Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί – Στο σφυρί 1000 ακίνητα

Το σήμα για την επανέναρξη των πλειστηριαμών έδωσε η αναστολή της αποχής των συμβολαιογράφων από τα καθήκοντά τους. Οι συμβολαιογράφοι με ανακοίνωση γνωστοποίησαν ότι, διακόπτεται η αποχή από τα καθήκοντά τους, στην οποία είχαν μεταβεί, λόγω των αλλαγών στο Ασφαλιστικό, το οποίο ψηφίστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Μέχρι τα τέλη του 2016 αναμένεται να πραγματοποιηθούν 500 με 1000 πλειστηριασμοί. Όσοι πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί για σήμερα 11 Μαΐου θα διενεργηθούν κανονικά, εφόσον έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διατυπώσεις της προδικασίας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται εγκύκλιος  με λεπτομερείς πίνακες και συγκριτικά στοιχεία, καθώς και όλες τις αλλαγές που θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου 2016.

Με βάση το σχετικό νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο οι κόκκινοι δανειολήπτες κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες με βάση περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια . Τους οικονομικά ασθενέστερους και την «μεσαία τάξη». Σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις το πολυνομοσχέδιο υιοθετεί κλιμακωτή αύξηση εκτός από το μέγιστο εισόδημα ανά κατηγορία και κλιμακωτή αύξηση της προστατευόμενης αξίας ακίνητης περιουσίας.

Στο νομοσχέδιο τίθενται ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις για την προστασία της κύριας ή μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη κατά τη διαδικασία ρύθμισης με απαλλαγή από τις οφειλές του για όσους έχουν μεν κόκκινο στεγαστικό δάνειο αλλά ανήκουν στις αμέσως επόμενες εισοδηματικές κλίμακες .

Προβλέπεται ότι ακόμη και αν το διαθέσιμο οικογενειακό του εισόδημα ενός κόκκινου δανειολήπτη υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες αλλά και η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του είναι προσαυξημένες έως 70% σε σύγκριση με την πρώτη κατηγορία μπορεί να ζητήσει εξαίρεση της από την περιουσία η οποία ρευστοποιείται.

Να σημειωθεί ότι, το 2015 οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες είχαν «παγώσει», αφού ούτε το 2%  όσων έγιναν δεν είχαν  επισπευστεί. Το 2014 είχαν γίνει 16.000 πλειστηριασμοί, το 2013 19.200 και τις δύο πρώτες χρονιές της κρίσης, 2008 και 2009 είχαν γίνει 43.000 και 52.000 πλειστηριασμοί αντίστοιχα.

Βάσει του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, από φέτος οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με βάση την εμπορική τιμή των ακινήτων. Με τον τρόπο αυτόν, επιδιώκεται η αποσυμφόρηση και η απλοποίηση της διαδικασίας, η οποία μέχρι τώρα προέβλεπε τιμής πρώτης προσφοράς την αντικειμενική αξία και προϋπέθετε δύο άγονους πλειστηριασμούς για να κάνει δεκτό το αρμόδιο δικαστήριο τη μείωση της τιμής εκκίνησης. Σήμερα οι εμπορικές τιμές είναι, κατά μέσο όρο, 30% χαμηλότερες σε σχέση με τις αντικειμενικές.

sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *