράς και θα ωφελήσουν εν τέλει το Δημόσιο και τα Ταμεία στην είσπραξη απαιτήσεων τους.

Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομίας δέχθηκε εν μέρει τα αιτήματα της επιχειρηματικής κοινότητας για την καθιέρωση πιο ελαστικών κριτηρίων για την υποβολή αίτησης για ρύθμιση χρεών από τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που τηρούν βιβλία με διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Έτσι, ενώ αρχικά προβλεπόταν για τις επιχειρήσεις αυτές ότι θα έπρεπε να έχουν εμφανίσει κέρδη προ φόρων σε μία από τις τελευταίες τρεις χρήσεις, το αναθεωρημένο νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα πρέπει να έχουν εμφανίσει μόνο κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία χρήση, δηλαδή ουσιαστικά να έχουν καλύψει τα λειτουργικά τους έξοδα σε μία από τις τρεις προηγούμενες χρονιές

Ακριβώς η ίδια προϋπόθεση ισχύει και για τις μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, που τηρούν βιβλία με απλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *