Ερωτηματικά και προβληματισμό προακαλεί στις Βρυξέλλες και στη διεθνή τραπεζική κοινότητα η απόρριψη από την πλευρά της Γερμανίας στο σχέδιο για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης υπό την εποπτεία της ΕΚΤ. Ο μηχανισμός που αποτελεί κοινή πρόταση της ΕΚΤ και της Κομισιόν και παρουσιάστηκε στο Eurogroup από τον Μισέλ Μπαρνιέ έχει στόχο να αποτρέψει τραπεζικές κρίσεις στο μέλλον ενώ παράλληλα θα υπάρχει ενιαία πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία επί του θέματος εντός του 2012, ενώ ο Πιερ Μοσκοβισί άφησε ανοιχτή την πόρτα για αλλαγές στους σχεδιασμούς ώστε να εκφραστεί καλύτερα και η γερμανική άποψη.
Αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποστηρίζουν πως κάτι μεγάλο κρύβεται πίσω από τη στάση της Γερμανίας στο θέαμ της τραπεζικής ένωσης αφήνοντας υπονοούμενα για προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα της μεγαύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης. Γάλλος τραπεζίτης, που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο Sofokleousin.gr πως η μεγάλη έκθεση των γερμανικών τραπεζών στη Ναυτιλία έχει προκαλέσει αστάθεια σε αρκετές μεσαίες τράπεζες οι οποίες δεν θέλουν να προσφύγυν στις αγορές για νέα κεφάλαια καθώς κάτι τέτοιο θα αποκάλυπτε το μέγεθος του προβλήματος και θα τις ανάγκαζε σε ντε-φάκτο απορρόφηση από τις μεγάλες.
Η ίδια πηγή υποστηρίζει πως διεξάγονται πυρετώδεις διαδουλεύσεις στη Γερμανία με στοχο την αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος με βάσει τις μεγάλες τράπεζες ώστε να μπορέσουν εν συνεχεία να αποτελέσουν κορμό τις ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.
Μεταξύ άλλων ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι: «Εχουμε τη δήλωση των αρχηγών των κυβερνήσεων της ευρωζώνης ότι η εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι μια αναγκαιότητα, αλλά όχι επαρκής προϋπόθεση».
Διατύπωσε, επίσης, την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας από την 1η Ιανουαρίου 2013.
Ο γάλλος υπουργός δήλωσε επίσης ότι η τραπεζική ένωση δεν είναι κάτι το απομονωμένο, αλλά συνδέεται και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και τις εγγυήσεις καταθέσεων.